Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΠΑΓΕΡΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ


Mπάγερν Μονάχου: Ο μάνατζερ-«κολλητός» της Μέρκελ που επί 10 χρόνια μετέφερε εκατομμύρια σε λογαριασμό της Ζυρίχης

Mπάγερν Μονάχου: Ο μάνατζερ-«κολλητός» της Μέρκελ που επί 10 χρόνια μετέφερε εκατομμύρια σε λογαριασμό της Ζυρίχης

Οι κατηγορίες περί φοροδιαφυγής εναντίον του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου Ούλι Χένες ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σε έναν άνθρωπο που θεωρούνταν μέχρι σήμερα πρότυπο εντιμότητας στη Γερμανία.
Η υπόθεση, που ήρθε στο φως το Σάββατο, βρίσκεται στα χέρια της εισαγγελίας του Μονάχου, η οποία διεξάγει έρευνες εναντίον του Χένες για φοροδιαφυγή. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου προχώρησε σε αυτοκαταγγελία λογαριασμού με αδιευκρίνιστο μέχρι αυτήν την ώρα ύψος καταθέσεων που διατηρεί στην Ελβετία και για τον οποίο δεν είχαν γνώση οι γερμανικές φορολογικές αρχές.

Η Σίλβια Σενκ, εντεταλμένη της Διεθνούς Διαφάνειας για τον αθλητισμό, μίλησε για την υπόθεση στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) σχολιάζοντας με νόημα: «Θεωρούσα ότι ο Ούλι Χένες είναι άνθρωπος που εκτιμά τα καθαρά λόγια και δραστηριοποιείται και ο ίδιος κοινωνικά. Και πραγματικά ευχόμουν να ζει με βάση αυτά που ο ίδιος κηρύττει. Αλλά αυτό δεν ίσχυε προφανώς».
Ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ παραδέχθηκε ότι ήταν ενήμερος εδώ και αρκετό διάστημα για τη διεξαγωγή ερευνών σε βάρος του Ούλι Χένες, υποσχόμενος ότι οι δικαστικές και οικονομικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τον πρόεδρο της Μπάγερν «όπως και κάθε άλλο πολίτη».

Αναζητώντας τα αίτια της ευρύτατης φοροδιαφυγής, η Σίλβια Σενκ στιγμάτισε ιδιαίτερα την ύπαρξη φορολογικών παραδείσων. Όπως επισήμανε, «τα αδύναμα σημεία του συστήματος ήταν και παραμένουν εν μέρει ακόμη οι φορολογικές οάσεις και η δυνατότητα τους να μην δίνουν καμία πληροφορία. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση με την Ελβετία, η οποία θα διασφαλίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό στο εξής. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις άλλες φορολογικές οάσεις». Η Σίλβια Σενκ τάσσεται υπέρ της λεπτομερούς ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών για τα στοιχεία όσων διατηρούν χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Έτσι θα γνωρίζουν, όπως υποστηρίζει, αν παραστεί ανάγκη σε ποια κατεύθυνση να στρέψουν τις έρευνές τους.

Ο ίδιος ο Χένες, με δηλώσεις του στο σημερινό φύλλο της Münchner Merkur, απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις απέναντι «στις υπερβολές ορισμένων δημοσιογραφικών αναφορών», ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του στις δικαστικές αίθουσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου