3,3 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο Σταύρος Παπασταύρου για τον λογαριασμό στην Ελβετία


Φόρους και πρόστιμα 3,3 εκ. ευρώ καλείται να πληρώσει ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προσωρινού ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ.

Ο προσωρινός έλεγχος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο λογαριασμός στην Ελβετία ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και τους γονείς του.
Ουσιαστικά δηλαδή οι φορολογικές αρχές δέχονται μέχρι στιγμής πως ο Παπασταύρου είναι πραγματικός δικαιούχος, ότι απέκρυψε και άλλα χρήματα στη δωδεκαετία, και αυτά αφορούν 102 εσωτερικές τραπεζικές κινήσεις λογαριασμών, που δεν πρόλαβε να προσκομίσει στην 5ημερη (!!!) προθεσμία που του δόθηκε, και αρνήθηκαν μάλιστα να παρατείνουν.
Οι ελεγκτές δηλαδή του καταλογίζουν ότι ο λογαριασμός της HSBC με τα 5,4 εκ. δολάρια που αποκαλύφθηκε με την λίστα Λαγκαρντ ανήκει στον ίδιο και όχι στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Η οριστική κρίση βέβαια θα εξαχθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και συμπληρώνεται ο μήνας από τις 7 Ιανουαρίου που κατέθεσε το υπόμνημά του , εντός του οφείλουν να αποφανθούν οι αρχές.


Ο ίδιος όμως σε ενημέρωση του σήμερα προς τους δημοσιογράφους  επιμένει στον ισχυρισμό του πως ήταν μόνο διαχειριστής των χρημάτων αυτών και πως στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους. «Επιχειρείται η με κάθε τρόπο καταδίκη μου με στοιχεία αγνώστου προέλευσης ή χωρίς καθόλου στοιχεία. Ακόμα και το τεκμήριο αθωότητας τίθεται εν αμφιβολία. Δεν είμαι πολιτικός, είμαι μόνος μου απέναντι σε αυτό, με μόνη ασπίδα την αλήθεια. Βρίσκομαι σε κυκεώνα που απειλεί να με καταστρέψει επαγγελματικά και οικογενειακά. Ασφαλώς και πρέπει να γίνεται έλεγχος σε όλους αλλά με κανόνες ισονομίας και αλήθειας. Όχι έτσι».
Υποστήριξε –εμφανίζοντας και σχετικά έγγραφα- πως οι ελεγκτές παρέβλεψαν τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας HSBC όπου αναφέρεται ότι είναι διαχειριστής και όχι δικαιούχος και στηρίχτηκαν σε αυτά που έδωσε ο Εβρέ Φαλτσιανί στους Έλληνες εισαγγελείς. Η γνησιότητα των τελευταίων αμφισβητείται τόσο από τον κ.Παπασταύρου όσο και από τον Σάμπυ Μιωνή καθώς όπως είπαν «πρόκειται για μια εγγραφή όψιμου excel, χωρίς οποιοδήποτε διακριτικό γνώρισμα, καμία σφραγίδα ούτε και υπογραφή, το οποίο έγινε γνωστό στις Αρχές μετά το Σεπτέμβριο του 2015 και την ύπαρξη του οποίου πληροφορήθηκε ο Σταύρος Παπασταύρου για πρώτη φορά με το σημείωμα ελέγχου».
Τα αποτελέσματα του προσωρινού ελέγχου γνωστοποιήθηκαν στον Στ.Παπασταύρου παραμονές Χριστουγέννων και του δόθηκε προθεσμία έως τις 7 Ιανουαρίου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του, χρονικό διάστημα που όπως λέει ο ίδιος ήταν πολύ μικρό για να συγκεντρωθούν στοιχεία 13 ετών, αφού ο έλεγχος επεκτάθηκε μετά την εντολή του εισαγγελέα από τα τρία έτη (2005-2007) στα 13 (2000-2012).