Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ


Στα… τυφλά και απροστάτευτα τα Ελληνόπουλα στο Διαδίκτυο

 

 Χωρίς… πυξίδα εισέρχονται τα ελληνόπουλα για πλοήγηση στον άγνωστο και συχνά επικίνδυνο κόσμο του Διαδικτύου, όπως έδειξε πανευρωπαϊκή έρευνα του Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe  (http://www.saferinternet.org/). Την πορεία στα τυφλά που χαρακτηρίζει το… ελληνικό σερφάρισμα  μαρτυρούν με τον πιο σκληρό τρόπο τα στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία»: 150 έφηβοι απευθύνθηκαν στη Μονάδα τα τελευταία δύο χρόνια ζητώντας βοήθεια για απεξάρτηση από την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου!

Επιπλέον, το 2011 η τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ 8001180015 της Μονάδας –σημειωτέον προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους σχετικά με θέματα ασφάλειας του διαδικτύου- δέχθηκε περισσότερα από 1.500 κλήσεις με βασικό θέμα συμπεριφορές εξάρτησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς,  σε τουλάχιστον 250 περιπτώσεις εκ των συνολικών κλήσεων έγινε αμέσως παραπομπή για παρακολούθηση από τη Μονάδα.  


Ψηφιακά αναλφάβητα τα ελληνόπουλα


Η έρευνα «EU Kids Online» παρουσιάστηκε -και στη χώρα μας-  με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου. Όπως κατέδειξε, η χρήση του διαδικτύου, έτσι όπως την κάνουν τα περισσότερα παιδιά,  ευνοεί τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Από τις 8 ψηφιακές δεξιότητες που συνδέονται με την κατανόηση, πλοήγηση, αξιολόγηση και ασφάλεια, τα παιδιά από 11-16 ετών στην Ελλάδα αγγίζουν μόλις το 3, 4 με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ανέρχεται στο 4, 2.


Tα Ελληνόπουλα έχουν αναπτύξει τις μισές από τις δεξιότητες για τις οποίες ερωτήθηκαν. Γνωρίζουν να μπλοκάρουν μηνύματα από κάποιον άγνωστο, να αποθηκεύουν ιστοσελίδες, να αναζητούν πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να αλλάζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Μετεξεταστέα όμως μένουν στα «κεφάλαια» που αφορούν το μπλοκάρισμα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και μηνυμάτων spam, την αλλαγή ρυθμίσεων σε φίλτρα προστασίας, τη διαγραφή ιστορικού αναζήτησης και τη σύγκριση ιστοχώρων για να ελέγξουν την εγκυρότητα των πληροφοριών.


Χάσμα… επικοινωνίας παιδιών και γονιών


Έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών στην Ελλάδα διαπιστώνεται από τους ερευνητές με αφορμή τις σεξουαλικές αναζητήσεις των παιδιών –και- στο διαδίκτυο. Έτσι, τέσσερις στους δέκα Έλληνες γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά τους δεν έχουν δει σελίδες σεξουαλικού περιεχομένου κατά τις ιντερνετικές τους διαδρομές, και το 24% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Υπάρχει και ποσοστό 35% που δηλώνουν ότι αυτό έχει συμβεί και ότι το γνωρίζουν.


Σε σχέση με τον εκφοβισμό και την εξύβριση (bullying), συγκρίνοντας τα ποσοστά των γονιών ως προς το κατά πόσο πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν υποστεί διαδικτυακό bullying, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά άγνοιας (79%) μαζί με την Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία και Ρουμανία.


Αναφορικά με τη λεγόμενη γονική διαμεσολάβηση (πρόκειται για το απτό ενδιαφέρον του γονιού και την έμπρακτη στήριξη του παιδιού κατά την ενασχόληση με το Διαδίκτυο) από την έρευνα προέκυψε ότι το 17% των Ελληνόπουλων θα ήθελαν οι γονείς τους να ασχολούνται περισσότερο με τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, ενώ το 70% των γονέων νιώθει ότι δεν κάνει αρκετά πράγματα σε σχέση με το παιδί του και το διαδίκτυο, γεγονός που τονίζει το χάσμα ανάμεσα στις γενεές.


Πιο εξαρτημένα τα ελληνόπουλα της περιφέρειας


Έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας ειδικά για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο στην χώρα μας έδειξε ότι οι έφηβοι από επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής. Επίσης, φαίνεται ότι τα κορίτσια κερδίζουν έδαφος σε σύγκριση με το αγόρια και στην… εξάρτηση από το Διαδίκτυο: σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2007, όπου τα αγόρια είχαν προβάδισμα όσον αφορά τις συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα υπάρχει εξίσωση των ποσοστών στα δύο φύλα.


Όσο για την αιτία που οδηγεί σε συμπεριφορά εθισμού, το αποτέλεσμα της μελέτης είναι σαφές: τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και  τα online παιχνίδια. Δυο χρόνια νωρίτερα αναφερόταν μόνο μία αιτία, τα online παιχνίδια.    


Το προφίλ των εξαρτημένων παιδιών


Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης είναι μαθητές με χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Επίσης, επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.


Σύμφωνα με την ψυχομετρία οι έφηβοι με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν τάσεις επιθετικότητας και παραβατικές συμπεριφορές, ενώ οι έφηβοι με την οριακή χρήση (στάδιο προ της «εξάρτησης», ωστόσο προβληματική χρήση) παρουσιάζουν τάσεις καταθλιπτικού συναισθήματος και άγχους.

 

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου