Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ


40 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς 250 Κρητικών

 

 Σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις έχουν εντοπιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς 250 Κρητικών - στην πλειονότητα τους είναι Ηρακλειώτες - σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ.

Πρόκειται για λογαριασμούς που ξεκινούν ανά περίπτωση από τις 200.000 ευρώ και ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Για παράδειγμα αγρότης βρέθηκε να έχει σε τράπεζα περίπου 180.000 ευρώ, όμως δήλωνε μηδενικό εισόδημα. Σε άλλη περίπτωση Ηρακλειώτη, η απάντηση που ήρθε στο ΣΔΟΕ από μία μόνο τράπεζα τον εμφανίζει ως δικαιούχο ποσού 4,5 εκ. ευρώ, ενώ αναμένονται και οι απαντήσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες στις οποίες επίσης διατηρεί λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το Διευθυντή του ΣΔΟΕ Κρήτης, Στέλιο Λαντζουράκη, οι λογαριασμοί των 250 ελεγχόμενων Κρητικών «ανοίχτηκαν» εντός του 2011 και στη φάση αυτή γίνεται πλήρης διασταύρωση των φορολογικών τους στοιχείων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται «ασυμμετρία» - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε - ζητείται η δέσμευση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών τους και το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της υπόθεσης.

Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, το ΣΔΟΕ Κρήτης έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς περίπου 25 Κρητικών, τα στοιχεία των οποίων «ξεσκονίζονται».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία δεκαετία και η έρευνα αυτή - σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας - αναμένεται να οδηγήσει σε «λαβράκια», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συνδιαλλαγές φαρμακευτικών εταιρειών και γιατρών.

Και «πρόεδροι» στο στόχαστρο

Πέραν από τους γνωστούς επαγγελματικούς κλάδους, δηλαδή γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του κ.Λαντζουράκη ότι ελέγχονται και «πρόεδροι».

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους πρόεδρους ανα- φέρεται με δεδομένο ότι η μισή Ελλάδα φέρει την ιδιότητα του προέδρου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ χα- μογέλασε και περιορίστηκε να σχολιάσει με νόημα: «πρόεδροι».

Οι ελεγχόμενοι, όπως εξήγησε, βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας είτε κατόπιν καταγγελιών είτε στο πλαίσιο αξιολόγησης πληροφοριών για τη δραστηριότητα τους. Για παράδειγμα δεν μπορεί να εμφανίζεται κάποιος ανεπάγγελτος και να κάνει «χλιδάτη» ζωή.

Το μεγάλο «κυνήγι»
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, η περίοδος χάριτος για φοροφυγάδες και μεγαλοφειλέτες του Δημοσίου φέρεται να λήγει στις 30 Νοεμβρίου οπότε και εκπνέει η προθεσμία για την περαίωση.

«Έχουμε ήδη μία πρώτη λίστα με ονόματα στα χέρια μας και θα τους κυνηγήσουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Λαντζουράκης, υπογραμμίζοντας ότι το ΣΔΟΕ έχει τη δυνατότητα να προχωρεί αυτοτελώς σε αυτόφωρες συλλήψεις.

Όπως εξήγησε, στις περιπτώσεις που κριθεί επιβεβλημένη η συνδρομή αστυνομικών για το επιχειρησιακό κομμάτι των συλλήψεων, αυτή θα ζητείται, ενώ υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία με στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας.

Ναρκωτικά και οργανωμένο έγκλημα
Μία άλλη πτυχή των ερευνών που διεξάγει το ΣΔΟΕ σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία και κυρίως με την Υπηρεσία Ασφαλείας και τη Δίωξη Ναρκωτικών έχει να κάνει με το «άνοιγμα» λογαριασμών εμπλεκόμενων ή υπόπτων σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως ναρκωτικών.

«Υπάρχει στενή συνεργασία για αυτές τις υποθέσεις και έχουμε προχωρήσει στο άνοιγμα λογαριασμών».

Μάλιστα περί τα τέλη Δεκεμβρίου επίκειται σύσκεψη μεταξύ στελεχών του ΣΔΟΕ, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και των Τελωνειακών Αρχών.

 Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου