Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΣΤΗ ΦΑΚΑ


«Είμαι πολιτικός κρατούμενος. Δεν έχω καμιά σχέση με τα στημένα. Είμαι θύμα πλεκτάνης, θύμα του συστήματος» ισχυρίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης  έξω από την ΓΑΔΑ ο Μάκης Ψωμιάδης.

Φορώντας χειροπέδες, αρκετά αδυνατισμένος, έχοντας αφήσει μούσι για να μην αναγνωρίζεται, φορώντας τζιν παντελόνι, ένα κοντομάνικο μπλε πουκάμισο και αθλητικά παπούτσια, ο κατηγορούμενος για τα στημένα ματς συνελήφθη σε μονοκατοικία που είχε νοικιάσει πριν από ένα μήνα, στη συμβολή των οδών Ηλέκτρας και Ανθέων στην περιοχή του Σουνίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο Μάκης Ψωμιάδης είχε εντοπιστεί εδώ και δέκα ημέρες στην περιοχή και παρακολουθείτο από την Ασφάλεια Αττικής και από κλιμάκιο στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το οποίο κατέγραφε τις τηλεφωνικές του συνομιλίες, μέχρι που διαπιστώθηκε ότι διέμενε σε βίλα στην περιοχή του Σουνίου.

Ο Μάκης Ψωμιάδης είχε εξαφανιστεί όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, ενώ είχε συλληφθεί ο γιος του Σταύρος, ο οποίος, όμως, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Μάλιστα, δικάστηκε από τα αθλητικά δικαστήρια ερήμην και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

Την Παρασκευή ο Μάκης Ψωμιάδης θα περάσει το κατώφλι του εισαγγελέα.

Το στόρι του «Μάκαρου»
Από τον Φρίξο Δρακοντίδη

Ο κ. Μάκης Ψωμιάδης ή «Μάκαρος», ή « ο Αγαπούλας» για τους φίλους, η επιβλητική αυτή δίμετρη ανθρώπινη φιγούρα με το γνωστό μπλαζέ ύφος, το χρυσό κομπολόι ανά χείρας, το διαμαντένιο δαχτυλίδι, το τεράστιο Cohiba στο στόμα, με τον αργό λόγο και τη βραχνή φωνή που ακούγοντας τον δεν ήξερες αν έπρεπε να φοβηθείς βρίσκεται για πολλοστή φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Είναι ένας από τους πέντε καταζητούμενους, σύμφωνα με το πόρισμα –σοκ των εισαγγελικών αρχών για τα «στημένα» παιχνίδια που τυλίγει μέσα σε 130 σελίδες χαρτί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το κουβάρι της πολυτάραχης ζωής του ξετυλίγουμε σήμερα, μαζί με άγνωστα περιστατικά που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν μέρος σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή ένας γιος ιερέα με όνειρα και πολλές φιλοδοξίες. Μια απ’ αυτές να γίνει βασιλιάς της νύχτας. Και όταν πήρε το χρίσμα, έβαλε μπρος για ένα δεύτερο τίτλο, αυτόν του βασιλιά του ποδοσφαίρου. Αλλά και ένα ρεκόρ: Τρεις καταδίκες σε φυλάκιση, όμως ούτε μια μέρα πίσω από τα κάγκελα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας. «Αν μη τι άλλο ο άνθρωπος έχει καλύτερη ντρίπλα και από τον Μαραντόνα», λένε όσοι είχαν την τύχη ή την …ατυχία να τον γνωρίσουν από την καλή και από την ανάποδη. 

Ο κ. Χρυσόστομος Ψωμιάδης, ξεκίνησε να απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης της χώρας πριν από 36 ολόκληρα χρόνια. Ένας πρώην στρατονόμος ονόματι Μιχάλης Πέτρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ (26Αυγούστου 1975) αποκαλύπτει κατά τη διάρκεια της δίκης των βασανιστών της χούντας: « Νεαρός ρασοφόρος κυκλοφορούσε μέσα στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κακοποιούσε μαζί με άλλους στρατονόμους τους πολιτικούς κρατούμενους. Αυτό το άτομο ονομάζεται Χρυσόστομος Ψωμιάδης, είναι γιος παπά στη Νέα Φιλαδέλφεια και κατάγεται από την Καβάλα».

Δεκατρία χρόνια αργότερα ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης γίνεται γνωστός στην αθηναϊκή νύχτα αλλά και στα μπασκετικά δρώμενα της εποχής. Μέτοχος σε κέντρα διασκέδασης και πρόεδρος της ΑΕΚ στο μπάσκετ. Δυο σε ένα και μάλιστα σε μεγάλες δόσεις, καθώς μπαίνει στο μάτι των σκληρών της νύχτας. Το περιστατικό με τον πυροβολισμό εναντίον του στην Αίγλη του Ζαππείου, όπου ήταν μέτοχος εκείνη την εποχή γίνεται «χτύπημα» στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ένα βράδυ, σύμφωνα με μαρτυρίες, γίνεται στόχος ενός περιβόητου κακοποιού της εποχής με το παρατσούκλι « ο Ολλανδός». Πιο συγκεκριμένα, όχι ο ίδιος αλλά το μαύρο δερμάτινο βαλιτσάκι του με τσαλακωμένα χιλιάρικα και πεντοχίλιαρα που είσπραττε ως μερίδιο από την Αίγλη. Άγνωστοι τον πυροβολούν στο πόδι και εκείνος σωριάζεται στο έδαφος. Τον μεταφέρουν εσπευσμένα στο Απολλώνιο θεραπευτήριο για τις πρώτες βοήθειες, όμως όταν έρχονται οι αστυνομικοί για να του πάρουν κατάθεση εκείνος σηκώνεται από το κρεβάτι και φεύγει με το πόδι μέσα στα αίματα! Απέφυγε να «δώσει» ονόματα γεγονός που τον ανέβασε στην εκτίμηση των σκληρών της νύχτας.

Αμέσως μετά ξεκινάει την φρενήρη επιχειρηματική πορεία του στο χώρο της διασκέδασης ανοίγοντας τέσσερα κλαμπ επί της οδού Βουκουρεστίου. Τον τότε «ναό» της νεολαίας, το περίφημο “King Size” με το πρώτο πριβέ δωμάτιο για vips σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Βασίλη Τσιλιχρήστο καθώς και τα «θρυλικά», “Rumors”, “Spartacus”, “Marakes”. Είναι η εποχή της παντοδυναμίας με το χρήμα και τις Moet να ρέουν άφθονες στα τραπέζια. Σήμα κατατεθέν του «Αγαπούλα» όπως ήταν ένα άλλο προσωνύμιο του, το 25.000.000 δραχμών διαμαντένιο δαχτυλίδι που και να θέλεις να μην το κοιτάξεις δεν μπορούσες τουλάχιστον να ρίξεις μια κλεφτή ματιά στη τεράστια πέτρα που γυάλιζε στα δάχτυλα του. Ο Μάκης Ψωμιάδης θα συζητηθεί τότε στη νύχτα για ένα ακόμα κατόρθωμα του: Να πείσει τον Τόλη Βοσκόπουλο να τραγουδήσει για πρώτη φορά στη καριέρα του σε υπόγειο μαγαζί. Στο Marakes.

Ο «Πιστολέρο»

Στην Ασφάλεια, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, το παρατσούκλι του ήταν «Πιστολέρο». Τον Μάιο του 1982 σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας φέρεται να είχε εμπλοκή στην υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Σεχόπουλου κατηγορούμενος για τον μισό ποινικό κώδικα. Πέντε χρόνια αργότερα είναι καταζητούμενος από την Ιντερπόλ για απάτη και πλαστογραφία τίτλων με τα ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής της Γενεύης Bardley Capole να αναφέρει: «Παρακαλούμε να αναζητήσετε με σκοπό την σύλληψη και την έκδοση στη χώρα μας τον έλληνα υπήκοο Ψωμιάδη Χρυσόστομο. Χαρακτηριστικά: Ύψος δυο μέτρα περίπου, σωματώδης (περίπου 130 κιλά), μαλλιά μαύρα, μεγάλο μουστάκι με κόκκινες ανταύγειες».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μάκης Ψωμιάδης καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 1989 με φυλάκιση δυο χρόνων για την κατηγορία της υπεξαίρεσης αντικειμένου μεγάλης αξίας και πλαστογραφία μετά χρήσεως. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Έθνους (2.4.1989) την μήνυση την είχε υποβάλει μια πρώην συνεργάτιδας του μαζί με την οποία είχαν συστήσει εταιρία με τουριστικά είδη και χρυσά κοσμήματα.

Το 1995, αποφασίζει να μπει και στο χώρο του Τύπου εκδίδοντας την εφημερίδα  « Το Όνομα». Ένα από τα δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας και μάλιστα πρωτοσέλιδο κατηγορούσε τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη για δωροδοκία 4, 5 εκ δραχμών. Καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμιση σε φυλάκιση τριών χρόνων και 26 μηνών για ψευδή καταμήνυση. Τον Οκτώβριο του 2002 έρχεται η 3η καταδίκη με την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσεως σε βάρος του Δημοσίου. Ποινή φυλάκισης: 12 έτη. Επικαλείται πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται στο Σωτηρία. Κάποιοι τον βλέπουν στους διαδρόμους να πηγαινοέρχεται άνετος με το πούρο στο στόμα και να συζητάει με νοσηλευτές και ασθενείς την πορεία της ποδοσφαιρικής του αγάπης της ΑΕΚ, στην οποία ήταν πρόεδρος εκείνη την εποχή.
Ο Μάκης Ψωμιάδης έχει δυο παιδιά, τον 26χρονο πρόεδρο της ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑ Σταύρο Ψωμιάδη, ο οποίος είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες για τα «στημένα» παιχνίδια και την όμορφη νεαρή Χριστίνα Ψωμιάδη σύντροφο του μπασκετμπολίστα Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο ντόπινγκ λόγω μιας τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πατέρα της. Φέρεται να προμηθευόταν από τον “Big Mac” αναβολικές ουσίες. 
Και άλλα απίστευτα περιστατικά με πρωταγωνιστή τον Μάκη Ψωμιάδη

Στα χρονικά, θα μείνουν μερικά ακόμα περιστατικά που φέρουν την σφραγίδα του “Big Mac” και απασχόλησαν τον Τύπο: Το κυριολεκτικό μάσημα μιας επιταγής (!) όταν ο τότε (1998) άσσος της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς του ζήτησε τα οφειλούμενα από το συμβόλαιο του, όμως είδε το χαρτί να καταλήγει στο στόμα του Μάκη Ψωμιάδη. Το απίστευτο περιστατικό με τον πρώην άσσο του NBA και της ΑΕΚ Ντάνι Βρέινς, ο οποίος φεύγοντας …τρέχοντας από την ΑΕΚ, είχε εξηγήσει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «The Salt Lake Tribune» τους λόγους της άτακτης φυγής του : Όταν  ήλθε η ώρα για να πάρω τα πρώτα χρήματα, ο πρόεδρος μου έδωσε έναν σάκο. Πάνω πάνω υπήρχαν μπανάνες και από κάτω αρκετά δολάρια. Αργότερα ανακάλυψα ότι αυτά τα χρήματα ήταν βρώμικα... Ημουν με έναν ελληνοαμερικανό φίλο μου ονόματι Κωνσταντίνο στο γραφείο του όταν εισέβαλαν κάποιοι άνδρες και τον απήγαγαν. Την επόμενη ημέρα άρχισα να δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα, στα οποία μου έλεγαν: "Αν δεν παίξεις, δεν θα ξαναδείς τον φίλο σου. Θα τον βρεις σε πλαστική σακούλα (body bag).Και φυσικά το περιβόητο επεισόδιο με τον Ντέμη Νικολαϊδη, όταν ένα βράδυ πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι του, με τον ποδοσφαιριστή να τον μηνύει για απειλές εναντίον της ζωής του.   

Πηγή

Σημείωση Gaidouristas
Έλεος πια με τα λαμόγια Ψωμιάδηδες ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου