Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΜΕΣΑ ΚΑΙ Η ΓΑΪΔΟΥΡΑ


"Ημουν μια πιστή σύζυγος και μητέρα, δεν γνώριζα τίποτε..."

Στον Κορυδαλλό και η Βίκυ Σταμάτη

 

 Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή, το απόγευμα της Παρασκευής,  η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η οποία μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις φυλακές του Κορυδαλλού είναι ήδη προφυλακισμένοι ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η κόρη του, Αρετή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κ. Αρετή Τζοχατζοπούλου μεταφέρθηκε στις φυλακές με χειροπέδες, ούτε ο πρώην υπουργός αλλά ούτε και η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη φορούσαν χειροπέδες.

Κατά την απολογία της η κ. Σταμάτη υποστήριξε ότι ήταν μια πιστή σύζυγος και μητέρα καθώς και ότι δεν γνώριζε τίποτα για την εταιρεία Nobilis μέσω της οποίας της μεταβιβάστηκε το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Όπως μάλιστα τόνισε, θα σταθεί δίπλα στον σύζυγο της.


Η κα Σταμάτη είχε καταθέσει το πρωί αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλη η οποία απορρίφθηκε.

Προσήλθε το πρωί της Παρασκευής στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων για να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες που την εμφανίζουν σαν ένα από τα μέλη της "συμμορίας" που είχε συστήσει ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Παραλλήλως, όπως γνωστοποίησε ο Βασίλης Χειρδάρης, δικηγόρος της κυρίας Σταμάτη, η σύζυγος του κ. Τσοχατζόπουλου προσέφυγε το βράδυ της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Σύμφωνα με τον κ. Χειρδάρη, με την προσφυγή της η κυρία Σταμάτη υποστήριζε ότι ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής έχει παραβιάσει το τεκμήριο της αθωότητάς της! Οπως υποστηρίζει ο δικηγόρος της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο ανακριτής έχει ήδη διατυπώσει ρητή και κατηγορηματική θέση ότι η κυρία Σταμάτη έχει διαπράξει το αδίκημα του ξεπλύματος.
Το κατηγορητήριο
Το κατηγορητήριο για την κα Σταμάτη αφορά στον τρόπο με τον οποίο η σύζυγος του πρώην υπουργού απέκτησε το νεοκλασικό επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε στην κατοχή της μέσω της offshore εταιρείας «Nobilis» το 2001 έναντι 1. 100.000  ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, αποτελούν προϊόν δωροδοκίας του πρώην υπουργού για την υπογραφή δυο συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κάτι, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Β. Σταμάτη γνώριζε.


Η ίδια σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στις εισαγγελείς που είχαν ερευνήσει την υπόθεση Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, είχε αναφέρει ότι απέκτησε το σπίτι με νόμιμο τρόπο και συγκεκριμένα με δάνειο 650.000 ευρώ που έλαβε ενώ το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος, 450.000 ευρώ, είχε καταβληθεί σε μετρητά στην πωλήτρια εταιρεία σε βάθος χρόνου μιας τριετίας.


Επίσης, είχε επισημάνει πως ο μόνος λόγος που το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο όνομά της, ήταν ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου – 25 έτη - «σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο δημιουργίας φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω κληρονομικών ζητημάτων σε περίπτωση κατά τη οποία εμφανίζονταν ως αγοραστής ο σύζυγός μου»!


Για τα οικονομικά ήταν υπεύθυνος ο σύζυγός μου


Στο ίδιο υπόμνημα η Β. Σταμάτη επισημαίνει, πάντως, πως την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών αλλά και των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας της με τον πρώην υπουργό, την είχε ο Α. Τσοχατζόπουλος, μεταξύ αυτών και για το ακίνητο Δ. Αρεοπαγίτου.  Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η θείας της Αικατερίνη Σταμάτη, που απολογήθηκε για το έμβασμα των 3 εκατ. δρχ. που κατατέθηκε σε τραπεζικό της λογαριασμό μέσω της torcaso, «έκαψε» τον Α. Τσοχατζόπουλο αφού τον συνέδεσε ευθέως με την συγκεκριμένη εταιρεία.


Εκτός, από το ακίνητο της Δεινοκράτους, στο πόρισμα των δυο εισαγγελέων γίνεται επίκληση «έγγραφων της τράπεζας UBS της Γενεύης σχετικά με την κίνηση λογαριασμών που τηρούσε η ίδια από 2006 μέχρι 2009». Στους λογαριασμούς αυτούς καταγράφονται χρεώσεις και πιστώσεις σημαντικών χρηματικών ποσών. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το στοιχείο ότι τα έγγραφα της αλληλογραφίας της τράπεζας αποστέλλονται στην Πελοποννήσου 111, στην Αργυρούπολη, την οποία η Β. Σταμάτη δηλώνει ως κατοικία της. Όμως εκεί – όπως προέκυψε από την έρευνα - διέμενε ο αδελφός της Παναγιώτης Σταμάτης, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση.


Ελεύθερος ο αδερφός της

Ο Παναγιώτης Σταμάτης, που επίσης απολογήθηκε σήμερα στον ανακριτή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.


Ο κ. Σταμάτης εμπλέκεται στην υπόθεση σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Σίσκου και Κυβέλου, επειδή στις εργασίες ανακαίνισης του νεοκλασικού «υπογράφει» τα σχετικά παραστατικά ως «Παναγιώτης Παπαλιάκος». Χρησιμοποίει άλλο επίθετο για να μην αποκαλυφθεί ότι είναι ο αδελφός της Β. Σταμάτη. Σύμφωνα με το πόρισμα σε μια τουλάχιστον από αυτές τις συναλλαγές εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Nobilis.


Επίσης ελεύθερη αφέθηκε και η δικηγόρος Μαρία Ταλιτά Τσεκούρα, εκπρόσωπος της Nobilis, που φέρεται ως εμπλεκόμενη στην αγοροπωλησία του νεοκλασικού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Δεν της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

 Στο σπίτι του Π. Σταμάτη είχε γίνει έφοδος από το ΣΔΟΕ κατά την οποία εντοπιστήκαν, μεταξύ άλλων, χειρόγραφη αναλυτική κατάσταση με τα ποσά που δαπανήθηκαν ανά εργολάβο. Τα ποσά συμφωνούν με τα ποσά που κατατέθηκαν στις τράπεζες ή πληρώθηκαν σε μετρητά όχι όμως και με τα φορολογικά στοιχεία που εκδόθηκαν! Μάλιστα, μεταξύ των κατασχεθέντων υπάρχει και χειρόγραφο όπου σημειώνεται το κέρδος από την αποφυγή πληρωμής 76.000 ευρώ που είναι ποσό που αντιστοιχεί σε Φ.Π.Α. για εργασίες ύψους 560.000 ευρώ!

Οι εργασίες ανακαίνισης που διήρκησαν τρία περίπου έτη, ανήλθαν σε τουλάχιστον 709.872.50 ευρώ, ενώ παραστατικά καταχωρίστηκαν μόνο για το ποσό των 149.872,50 ευρώ, κατά τις δυο εισαγγελείς.


Επίσης, για την ίδια κατηγορία απολογείται σήμερα και η δικηγόρος Ταλιτά – Μαρία Τσεκούρα, η οποία φέρεται ως εκπρόσωπος της Torcaso αλλά και της Nobilis κατά τις μεταβιβάσεις του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο τελικά κατέληξε στην Β. Σταμάτη. Η ίδια φέρεται να έχει υποστηρίξει στις δυο εισαγγελείς πως δεν συμμετείχε καθόλου στην εμπορική ή οικονομική λειτουργία της Nobilis, αν και δηλώνει ως έδρα της συγκεκριμένης εταιρείας, το γραφείο της επί της οδού Πατησιών!Σημείωση Gaidouristas
Μετά τη δραματική απολογία της αθώας Βίκης η εκκλησία μας με ομόφωνη απόφαση της ανακήρυξε την 27η Απριλίου ως ημέρα που θα εορτάζει η οσιομάρτυρας Βίκυ Σταμάτη η Βλαχάρα ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου