Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΕΝΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ


Σιγή ασυρμάτου από τον Σαμαρά για την προφυλάκιση Καπράνου.

 Από τον Χρίστο Θέμελη-αναγνώστη


Αρθρογράφος στην εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ Δημ. Καπράνος ο οποίος βρίσκεται πλέον στον Κορυδαλλό, προφυλακισμένος για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Η σιωπή της ΝΔ και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά για το θέμα προκαλεί ερωτηματικά. Σημειωτέον ότι σε λογαριασμό του Καπράνου στην Ελβετία βρέθηκαν καταθέσεις ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που συμπίπτουν χρονικά με το σκάνδαλο. Ιδού το ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα της ΑΥΓΗΣ για το θέμα.

Από την προεδρία του ΤΣΠΕΑΘ σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού! Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του ταμείου των δημοσιογράφων Δημήτρη Καπράνο, ο οποίος τα ξημερώματα της Πέμπτης, μετά την πολύωρη απολογία του για την πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων, κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα.
Εις βάρος του έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες για απάτη, απιστία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, καθώς από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών προέκυψαν καταθέσεις του σε ελβετική τράπεζα ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι κατηγορίες αφορούν το "αμαρτωλό" δομημένο ομόλογο των 130 εκατομμυρίων ευρώ, που αγόρασε το Ταμείο το 2006 από την εταιρεία Τρωύλος, υπό την προεδρία του Δ. Καπράνου, επενδύοντας σε αυτό περίπου το 20% των αποθεματικών του.
Δέκα ημέρες μετά την αγορά, φίλος του Δ. Καπράνου και πρώην πρόεδρος κρατικού νοσοκομείου εμφανίστηκε ως αποδέκτης ποσού ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζα της Γενεύης, ενώ το πρόσωπο που κατέθεσε τα χρήματα φέρεται να είναι ένας από τους συνιδιοκτήτες της Τρωύλος. Στη συνέχεια, ο φίλος του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ εμφανίζεται να καταθέτει 1.887.000 σε τρεις λογαριασμούς του Δ. Καπράνου.

Η κρίσιμη συνεδρίαση
Η απόφαση για την αγορά του ομόλογου ελήφθη σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΣΠΕΑΘ στις 28 Ιουνίου 2006 με αμφισβητούμενες διαδικασίες. Σε αυτήν συμμετείχαν ο πρόεδρος, η Άρτεμις Θεολογή, ο τότε διευθυντής Ι. Παπαδάκης, οι οποίοι και είχαν δικαίωμα ψήφου, ο εκπρόσωπος των εκδοτών Γ. Αϊδίνης, η Μαρία Καρατζά και ο νομικός σύμβουλους Σπ. Σαρρής.
Δεν συμμετείχαν ωστόσο εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων, παρά τη σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό του ΤΣΠΕΑΘ, και τελικά η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, παρά τις εκτιμήσεις ότι επρόκειτο για ομόλογο "υψηλού ρίσκου".
Σημειώνεται ότι ο Δ. Καπράνος ισχυρίστηκε στον ανακριτή ότι το ομόλογο αγοράστηκε 130 εκατομμύρια ευρώ και πωλήθηκε για 133 εκατομμύρια, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, την εποχή που αγοράστηκε, η πραγματική του αξία δεν ξεπερνούσε τα 90 εκατομμύρια.
Είπε επίσης ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του προέρχονται από την πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών. Ο ίδιος ισχυρίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι επρόκειτο να λάβει διευθυντική θέση σε εκδοτικό συγκρότημα, το οποίο θα χρηματοδοτούσε ένας από τους συνιδιοκτήτες της Τρωύλος και θα οργάνωνε ο φίλος του (ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου) για λογαριασμό και άλλων επιχειρηματιών.
Ο Δ. Καπράνος, μόλις του ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό όπου παρέμεινε φρουρούμενος για μερικές ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ είναι ο πέμπτος που κρίνεται προφυλακιστέος για το σκάνδαλο των ομολόγων. Είχαν προηγηθεί ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Τσουράκης και οι υπεύθυνοι της χρηματιστηριακής Ακρόπολις Θοδ. και Σοφ. Πρινιωτάκης και Γ. Αποστολίδης, που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με όρους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου