Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΓΑΪΔΟΥΡΙΟΥ !!

Image


"Θέλω 200 χιλιάδες να σας λύσω το θέμα"! Εκβιασμός για μίζα - Αποκαλυπτικά έγγραφα


Αμερικανική εταιρεία κολοσσός στον χώρο της άμυνας κατήγγειλε σε επαφή της με την ελληνική κυβέρνηση ότι της ζητήθηκε να δώσει “μίζα” 200.000 δολάρια για να “ξεμπλοκάρει” έργο που είχε αναλάβει στο νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας 251 ΓΝΑ, το οποίο αποτελούσε “αντισταθμιστικό όφελος” για τους κινητήρες των αεροσκαφών F 16 που είχαν αγοραστεί επί Άκη Τσοχατζόπουλου!

Το Onalert   έχει στην διάθεσή τoy όλα τα έγγραφα και την αλληλογραφία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών με την εταιρεία Pratt and Whitney, από την οποία είχαν αγοραστεί οι κινητήρες για  60 F 16 που είχαν αγοραστεί. Αναφέρεται μάλιστα και το όνομα του ανθρώπου που παρουσιάστηκε και ζήτησε τις 200.000 ευρώ για να “λύσει το θέμα”!

Η ιστορία ξεκινά από το 1999 ,όταν η κυβέρνηση Σημίτη με ΥΕΘΑ τον Άκη Τσοχατζόπουλο, προχώρησε στην αγορά των 60 F 16. Αν και μέχρι τότε όλα τα F 16 είχαν κινητήρες της General Dynamics,στην αγορά του 1999 η επιλογή άλλαξε και τα μαχητικά είχαν κινητήρες από την Pratt and Whitney.

Η αγορά προέβλεπε όπως συνηθιζόταν και αντισταθμιστικά οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες εταρείες. Η Pratt and Whitney μεταξύ άλλων είχε   αναλάβει έργο εξοπλισμού του 251 ΓΝΑ με ιατρικά μηχανήματα.

Τα χρόνια περνούσαν το αντισταθμιστικό δεν υλοποιούνταν και όταν τελικά η εταιρεία παρουσίασε την πρότασή της αυτή κρίθηκε υπερκοστολογημένη. Η υλοποίηση “πάγωσε” αλλά η υποχρέωση της εταιρείας και η απαίτηση της ΠΑ παρέμεναν .

Στις 23 Ιουνίου 2010 ,με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Ευάγγελο Βενιζέλο , Έλληνας εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας συναντήθηκε με τον υπεύθυνο για την πορεία υλοποίησης των αντισταθμιστικών οφελών και δύο αξιωματικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, “αφεντικό” της οποίας ήταν ακόμη ο Βαγγέλης Βασιλάκος.

Η συζήτηση έφθασε και στο επίμαχο θέμα του εξοπλισμού του 251 ΓΝΑ. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ρώτησε αν η ΠΑ ενδιαφερόταν ακόμη για το πρόγραμμα. Η απάντηση ήταν θετική αλλά του επισήμαναν ότι δεν μπορούσε να γίνει δεκτή η τιμή  που είχαν δώσει. Και τότε προς μεγάλη έκπληξή τους άκουσαν τον εκπροσωπο της αμερικανικής εταιρείας να λέει  όπως έχει καταγραφεί στην αναφορά προς τον Βασιλάκο:

“Επί αυτού ο κ.Χ.Σταυρακάκης (σ.σ έτσι λέγεται ο εκπρόσωπος της Pratt and Whitney) παρατήρησε ότι είναι κρίμα ένα τέτοιο πρόγραμμα να έχει περιέλθει σε προβληματική κατάσταση εξαιτίας ανταγωνισμών τρίτων. Πρόσθεσε δε ότι είναι γνωστό πως  κατά το παρελθόν υπήρχαν σε μερικές περιπτώσεις προγράμματα ΑΩ που απαιτείτο ποσοστό 2-3% για να γίνουν αποδεκτά.Πρακτική και μεθοδολογία έξω από τη φιλοσοφία και λειτουργία της εταιρείας όπως αυτό άλλωστε προκύπτει και από την συμεπριφορά της στο εν λόγω πρόγραμμα όπου άτομο εκτός ΓΔΑΕΕ (σ.σ η διεύθυνση εξοπλισμών) κατονομαζόμενο ως Xατζής ζήτησε 200.000 δολάρια προκειμένου να εξασφαλίσει την αποδοχή του εν λόγω προγράμματος”.

Εμβρόντητα τα τρία στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών συνέταξαν άμεσα γραπτή αναφορά την οποία προώθησαν στον Γενικό Διευθυντή Ευάγγελο Βασιλάκο.

Εκείνος έστειλε επιστολή στις 28 Ιουνίου 2010 στην διοίκηση της Pratt and Whitney την οποία επιπληττει για την μη υλοποίηση του προγράμματος και την εμμονή της σ΄ αυτό αν και ο ίδιος είχε ζητήσει την “αντικατάστασή” με άλλα εναλλακτικά έργα . Γράφει επίσης ότι διέταξε άμεσα έρευνα γι΄ αυτή τη πολύ σοβαρή υπόθεση και ζητούσε περαιτέρω πληροφόρηση για τον άνθρωπο που ζήτησε “μίζα” για να “ξεμπλοκάρει” υποτίθεται την υλοποίηση του αντισταθμιστικού οφέλους για το νοσοκομείο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Παρόλα αυτά κανείς δεν έμαθε ποτέ ποιος ήταν αυτός που είχε ζητήσει την μίζα. Η τέλος πάντων η κοινή γνώμη δεν το πληροφορήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες η Δικαιοσύνη πάντως έχει αρχίσει σχετική έρευνα για το θέμα. Στις 18 Δεκεμβρίου 2013 εισαγγελέας ζήτησε άμεση ενημέρωση για το θέμα και έχει ξεκινήσει έρευνα.Ελπίζουμε ότι απ΄ αυτή την έρευνα θα μάθουμε σε ποια χρονική περίοδο έγινε η "επαφή" για την μίζα και βέβαια ποιος την ζήτησε και ποιες "γνωριμίες" επικαλέστηκε για να "λύσει" το θέμα.

Δείτε το αποκαλυπτικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται όλη η συνομιλία των στελεχών της Διεύθυνσης Εξοπλισμών με τον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.

Και το απόσπασμα της επιστολή Βασιλάκου που αναφέρεται στο επίμαχο θέμα.








Το απόσπασμα της επιστολής Βασιλάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου