Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΙΣΟΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΥΣ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ !!

Απόφαση βόμβα στην Θεσσαλονίκη: Ισόβια σε τρεις εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ-Πρώτη φορά στην Ιστορία



Απόφαση βόμβα στην Θεσσαλονίκη: Ισόβια σε τρεις εφοριακούς για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ-Πρώτη φορά στην Ιστορία


«Σύννεφο» πήγαν τα ισόβια από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος εφοριακών που κατηγορούνταν για την γνωστή υπόθεση των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς, είναι η πρώτη φορά που ποινικό δικαστήριο της πόλης επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης εναντίον κατηγορούμενων εφοριακών σε δίκη που συνδέεται με το συγκεκριμένο σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε πριν από περίπου 15χρονια, με τη συνολικά προκληθείσα ζημιά για το ελληνικό δημόσιο να εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ισόβια δεσμά σε τρεις ήδη φυλακισμένους εφοριακούς, όπως επίσης σε έναν υποτιθέμενο βιοτέχνη ενδυμάτων, ο οποίος εμφάνιζε δήθεν εξαγωγική δραστηριότητα, εισπράττοντας έτσι παράνομα τον ΦΠΑ.

Η συγκεκριμένη δικογραφία, μία από τις δεκάδες που σχηματίστηκαν για το ίδιο σκάνδαλο, αφορούσε την Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και η ζημιά για το δημόσιο υπολογίζεται εδώ σε 1 εκατ. ευρώ. Ένας από τους εφοριακούς ήταν, το διάστημα που έγινε η απάτη, δηλ. τη δεκαετία του '90, προϊστάμενος της Α' ΔΟΥ, ενώ οι άλλοι δύο ήταν προϊστάμενοι του τμήματος ΦΠΑ της ίδιας ΔΟΥ.

Σε πολλά «ατοπήματα» φαίνεται ότι είχαν υποπέσει οι υπάλληλοι της Ά Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης την χρονική περίοδο 1999 – 2002.

Υποθέσεις παράνομων επιστροφών ΦΠΑ που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο από τις αρχές του 2000, όταν εντοπίστηκε η πρώτη επιχείρηση που παρανομούσε, εξακολουθούν να δικάζονται στα κακουργιοδικεία της Θεσσαλονίκης. Βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο των επιστροφών είναι ο χαρακτηριζόμενος ως “λογιστής του ΦΠΑ” Νίκος Κασσιμάτης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη.

Όπως είχε αποκαλυφτεί, δεκάδες εταιρείες είχαν στηθεί με μοναδικό στόχο να παρουσιάζουν εικονικές εξαγωγές και χωρίς να γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος από τους εφοριακούς δίδονταν πακτωλοί εκατομμυρίων δραχμών ως επιστροφές για προϊόντα που δεν εξήχθησαν ποτέ. Το δημόσιο ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ και είναι ενδεικτικό πως λόγω των δεκάδων διάσπαρτων υποθέσεων δεν έχει υπολογιστεί ούτε η ζημία. Για τις υποθέσεις του ΦΠΑ έχουν οδηγηθεί στις φυλακές περισσότεροι από δέκα εφοριακοί και αρκετά περισσότεροι ιδιώτες, οι οποίοι είχαν συστήσει τις εταιρείες-μαϊμού.

Σύμφωνα με την αναφορά του ΜΕΓΑΛΟΛΑΜΌΓΙΟΥ Κασιμάτη, κατά τη παραπάνω χρονική περίοδο η A” Δ.Ο.Υ. επέστρεψε παράνομα στην εταιρία «ADAMS Ε.Π.Ε.» Φ.Π.Α. το οποίο άγγιζε τα 50.269.519 δραχμές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την αναφορά, το Σ.Δ.Ο.Ε. διενήργησε έρευνα για την παράνομη επιστροφή, συγκάλυψε όμως τις παρανομίες των υπαλλήλων μη υποβάλλοντας μήνυση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.Οι δραστηριότητες της A” Δ.Ο.Υ. όμως δεν σταμάτησαν εκεί…Την ίδια χρονική περίοδο επέστρεψε σε επιχειρηματία για δήθεν εξαγωγές προϊόντων σε χώρες της Ε.Ε. Φ.Π.Α το οποίο ανήλθε στα 370.528.841 δραχμές.Το Σ.Δ.Ο.Ε. και πάλι παρών. Γνώριζε, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, τους υπαλλήλους που παρανόμησαν, συγκάλυψε όμως τις ενέργειές τους.

Οι… επίορκοι

Στην αναφορά του Κασιμάτη, υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι έγραψαν τον νόμο στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και έκαναν «κολεγιές» με τους επιχειρηματίες εισπράττοντας το 10% της παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α.Ελεγκτής , ενώ υπηρετούσε στην A” Δ.Ο.Υ. και αργότερα στα ΠΕΚ, ήλεγξε το 1998 την εταιρία με την επωνυμία «ΑΚΡΟΒΑΤ ΕΠΕ» η οποία είχε έδρα στη Θεσσαλονίκη και κατά τον έλεγχο διαπίστωσε, σύμφωνα με τον Κασιμάτη, ότι η εταιρία όφειλε φόρο πολλών εκατομμυρίων δραχμών, ωστόσο βεβαίωσε ελάχιστα.

Ο λόγος; Προφανής…

Στο χορό της παρανομίας που λάμβανε χώρα στην A” Δ.Ο.Υ. είχαν μπει και δύο επόπτες που μαζί με δύο εφοριακούς διενήργησαν τον οριστικό έλεγχο για την επιστροφή παράνομου Φ.Π.Α. στις ανύπαρκτες, όπως ισχυρίζεται ο Κασιμάτης, επιχειρήσεις «ΝΙΜΚΟ Ε.Π.Ε.», ΠΟΛΑΤΙΔΟΥ, ΠΟΖΙΔΟΥ, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ.

Ο έλεγχος αφορούσε την επιστροφή του 10% του ποσού του επιστρεφόμενου Φ.Π.Α. στις παραπάνω επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό, δηλαδή το 10%, το κράτησαν οι ίδιοι, καθώς όπως αναφέρει ο Κασιμάτης, το ίδιο γινόταν σε όλες τις παρόμοιες επιχειρήσεις.«Οι παράνομες αυτές πράξεις αποδεικνύονται ευκολότατα, διότι απλούστατα οι επιχειρήσεις ήταν ανύπαρκτες χωρίς έδρα, χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό, χωρίς βιβλία, ενώ οι υπάλληλοι ψευδώς βεβαίωσαν ότι έγινε κανονικός έλεγχος και ότι όλα ευρέθησαν σε απόλυτη νομιμότητα. Για τις υποθέσεις αυτές, δεν έχουν κατηγορηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για την συγκεκριμένη περίπτωση, το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε άλλους τρεις εφοριακούς, σε ποινές από φυλάκιση 4 ετών έως κάθειρξη 10 χρόνων, αλλά αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει του εφετείου υπό τον όρο της καταβολής χρηματικών εγγυήσεων.

Μέχρι στιγμής έχουν καθίσει στο εδώλιο και κρίθηκαν ένοχοι για το συγκεκριμένο σκάνδαλο περισσότεροι από δέκα εφοριακοί, από τους οποίους κάποιοι εκτίουν ποινές εγκλεισμού, ενώ αρκετές ακόμη υποθέσεις της ίδιας 'κομπίνας' εκκρεμούν στα ποινικά δικαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου