Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ:ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΛΟΥΒΙΑ-ΕΙΚΟΝΑ ΣΟΚ!

Δύο επτάχρονα παιδιά, που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΕΠ, παρακολουθούν κάθε πρωί τα μαθήματα του ειδικού δημοτικού σχολείου Λεχαινών, κάτι που έχει συντελέσει τα μέγιστα στην εξέλιξη και την πρόοδο τους. Όταν επιστρέφουν στο ΚΕΠΕΠ κλείνονται μέσα σε κλουβιά μέχρι την επoμένη που θα ξαναπάνε στο σχολείο...

Ακούγεται απίστευτο, παράλογο, εξωφρενικό; Κι όμως αυτή είναι η καθημερινή πραγματικότητα των δύο επτάχρονων παιδιών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο πόρισμα του, που εξεδόθη τον Μάρτιο του 2011, ο Συνήγορος του Πολίτη:

"Τα παιδιά στο ΚΕΠΕΠ στην πλειονότητά τους ............


στερούνται την υποχρεωτική εκπαίδευση και τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για τους μαθητές με σοβαρές παθήσεις για «κατ’οίκον» εκπαίδευση. Επίσης δεν παρέχεται ειδική αγωγή καθώς δεν προβλέπεται θέση για ειδικό παιδαγωγό ενώ δεν υπήρχε ούτε ο αναγκαίος εξοπλισμός.

Δύο παιδιά με νοητική υστέρηση και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή με αυτονομία κίνησης εντάχθηκαν τελικά στο ειδικό δημοτικό σχολείο Λεχαινών (2010-2011), μετά την παρέμβαση της Αρχής, σε ηλικία 7 ετών περίπου.

Τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι φοιτούν μόνο για δυόμισι πρωινές ώρες, έχουν ενσωματωθεί ομαλά, εξελίσσονται και προοδεύουν σημαντικά σύμφωνα με την ενημέρωση των ειδικών εκπαιδευτικών του σχολείου αλλά και σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας, το οποίο αναφέρει ότι «έχουν ηρεμήσει». Όταν επιστρέφουν από το σχολείο τοποθετούνται πάλι στα κρεβάτια/κουβούκλια όπου διαβιούν, προκειμένου να μην αυτοτραυματιστούν, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό για να τα δραστηριοποιήσει."

*Στη φωτογραφία, τα δύο επτάχρονα παιδιά μέσα στα κρεβάτια/κουβούκλια τους, όπως τα κατέγραψε η κάμερα της ΝΕΤ (οπερατέρ: Γιώργος Λάζαρης, ήχος: Κώστας Γαριός) κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ του Γιώργου Μαρινόπουλου για το ΚΕΠΕΠ, ρεπορτάζ που προβλήθηκε στις 15/2/2011 στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ με την Έλλη Στάη, σε επιμέλεια του Ζήση Μούσιου.

Να σημειωθεί πως τότε για πρώτη φορά κατέστη δυνατό ο τηλεοπτικός φακός να καταγράψει τα όσα διαδραματίζονται μέσα στο ίδρυμα χάρη και στη συγκατάθεση και αρωγή της νυν Διοικήτριας Άννας Μαζαράκη.

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου