Σάββατο 12 Μαΐου 2012

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ






Το ''μαύρο'' ημερολόγιο του παραδικαστικού


Οι «υπόγειες» διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις, τα «μυστικά ραντεβού» που πραγματοποιούνταν εντός και εκτός του νεοκλασικού της Βασιλέως Παύλου αλλά και το παρασκήνιο της περιβόητης υπόθεσης ενός επιχειρηματία, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσής του κατήγγειλε τον πρόεδρο της έδρας για χρηματισμό, αποκαλύπτονται από το ημερολόγιο που διατηρούσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που σε συνεργασία με τρεις «επίορκους» ανώτερους δικαστικούς, δημόσιους υπαλλήλους και δικηγόρους συνέστησαν τη διαβόητη «Μαφία των Ακινήτων».
Έπειτα από πολύχρονη έρευνα, ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, αφού πρώτα εκμεταλλεύτηκε το υλικό της Ε.Υ.Π. αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις ενός δικηγόρου, ο οποίος παρεισέφρησε στην οργάνωση, κατέληξε στο πόρισμα-κόλαφο, το οποίο οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματικά αδικήματα σε περισσότερα από 20 πρόσωπα.
Ήδη έχει απαγορευτεί η έξοδος στον φερόμενο ως «εγκέφαλο» πολιτικό μηχανικό, σε έναν αρχιμανδρίτη, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε για μια άλλη υπόθεση του αποκαλούμενου «παραδικαστικού», καθώς και σε έναν δικηγόρο. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με ερωτήματά του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ζήτησε να τεθούν σε αργία τρεις ανώτεροι δικαστικοί και συγκεκριμένα ένας πρόεδρος Εφετών που υπηρετεί στην Αθήνα, μία εφέτης-σύζυγος πρώην δικαστή και νυν δικηγόρου, που επίσης εμπλέκεται, και ένας εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος υπηρετεί σε πόλη της Περιφέρειας.
Εν τω μεταξύ, στις 31 Μαΐου αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση (λόγω της σοβαρότητάς της) σε εφέτη-ανακριτή. Ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός θα κληθεί να προσωποποιήσει τις διώξεις που ενδέχεται να «ακουμπήσουν» και πολλά πρόσωπα υπεράνω υποψίας.
Εμπλέκεται και πρώην βουλευτής
Το «κάδρο» των κατηγορουμένων ενδέχεται να φιλοξενήσει και ένα πολύ γνωστό πολιτικό πρόσωπο, πρώην βουλευτή, ο οποίος είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν και μάλιστα πολιτεύθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Ο εν λόγω ύποπτος ελέγχεται για απόπειρα επηρεασμού της έδρας κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης στην οποία κατηγορούνταν μαζί με έναν πολύ γνωστό επιχειρηματία. Την ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης ο επιχειρηματίας «πέταξε» στην έδρα του δικαστηρίου ένα cd, βάσει του οποίου ο πρόεδρος φέρεται να εισέπραξε χρήματα, για να αθωώσει τον πρώην βουλευτή. Το αποτέλεσμα ήταν ο δικαστικός να λιποθυμήσει. Για την ιστορία, ο πολιτικός αθωώθηκε, όχι όμως και ο επιχειρηματίας, ο οποίος σήμερα παραμένει φυγόποινος…
Τη διερεύνηση της παράλληλης υπόθεσης ανέλαβε ο κ. Ρούσσος Παπαδάκης, ενώ από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων προέκυψε την κρίσιμη ημέρα τηλεφωνική επαφή μεταξύ του προέδρου της έδρας και του συνηγόρου υπεράσπισης του πρώην βουλευτή. Κατά τη διάρκεια παροχής έγγραφων εξηγήσεων, ο δικαστικός επεσήμανε ότι βρήκε μια κλήση στο κινητό του και απλώς τηλεφώνησε να δει ποιος είναι, ο δε δικηγόρος ότι ήθελε να καλέσει έναν συνεπώνυμο συγγενή του και από λάθος κάλεσε τον δικαστή!
Το «καυτό» ημερολόγιο
Η υπόθεση του αποκαλούμενου «παραδικαστικού 2» είχε αποκαλυφθεί τόσο από την τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα» όσο και από την ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr. Είναι ενδεικτική η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, στις 17 Απριλίου του 2011, ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης, δικηγόρος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ο οποίος πριν από λίγο καιρό καταδικάστηκε για την υπόθεση της «Αιξωνής».
Από τη δημοσιογραφική έρευνα είχε αποκαλυφθεί ότι, μέσω του «δικτύου γνωριμιών», η οργάνωση εξασφάλιζε ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις στους πελάτες της καθώς και ότι, μέσω 158 εταιρειών (οι περισσότερες έδρευαν στην Κύπρο), κατάφερνε να καταλαμβάνει και να υφαρπάζει ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Παράλληλα, «μπλόκαρε» πλειστηριασμούς ακινήτων από τράπεζες, διά της μεθόδου των ψεύτικων μισθώσεων. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ακινήτων που περιήλθε στην κατοχή της οργάνωσης ξεπερνάει τα 350, τα οποία βρίσκονται στα βόρεια προάστια της Αθήνας καθώς και σε τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος και η Μυτιλήνη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παράλληλα, παρουσιάζουν οι ενδείξεις ότι μέλη της οργάνωσης ξέπλεναν το «μαύρο χρήμα» μέσω χορηγιών που έδιναν σε πολιτικά πρόσωπα. Ο μάρτυρας-κλειδί έχει αναφερθεί σε δύο δημάρχους, μία βουλευτή και ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της πολιτικής ζωής του τόπου.
Στη διάθεση της zougla.gr υπάρχουν έγγραφα-ντοκουμέντα του «ημερολογίου» της οργάνωσης. Τα παραθέτουμε αυτούσια, όπως κατατέθηκαν στις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι το ενημερωτικό σημείωμα της 9η Μαρτίου του 2010 που αφορά στην πολύκροτη δίκη με κατηγορούμενους τον επιχειρηματία και τον πρώην βουλευτή. Μέσω του εγγράφου παρουσιάζεται το παρασκήνιο που προηγήθηκε της εκδόσεως της απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι την έδρα του Κακουργιοδικείου προήδρευε ο πρόεδρος Εφετών, ο οποίος εμπλέκεται -σύμφωνα με το πόρισμα Ντογιάκου- στο κύκλωμα.
Ο μάρτυρας-κλειδί αναφέρει: «Το βράδυ της 8ης Μαρτίου 2010 έλαβα εντολή από τον αρχιμανδρίτη όπως την επομένη παραστώ στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ως υπερασπιστής αυτού… Το δικαστήριο της 9ης Μαρτίου 2010, λόγω ώρας, ανεβλήθη για την 12η Μαρτίου. Εν αναμονή της εκδικάσεως της υπόθεσης αυτής, είχα συζήτηση με τον Π.Λ. (δικηγόρο), όπου ελέχθησαν τα εξής:
Πράγματι με τη μεσολάβηση του αρχιμανδρίτη προς τον πρόεδρο (σ.σ. εννοεί τον πρόεδρο Εφετών στη δίκη του επιχειρηματία) απηλλάγη ο πρώην βουλευτής με το ποσόν των 600.000 ευρώ. Πράγματι, ο επιχειρηματίας δεν αθωώθηκε, διότι εκ των 100.000 ευρώ, όπερ είχε συμφωνηθεί μεταξύ αρχιμανδρίτη και προέδρου για την απαλλαγή του, ο επιχειρηματίας έδωσε μόνο τα 40.000 ευρώ. Μάλιστα, ο αρχιμανδρίτης, προκειμένου να πείσει τον επιχειρηματία να του καταβάλει και τις υπόλοιπες 60.000 ευρώ, χρησιμοποίησε τον δικηγόρο με το τέχνασμα της ανοικτής ακροάσεως. Δηλαδή, ο αρχιμανδρίτης τηλεφώνησε στον επιχειρηματία, λέγοντάς του ότι συνομιλεί με τον πρόεδρο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο δικηγόρος, υποδυόμενος τον πρόεδρο…».


Η «μυστική» συνάντηση για το νεοκλασικό
 
Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το ενημερωτικό σημείωμα της 25ης Φεβρουαρίου του 2010. Μία ημέρα νωρίτερα είχε -σύμφωνα με τον μάρτυρα- πραγματοποιηθεί η εβδομαδιαία συνάντηση των δικηγόρων της σπείρας. «Έγινε συζήτηση επί τρεχόντων θεμάτων που είχαν σχέση με μισθώσεις… Εκείνο που έχει σημασία είναι το εξής: την Τρίτη, 2/3/2010, θα εκδικασθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο αναφορικώς με το ακίνητο που διατηρεί η συμμορία στη Β. Παύλου 19. Γενομένης συζητήσεως επ’ αυτού, ελέχθη από τον Β. (αναφέρει όνομα δικηγόρου) και τον ''αρχηγό'' ότι η υπόθεση είναι κερδισμένη, διότι πρόεδρος είναι ο Λ., άνθρωπος δικός μας και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις…».
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι στη διάθεση της σπείρας υπήρχε και μια λίστα με 40 ονόματα δικαστών, δικηγόρων και εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι φέρονται να συνεργάζονταν μαζί τους… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου