Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ PLEASE !




Λίστα - φωτιά του ΣΔΟΕ για πολιτικούς και δημάρχους

Αποκαλύψεις που θα ταράξουν τα νερά στον πολιτικό κόσμο από λίστα του ΣΔΟΕ με ευρήματα για παράνομο πλουτισμό.
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται το οριστικό πόρισμα του ΣΔΟΕ για 5-6 πολιτικά πρόσωπα από τη λίστα των 130 που ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή που αναμένεται να προκαλέσει "πολιτικό σεισμό".
Αν και οι έρευνες του ΣΔΟΕ για διακίνηση μαύρου χρήματος και οικονομικά εγκλήματα από πολιτικούς κρατούνται ως "επτασφράγιστο μυστικό", οι πληροφορίες, σύμφωνα με "Το Έθνος", αναφέρουν ότι για ορισμένους έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά τους δεν δικαιολογούν τα ποσά των τραπεζικών καταθέσεων και τις δαπάνες για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τους έλεγχους του ΣΔΟΕ που εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας δείχνουν πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτικών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που το φορολογικό τους προφίλ στην Εφορία απέχει σημαντικά από την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.
"Είναι νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η έρευνα του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνεχώς εμπλουτίζεται από νέα στοιχεία" ανέφερε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ωστόσο ότι "κάτι μυρίζει άσχημα για κάποιους".
Οι έλεγχοι είναι σε προχωρημένο στάδιο για δεκάδες από τα 130 πρόσωπα για τα οποία έχουν ανοιχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία για πολυτελή διαβίωση και αγορές περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές τους δηλώσεις για να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα ή αποτελούν προϊόν μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής.
Πηγή ανέφερε ότι ανάλογα με τα ευρήματα από τους φορολογικούς ελέγχους και τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες το πεδίο δράσης του ΣΔΟΕ διευρύνεται και επεκτείνεται σε συγγενικά πρόσωπα.
Από κόσκινο και τα ακίνητα
Επιπλέον ελέγχονται συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων αλλά και οι δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν οι ελεγχόμενοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.
Οι 130 πρώην υπουργοί και βουλευτές, καθώς και άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελέγχονται για παράνομο πλουτισμό, φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα.
Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι έρευνες κινούνται βάσει των ελέγχων των ορκωτών λογιστών στα "πόθεν έσχες" των πολιτικών αλλά και στις πληροφορίες και καταγγελίες που συγκεντρώνονται.
Πρόκειται για περιπτώσεις όπου υπάρχει μεγάλη ψαλίδα ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν στο "πόθεν έσχες" και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στο να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων καλύπτουν την αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν.
Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα την τελευταία δεκαετία.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και των περιουσιακών στοιχείων, δίνεται εντολή για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ενώ ζητούνται και στοιχεία για εμβάσματα στο εξωτερικό.
Παράλληλα ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών στενών συγγενικών προσώπων για να διερευνηθούν εξονυχιστικά όλες οι συναλλαγές τους.
Η "μαύρη λίστα" του ΣΔΟΕ περιλαμβάνει 30 πρώην υπουργούς και βουλευτές και 100 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως δημάρχους, αντιδημάρχους, νομάρχες και περιφερειάρχες.
Φιγουράρουν ονόματα πολιτικών που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν την κοινή γνώμη για υποθέσεις σκανδάλων, παράνομου πλουτισμού και φοροδιαφυγής, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν εμπλακεί σε τέτοιου είδους υποθέσεις.
Στον κατάλογο με τους υπόπτους για παράνομο πλουτισμό πολιτικούς προστίθενται και άλλα πρόσωπα με βάση νέες πληροφορίες ή καταγγελίες που καταφθάνουν στις ελεγκτικές αρχές.
Την ίδια ώρα, πέραν των πρώην βουλευτών και υπουργών καθώς και δημάρχων, αντιδημάρχων, νομαρχών, περιφερειαρχών, στο μάτι του ΣΔΟΕ έχουν μπει και στελέχη της δημόσιας διοίκησης όπως γενικοί και ειδικοί γραμματείς, σύμβουλοι υπουργών κ.ά.
Οι πολιτικοί και το μαύρο χρήμα
Μεταξύ των πολιτικών στη "μαύρη λίστα" είναι και ένας πρώην υφυπουργός, που ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό και αξιόποινες πράξεις, καθώς οι τραπεζικές του καταθέσεις είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Ο έλεγχος για το συγκεκριμένο πρόσωπο αφορά τις φορολογικές δηλώσεις την περίοδο 2000-2012 καθώς και τις δηλώσεις στοιχείων ακίνητης περιουσίας με βάση το έντυπο Ε9.
Για άλλο πολιτικό η περιουσιακή του κατάσταση, όπως προέκυψε από τους ελέγχους, απέχει παρασάγγας από την εικόνα που εμφανίζει στην εφορία, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για την αγορά πολυτελών κατοικιών σε νησιά.
Ακόμα τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το πώς αγόρασαν βίλες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα.
Για δύο πρώην υπουργούς που περιλαμβάνονται στη λίστα, το ΣΔΟΕ προχώρησε πρόσφατα σε άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών καθώς ανίχνευσε διακίνηση "μαύρου χρήματος".


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου