Αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν τα πανεπιστήμια της χώρας που για πρώτη φορά στην ιστορία τους έρχονται αντιμέτωπα με το εφιαλτικό, για τον τόπο, σενάριο να βάλουν λουκέτο. Η ανώτατη εκπαίδευση όχι μόνο δεν εξαιρέθηκε από τις επαχθείς ρυθμίσεις του Μνημονίου, αλλά επιπλέον αντιμετωπίζουν μια πολιτική που στο όνομα της διαφάνειας, έχει μπλοκάρει κάθε δυνατότητα αντεπίθεσης των ιδρυμάτων. Κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα λιμνάζουν, ενώ προτάσεις των ιδρυμάτων για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους, ούτε καν συζητιούνται... Η κυβέρνηση αφήνει τα ιδρύματα να ρημάξουν θεωρώντας προφανώς ότι έτσι θα κάμψει τις αντιστάσεις τους στη θεσμική επιχείρηση... μετάλλαξης όσων επιζήσουν απ’ το πέρασμα του οικονομικού Αρμαγεδδώνα.
Σε νούμερα αυτός ο οικονομικός Αρμαγεδδών
Τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν μείωση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού της τάξης του 48,62%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό μεταφράζεται ως εξής: Τα ιδρύματα, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, θα επιχορηγηθούν μόλις με 121 εκατ. ευρώ από 236 εκατομμύρια που, σύμφωνα με το ΦΕΚ του 2009, θα ελάμβαναν για το 2011. Σε ορισμένα ιδρύματα οι περικοπές ξεπερνούν ακόμα και το 60%, με πιο ακραία την περίπτωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που βλέπει μείωση της τάξης του 70%! Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με βάση τον περιορισμό του 7%. Πρόκειται για ένα κόλπο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να εκταμιεύουν κάθε μήνα μόλις το 7% της συνολικής επιχορήγησης. Αυτό στην πράξη επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση «άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας». Δηλαδή, άλλα τα αναγραφόμενα ως επιχορήγηση και άλλη η πραγματική επιχορήγηση.
Με βάση τα παραπάνω το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα λάβει μόλις 20,664 εκ., ποσοστό μείωσης 47%. Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του ιδρύματος για εξορθολογισμό των δαπανών και περιορισμό ενδεχόμενης σπατάλης, το αρχαιότερο ίδρυμα της χώρας, σύμφωνα με δήλωση του πρύτανή του, Θ. Πελεγρίνη, έχει χρήματα για να λειτουργήσει μέχρι το Νοέμβριο! Να σημειωθεί ότι μέχρι τότε θα έχει φάει και τα αποθεματικά του! Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα επιχορηγηθεί με 24,750 εκατ. ευρώ, ποσοστό μείωσης 45%. Οι προσπάθειες της πρυτανικής αρχής για την επιβίωση του μεγαλύτερου ιδρύματος της χώρας είναι και εδώ αγωνιώδεις. «Το Αριστοτέλειο δεν έκλεισε την περίοδο της κατοχής, δεν έκλεισε την περίοδο της δικτατορίας, δεν θα κλείσει τώρα», δήλωσε ο πρύτανής του, Γ. Μυλόπουλος, σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει το δυναμικό του ιδρύματος και να κινητοποιήσει την πόλη υπέρ της διάσωσης του ιδρύματος. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με το ειδικό βάρος που έχει, θα λάβει μόλις 5,166 εκατ. ευρώ, μείωση της τάξης του 53%. Ξανά στη μετάφραση: «Λειτουργούμε εκ των ενόντων και εκ του παρόντος», δηλώνει ο πρύτανης του ιδρύματος, Σ. Σιμόπουλος.
Ανάλογες ή και μεγαλύτερες περικοπές αντιμετωπίζουν όλα τα ιδρύματα ανεξαρτήτως περιοχής: Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει τη μεγαλύτερη περικοπή. Από 4.600 εκατ. θα λάβει μόλις 1,386 (ποσοστό μείωσης 70%). Ακολουθούν το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας που θα επιχορηγηθεί με 504.000 ευρώ (-61,80) και το Πάντειο με 2,604 εκατ. (-61,13%). Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με 1,344 (-58%), το Πανεπιστήμιο Πειραιά με 3,360 (-54,60), το Χαροκόπειο με 966.000 ευρώ (-54%), το Πανεπιστήμιο Πατρών με 9,366 (-51,76%), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με 2,184 (-51,46), το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 5,250 (-51,39%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με 3,276 (-50,36%), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 7,224 (-49,87), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με 4,872 (-48,70%), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο με 3,486 (-48%), το Γεωπονικό με 2,604 (-47,90), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με 5,250 (-47,50%), η Καλών Τεχνών 1,890 (-46%), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 8,652 (-45,92%) και το Πολυτεχνείο Κρήτης με 2,226 (-45,70%).
Τα παραπάνω αφορούν μόνο στον τακτικό προϋπολογισμό. Ο οικονομικός Αρμαγεδδών στην κυριολεξία ακυρώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι χρηματοδοτήσεις ύψους 140 εκ., δεν πρόκειται να δοθούν, όπως άλλωστε συνέβη και κατά το προηγούμενο έτος. Μέχρι στιγμής, έχουν μείνει σχετικά σταθερές οι προβλέψεις για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό (υπάρχει μια μείωση της τάξης του 10%). Όμως, αν τελικώς περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει μείωση των συμβασιούχων κατά 50%, τα πανεπιστήμια, κυρίως της περιφέρειας που εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από το εκπαιδευτικό έργο των έκτακτων διδασκόντων, στην ουσία οδηγούνται σε κλείσιμο. Ήδη, τα περισσότερα απ’ αυτά βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή δεδομένου ότι εκκρεμούν οι διορισμοί 830 μελών ΔΕΠ. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναμένει τον διορισμό 39 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ. Αν οι διδάσκοντες αυτοί παραμείνουν αδιόριστοι, θα χρειαστεί περισσότερους συμβασιούχους, αλλά τέτοια κονδύλια δεν έχουν προβλεφθεί.
Αν συνυπολογίσει κανείς τα παραπάνω και την περιστολή των δαπανών σίτισης των φοιτητών κατά τουλάχιστον 10%, το ύψος της συνολικής μείωσης της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ξεπερνά το 62% με ορισμένα ιδρύματα να είναι σε ημιθανή κατάσταση!
Μέχρι τώρα, τα ιδρύματα παλεύουν για να μη θίξουν τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες. Αν η κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει την πολιτική της, πολύ σύντομα θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να προχωρήσουν σε αναστολές κεντρικών λειτουργιών. Στις 7 Ιουνίου τα ιδρύματα όλης της χώρας, με απόφαση των πρυτάνεων, ενώνουν τις δυνάμεις και τις δράσεις τους για τη διάσωση του δημόσιου Πανεπιστημίου, έχοντας την πίστη ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου