Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ


Φιλόλογος με πλαστό πτυχίο... χειρούργου

Συνολικά 43 πτυχία - «μαϊμού» έφεραν στο φως οι έλεγχοι του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) όχι μόνο στις ειδικότητες της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, αλλά και στους μηχανικούς, τους δικηγόρους, τους γυμναστές, τους νοσηλευτές, τους φιλολόγους και τους μουσικούς.

Όλες οι υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πάντως, η εμμονή με την απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου οδηγεί πολλούς Έλληνες στην αγορά τίτλων από ανύπαρκτα πανεπιστήμια, μέσω διαδικτύου.

Από χώρες εκτός ΕΕ

Αναλυτικότερα, στον κλάδο των μηχανικών εντοπίστηκαν 11 πλαστά βασικά πτυχία, στη φιλολογία 3 βασικά και 1 διδακτορικό, στη Νομική 2, στην Ιατρική 11, στην Οδοντιατρική 5, στη Φυσική Αγωγή 5, στον κλάδο των Καλών Τεχνών 2 βασικά και 1 μεταπτυχιακό, 1 στη Νοσηλευτική και 1 στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.

«Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν πτυχία από χώρες εκτός ΕΕ. Προέρχονται κυρίως από τις πρώην ανατολικές χώρες», δήλωσε στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ, καθηγητής Ορθοδοντικής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Αθανασίου, και πρόσθεσε: «Οταν υποβάλλει κάποιος τα χαρτιά του για αναγνώριση, εμείς, από την ίδρυση του Οργανισμού το 2005, προβαίνουμε σε διασταύρωση της γνησιότητας του πτυχίου, είτε μέσω της εμπλοκής της ελληνικής προξενικής αρχής στην αλλοδαπή είτε απευθείας μέσω του πανεπιστημίου ή με επικοινωνία με τον αντίστοιχο ΔΟΑΤΑΠ των άλλων χωρών. Σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν αντίστοιχοι οργανισμοί, βέβαια με διαφορετική βαρύτητα και λειτουργία σε ό,τι αφορά την αναγνώριση από χώρα σε χώρα».

Από ανώνυμη καταγγελία

Μία πτυχιούχος Φιλολογίας από πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού, και μάλιστα ως χειρουργός, τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εστάλη πριν από περίπου πέντε μήνες στο ΔΟΑΤΑΠ, όπου διαπιστώθηκε πως κατείχε πλαστό πτυχίο χειρουργού από πανεπιστήμιο της Αρμενίας.

«Στα τέλη της δεκαετίας του '90 της δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχει στις εξετάσεις για την αναγνώριση πτυχίου Ιατρικής, αλλά την περίοδο εκείνη δε γινόταν διασταύρωση εγκυρότητας από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε: «Η κυρία είχε δώσει εξετάσεις στα μαθήματα Παθολογίας και Χειρουργικής στην Ελλάδα, είχε επιτύχει και είχε αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ηταν γραμμένη στον Ιατρικό Σύλλογο και είχε κάνει ειδικότητα. Και όλα αυτά με ένα πτυχίο Φιλολογίας από τη Λευκορωσία».

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν έφτασε ανώνυμη καταγγελία με πλήθος στοιχείων στον Ιατρικό Σύλλογο Αιγίου. «Η υπόθεση διερευνήθηκε και ανακαλύψαμε ότι η "γιατρός" ήταν κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας από τη Λευκορωσία, αλλά εμφάνιζε πλαστό πτυχίο Ιατρικής και χειρουργούσε τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τη διαγράψαμε από το σύλλογο και το ζήτημα διερευνάται δικαστικά. Ευτυχώς δεν έχουμε άλλα παρόμοια περιστατικά στο σύλλογό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, Σωτήρης Κοίλιας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου