Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ



Απίστευτα επιδόματα που λαμβάνουν εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια φέρνει στο φως ρεπορτάζ στο Capital.gr. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ,  στην ΔΕΗ δίνεται επίδομα επικινδυνότητας για φαξ και φωτοτυπίες! Στα ΕΛΠΕ τα Χριστούγεννα δίνεται επίδομα...γαλοπούλας.
Στο ρεπορτάζ ο Χάρης Φλουδόπουλος σημειώνει επίσης ότι οι συνδικαλιστές τς ΔΕΗ, του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας, απολαμβάνουν σειρά προνομίων. Μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρει το ρεπορτάζ:
  • Οι υψηλόβαθμοι συνδικαλιστές της ΔΕΗ και όποιοι αποκτούν την ιδιότητα μέλους του Δ.Σ., εντάσσονται αυτοδίκαια στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας τους, λαμβάνουν επίδομα ευδόκιμης παραμονής, απασχολούνται ως ειδικοί σύμβουλοι υπαγόμενοι στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και λαμβάνουν ειδικό προσωπικό επίδομα.
  • Σάλος είχε δημιουργηθεί επί διοίκησης Αθανασόπουλου, όταν ο πρώην διοικητής της ΔΕΗ, είχε προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις (άνω του 60%) του λεγόμενου επιδόματος «στάθμης ευθύνης» που παίρνουν τα στελέχη της επιχείρησης καθιερώνοντας ταυτόχρονα «επίδομα βοηθού γενικού διευθυντή».
  • Η περίπτωση εργαζομένων στην Κοζάνη, που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ με επιδότηση στη μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας και οι οποίοι ως εργαζόμενοι λαμβάνουν επίδομα «απομόνωσης» που έχει θεσμοθετηθεί για όσους εργάζονται σε περιοχές μακριά από την κατοικία τους.
  • Άλλες περιπτώσεις αφορούν την καταβολή επιδόματος μονάδας, σε μονάδες που λειτουργούν τύποις όπως η μονάδα του Κερατσινίου ή έχουν αποσυρθεί όπως η μονάδα του Αλιβερίου και η Πτολεμαΐδα1.
  • Με βάση τη σύμβαση εργασίας του 1977, χορηγείται επίδομα επικινδυνότητας στους χειριστές φάξ, στους εργαζόμενους που βγάζουν φωτοτυπίες και στους φωτογράφους της επιχείρησης που εμφανίζουν φωτογραφίες!
  • Σε ό,τι αφορά τα γενικά επιδόματα, μεταξύ άλλων έχουν θεσμοθετηθεί από παλαιότερες συλλογικές συμβάσεις (1982) το βασικό επίδομα (σε όλους τους εργαζόμενους εάν δε λαμβάνουν άλλο επίδομα), το επαγγελματικό επίδομα, το επίδομα μέσης εκπαίδευσης, το επίδομα ειδίκευσης, το επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, το επίδομα ειδικών επιστημόνων και το επίδομα τεχνικού επιμελητηρίου.
  • Εκτός από τους 17,5 μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων και που όπως όλα δείχνουν έχουν μπει στο στόχαστρο των περικοπών, υπάρχουν θεσμοθετημένα μια σειρά από επιδόματα και προνόμια που πιθανόν να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Χαρακτηριστικά τα Χριστούγεννα, δίνεται επίδομα (πρόσθετη οικονομική ενίσχυση)... γαλοπούλας ενώ το ίδιο ισχύει και στη γιορτή του Πάσχα. Ακόμη παρέχεται ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου