Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΒΓΑ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ


«Βαφτίζουν» ελληνικά αβγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία

«Βαφτίζουν» ελληνικά αβγά από Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η ελληνική αγορά παραγωγής αβγών εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων αβγών από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.
Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα στις 10:30 π.μ. θα συναντηθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Aθανάσιος Τσαυτάρης με την Ενωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεγάρων με βασικό θέμα τις παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών αλλά και τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιβάλλει αλλαγή κλωβοστοιχειών με κόστος περίπου 10 ευρώ ανά κότα στις μονάδες παραγωγής.
Η ελληνοποίηση ξένων αβγών αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τη «μάστιγα» που οδηγεί ολοένα και περισσότερους παραγωγούς στο «λουκέτο». Μάλιστα, δεν είναι και λίγοι πλέον οι παραγωγοί οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών, καθώς το κόστος παραγωγής για μια καρτέλα αβγά υπολογίζεται σε περίπου 2,7 ευρώ τη στιγμή που η καρτέλα με εισαγόμενα αβγά από την Τουρκία κοστίζει μόλις 1,6 ευρώ!

Παραγωγοί
Επίσης, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αβγών ξεκινούν από τους παραγωγούς αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αβγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.
Τα αβγά που εισάγονται από άλλες χώρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και η πρώτη αφορά εκείνα που οδηγούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και η δεύτερη κατηγορία σε αυτά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης. Η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αβγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, ειδικά για τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν μειώσει τόσο πολύ τον πληθυσμό στις κότες τους ώστε αν κάποιος προβεί σε ένα έλεγχο θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αβγά!

Αλλωστε, μια διασταύρωση στα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών. Παράλληλα η ημερήσια παραγωγή αβγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατ. αβγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. αβγά τα οποία αφορούν σε παράνομες ελληνοποιήσεις...

Ασφράγιστα αβγά
Αλλωστε, σύμφωνα με την Ε.Ε., τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα. Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία αλλά και άλλες ελληνικές εταιρείες που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό ή άλλα ελληνικά προϊόντα στην αγορά είναι πολύ πιθανό τελικά να μην είναι και τόσο ελληνικό χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τόσο των ξενοδοχείων όσο και των εταιρειών παρασκευής ελληνικών τροφίμων.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου