Ποιος είναι ο νέος «προσωρινός» αρχηγός της ΝΔ; Η πολιτική οικογένεια Μεϊμαράκη
Την πορεία αποσύνθεσης της Ν.Δ.αποτυπώνει η ανάδειξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία της. Πρόκειται για μια κίνηση απελπισίας που δεν μπορεί να αποτρέψει την διάλυση του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι η Ν.Δ. έχει συρρικνώσει τόσο το πολιτικό της κεφάλαιο, που οι ψηφοφόροι της πλέον περιορίζονται σε ηλικίες άνω των 60 ετών.
Αλλά ποιος είναι ο νέος, προσωρινός ηγέτης της «ψοφοδεξιάς»;
Το ΕΜΠΡΟΣ από τις 21 Δεκεμβρίου του 2013 είχε αποκαλύψει την πολιτική διαδρομή του Μεϊμαράκη και του πολιτικού του τζακιού. Θυμίζουμε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής εκτέλεσε το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, μειώνοντας αυθαίρετα – παρά πάντα ισχύοντα νόμο και παρά πάσα ισχύουσα συνταγματική διάταξη – την κοινοβουλευτική πλειοψηφία!
Ποδοπάτησε τη σύνθεση της Βουλής και αλλοίωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διαγράφοντας από τον κατάλογο των αιρετών μελών της βουλευτές, μεταξύ των οποίων τον αρχηγό ενός εκ των πρώτων τριών πολιτικών κομμάτων! Ο σημερινός πρόεδρος της «ψευτοδεξιάς» έγινε γνωστός ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ το 1984, αναλαμβάνοντας την προεδρία της μόλις έγινε αρχηγός της ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η πολιτική διαδρομή της οικογένειάς του στηρίζεται στον Βασίλειο Μεϊμαράκη, που προπολεμικά εκλεγόταν ως βουλευτής στον Νομό Ηρακλείου. Τελευταία φορά εξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου 1936 με το ψηφοδέλτιο της Γενικής Λαϊκής Ριζοσπαστικής Ενώσεως, στο οποίο συμμετείχε και ο αρχηγός του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος Γεώργιος Μερκούρης.
Μεταπολεμικά ο Βασίλειος Μεϊμαράκης δεν ξαναπολιτεύθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και πέθανε στην Αθήνα το 1961. Λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, επιχείρησε να τον διαδεχθεί πολιτικά ο ανιψιός του (υιός του αδελφού του, Ευάγγελου Μεϊμαράκη) και πολιτεύθηκε ανεπιτυχώς στο Ηράκλειο, ο Ιωάννης Μεϊμαράκης, πατέρας του σημερινού πολιτικού.
Το κλίμα στη μεταπολεμική Κρήτη ήταν βαρύ για τον Βασίλειο Μεϊμαράκη για έναν απλό λόγο: Στην αρχή της Κατοχής είχε κατηγορήσει τους Κρητικούς για την αντίστασή τους στους Γερμανούς κατά τη Μάχη της Κρήτης! Ιδού η …αγωνιστικότητα της οικογένειας Μεϊμαράκη όταν δινόταν η Μάχη της Κρήτης και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής: Ο Βασίλειος Μεϊμαράκης κατήγγειλε «μετ’ αποτροπιασμού» τις αντιδράσεις των Κρητικών σε βάρος των Γερμανών, ενώ δήλωσε ότι τίθεται στο πλευρό της κυβέρνησης Τσολάκογλου για να παράσχει τις υπηρεσίες του.
Στην εφημερίδα «Ακρόπολις» (5.6.1941) φιλοξενείται η ακόλουθη είδηση: «Εκ των παρεπιδημούντων Κρητών πολιτευτών επεσκέφθησαν τον κ. πρόεδρον της Κυβερνήσεως χθες οι κ.κ. Ιωσήφ Κούνδουρος, Βασίλειος Μεϊμαράκης, Γεώργιος Τσόντος Βάρδας, Νικόλαος Τζερμιάς και έφεδροι αξιωματικοί απολυθέντες, οίτινες μετ’ αποτροπιασμού απεδοκίμασαν τας ωμότητας της Κρήτης εις βάρος Γερμανών στρατιωτών. Ωσαύτως άπαντες εδήλωσαν, ότι τίθενται κατά τας κρισίμους ταύτας στιγμάς παρά το πλευρόν της Κυβερνήσεως, ίνα παράσχουν τας υπηρεσίας των υπέρ των γενικωτέρων συμφερόντων της πατρίδος και ιδιαιτέρως της Κρήτης. Ο κ. πρόεδρος της Κυβερνήσεως ηυχαρίστησε πάντας διά τα πατριωτικά των αισθήματα και διά την συνδρομήν των εις το έργον της Κυβερνήσεως, συνέστησεν δε όπως ενασκήσουν πάντες την επίδρασίν των ίνα τώρα οι Κρήτες τηρήσωσι απόλυτον νομιμοφροσύνην και τάξιν παραδειγματικήν προς τας αρχάς Κατοχής του Άξονος».
Ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ο Νικόλαος Μεϊμαράκης, είχε επίσης ιδιαίτερη άποψη για την Εθνική Αντίσταση στην Κρήτη, κατακεραυνώνοντας τους ενόπλους αντιστασιακούς, που «περιφέρονταν στα βουνά» και ζητώντας από τους Ηρακλειώτες να τους αποδοκιμάσουν με κάθε τρόπο: «Πρέπει να διάγωμεν εν ειρήνη και αρμονία μετά των στρατευμάτων της γερμανικής κατοχής». Όσο για τον Δημήτριο ΜεGμαράκη και την εμπλοκή του στην εκτέλεση των «62 μαρτύρων» του Ηρακλείου, ο αείμνηστος καπετάν Μπαντουβάς στα απομνημονεύματά του κάνει εκτενή λόγο για την συνεργασία του με τον έναν γερμανόφιλο συμβολαιογράφο, η οικογένεια του οποίου λιντσαρίστηκε μεταπολεμικά.
Ας ερωτηθούν οι παλιοί Ηρακλειώτες επ’ αυτού. Αλλά η σύγχρονη ιστορία δεν τελειώνει εδώ…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου