Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΑΪΔΟΥΡΙΩΝ



 




Η λίστα της ντροπής


Η «Μαύρη Βίβλος» των επίορκων εφοριακών, ανώτατων στελεχών του ΣΔΟΕ και επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, είναι μακροσκελής και ενδιαφέρουσα. Η «λίστα Κασιμάτη» όπως έχει κατατεθεί επισήμως στις εισαγγελικές Αρχές περιέχει πολλούς: Πολίτες υπεράνω υποψίας, δημόσια πρόσωπα με κύρος, πολιτευτές, σημαντικά γρανάζια της κρατικής μηχανής, «βουτηγμένους» -κατά τον καταγγέλλοντα- στο βούρκο της ανομίας και της οικονομικής αυθαιρεσίας.

Τα «παιδιά του συστήματος», όπως τους χαρακτήρισε ο νούμερο ένα οφειλέτης του Δημοσίου, με τους οποίους ο Κασιμάτης από απλός λογιστής μετατράπηκε σε ισχυρό οικονομικό παράγοντα της Θεσσαλονίκης και πρωταγωνιστή του οικονομικού σκανδάλου που συντάραξε την Ελλάδα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.


Ένας εξ’ αυτών είναι και ο επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ιωάννης Βράνης. Πρόκειται για σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος από το 2008 είναι και Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του Κινήματος στον Εύοσμο.

Το βιογραφικό του κ. Βράνη είναι ιδιαίτερα «πλούσιο»: Η συνδικαλιστική του δραστηριότητα ξεκίνησε το 1981 έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου ΕΡΓ. Δ.Ο.Υ. Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών, ενώ το όνομά του ξανακούστηκε στα μέσα του 2010 όταν παραλίγο να κατέλθει ως υποψήφιος του Κινήματος για το Δήμο Ευόσμου. Τελικά δεν επελέγη.

Βάσει εκείνων που του προσάπτει ο Κασιμάτης στις αναφορές του προς τον εισαγγελέα, το βιογραφικό του γίνεται ακόμη πιο «πλούσιο» με απειλές, εκβιασμούς και «μαύρο χρήμα».

Πώς γινόταν ο εκβιασμός


Ο τρόπος δράσης του εν ενεργεία Οικονομικού Επιθεωρητή –σύμφωνα με τον Κασιμάτη- έχει ως εξής: Αρχικά ερχόταν σε συνεννόηση με τους λογιστές επιχειρήσεων ώστε να πραγματοποιούν λανθασμένες εγγραφές σε κάποια τιμολόγια, εν αγνοία των επιχειρηματιών. Στη συνέχεια οι λογιστές γνωστοποιούσαν τα προβληματικά τιμολόγια στον Βράνη, ο οποίος μετέβαινε στις επιχειρήσεις με τους συναδέλφους του δήθεν για τυχαίο έλεγχο. Τότε απαιτούσε από τους επιχειρηματίες να του προσκομίσουν τα συγκεκριμένα τιμολόγια ώστε να τους επισημάνει την σοβαρότατη φορολογική τους παράβαση. Απλό το κόλπο…

Από το σημείο εκείνο ξεκινούσε ο «Γολγοθάς» των ανυποψίαστων επιχειρηματιών, οι οποίοι σύμφωνα με τον Κασιμάτη, υπέκυπταν στους ωμούς εκβιασμούς του Βράνη, καθώς, όπως είναι φυσικό, δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις φορολογικές παραβάσεις των τιμολογίων τους.

Η ταρίφα


Στην αναφορά του προς τον Προϊστάμενο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης στις 28 Μαΐου 2010 ο Νίκος Κασιμάτης δίνει τα ονόματα των επιχειρήσεων για τις οποίες συνεργάστηκε με τον Βράνη το χρονικό διάστημα που εκείνος υπηρετούσε στη Δ.Ο.Υ. Νεαπόλεως.


Στην επιχείρηση ενδυμάτων της Μαρίας Σίκου, στην οποία ήταν λογιστής ο Κασιμάτης, παρουσίαζε κέρδη και έπρεπε να πληρώσει φόρο 12 με 15 εκατομμύρια δραχμές. Ωστόσο μετά από συμφωνία του Βράνη και του Κασιμάτη, ο οικονομικός επιθεωρητής φέρεται να εισέπραξε τρία εκατομμύρια δραχμές για να βγάλει ζημιογόνα την επιχείρηση. Στο τέλος της ημέρας επιβάρυνε το ελληνικό Δημόσιο από τη μη καταβολή φόρου.


Η επόμενη συνεργασία Κασιμάτη και Βράνη έγινε για την επιχείρηση ενδυμάτων του Δημήτρη Μοσχοβίτη. Η εταιρεία παρουσίαζε κέρδη και έπρεπε να πληρώσει φόρο εισοδημάτων, όμως μετά την καταβολή της ταρίφας των τριών εκατομμυρίων δραχμών στο Βράνη η επιχείρηση έγινε ζημιογόνα και το Δημόσιο δεν έλαβε δεκάρα τσακιστή.


Ακριβώς η ίδια μεθοδολογία ακολουθήθηκε και στην επιχείρηση του Δημητρίου Βουδούρη στην οποία ήταν λογιστής -επίσης- ο Κασιμάτης.


Για την εταιρεία «Σουκερ Α.Ε.» ο Βράνης απαίτησε και έλαβε τέσσερα εκατομμύρια δραχμές ώστε να μη βεβαιώσει φορολογικές παραβάσεις της εν λόγω εταιρείας. Για την συγκεκριμένη υπόθεση κατάθεσε και ο συνταξιούχος εφοριακός Γ.Γ. που είναι κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών.


Η καταστροφή του επιχειρηματία


Στα πλοκάμια του Βράνη φέρεται να έπεσε και η εταιρεία «ΙΝΑΤΕΞ Α.Β.Ε.Ε.» συμφερόντων του επιχειρηματία Χρήστου Χατζηθωμά. Το 1995 η λογίστρια της εταιρείας Κ.Ε. σε συνεννόηση με τον Βράνη εξέδωσε το υπ’ αριθμ. 944/2-2-1995 τιμολόγιο αξίας 63 εκατομμυρίων δραχμών το οποίο ήταν για νόμιμη συναλλαγή της επιχείρησης.


Η Κ.Ε. διέγραψε με μπλάνκο κάποια βασικά στοιχεία του τιμολογίου ώστε να εμφανίζεται ως προβληματικό. Ο Βράνης γνώριζε τον αριθμό του συγκεκριμένου τιμολογίου και μετέβη για αιφνιδιαστικό έλεγχο στην εταιρεία.


Σύμφωνα με την αναφορά του Κασιμάτη, ο Βράνης με αυστηρότητα επισήμανε αμέσως στον επιχειρηματία την τεράστια φορολογική παράβαση που διαπίστωσε και τις συνέπιες που έχει αυτή. Τότε ο ελεγκτής ζήτησε από τον επιχειρηματία το ποσό των 20 εκατομμυρίων δραχμών για να μην προβεί στη βεβαίωση της παράβασης. Ο επιχειρηματίας όμως αρνήθηκε να πληρώσει…

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της αγωγής της εταιρείας και του Χρήστου Χατζηθωμά προς το Ελληνικό Δημόσιο το 2007:


«Αφού του επέδειξα τα έγγραφα, ο Ιωάννης Βράνης μου είπε: Η μηχανή αυτή είναι εικονική. Του απάντησα: Δεν βλέπεις ότι βγάζει ύφασμα; Πως είναι εικονική; Αυτός μου απάντησε σε επιτακτικό τόνο: Εγώ πάντως τη βλέπω εικονική. Άκου να σου πω, θα μου δώσεις είκοσι χαρτιά, αλλιώς θα μπλέξεις, εννοώντας βεβαίως 20.000.000 δραχμές. Εξαγριωμένος, αρνήθηκα να ενδώσω στον εκβιασμό, διότι γνώριζα ότι η εταιρεία μας δεν είχε υποπέσει σε παραβάσεις».


Μετά την άρνηση του επιχειρηματία να χρηματίσει τον εφοριακό, ο Βράνης επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμα που με τις προσαυξήσεις έφτασαν στα 264.550.000 δραχμές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η εν λόγω εταιρεία και ο επιχειρηματίας να καταστραφούν οικονομικά αφού έκλεισε μετά από λίγους μήνες.


Και όμως τον προήγαγαν


Η φορολογική διοίκηση της χώρας μας είναι τόσο διεφθαρμένη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο ανύπαρκτοι με αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η αγωγή του επιχειρηματία έχει γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και πέντε χρόνια, ο κ. Βράνης ανταμείβεται με προαγωγές.


Η ελληνική πραγματικότητα αναφέρει ότι δεν έχει διενεργηθεί καμιά έρευνα για τα καταγγελλόμενα σε βάρους του εφοριακού, αλλά αντιθέτως ο Ιωάννης Βράνης προήχθη σε επιθεωρητής των Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Συγχαρητήρια!


Η απάντηση του Ι. Βράνη


«Μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχατε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου μου, κ. Καλτσίδη, στις 23:07 (2-2-2012), όσον αφορά το ψευδές στο σύνολό του περιεχόμενο δημοσίευμά σας που αναρτήσατε στις 20:17 (2-2-2012) στην ιστοσελίδα σας με τίτλο "Η λίστα της ντροπής".


«Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας επισυνάπτουμε τρία έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι έχω βεβαιώσει ως προϊστάμενος, εκτελώντας το καθήκον μου, τις φορολογικές παραβάσεις στον Κασιμάτη, ότι η εταιρεία ΙΝΑΤΕΞ ΑΕ δια του εκπροσώπου της έχει ανακαλέσει τα εις βάρος μου λεχθέντα με την υπ'αριθμ. 3841/2001 απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης και ότι δεν έχω υπηρετήσει στη ΔΟΥ Νεαπόλεως, στην οποία αναφέρονται οι επιχειρήσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα, όπως προκύπτει από τη συνημμένη βεβαίωση.


Σας γνωστοποιώ επίσης ότι θα υποβάλω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του συντάκτη του ως άνω δημοσιεύματος και κατά παντός υπευθύνου».


Ιωάννης Βράνης
Οικονομικός Επιθεωρητής Θεσσαλονίκης 


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου