Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ




Οικειοποιήθηκαν τη μισή έκταση του Εθνικού Δρυμού των Λευκών Ορέων και δασικές εκτάσεις στο Ρέθυμνο 


Δύο μεγάλες περιπτώσεις εξαπάτησης του δημοσίου ερευνούν οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Η μια αφορά την πλαστή οικειοποίηση από εκατοντάδες κτηνοτρόφους της μισής περίπου έκτασης του Εθνικού Δρυμού των Λευκών Ορέων, προκειμένου να εισπράξουν παράνομες επιδοτήσεις.
Η δεύτερη αφορά μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, στο Ρέθυμνο, που ενώ ήταν δασική δηλώθηκε ως αγροτική από εκατοντάδες ιδιώτες.

Σε ότι αφορά στο Ρέθυμνο, όπως αποκάλυψε ο Γ.Γ.Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Θανάσης Καρούντζος, η υπόθεση αφορά σε δασικές εκτάσεις οι οποίες δηλώθηκαν ως αγροί και στην συνέχεια οι "ιδιοκτήτες" τις ενέταξαν σε πρόγραμμα αναδάσωσης εισπράττοντας επιδοτήσεις.

Όπως είπε ο κ.Καρούντζος η υπόθεση αυτή "αφορά εκτάσεις αναδασωτέες, που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να είναι δάση αλλά αγροί οι οποίοι μπαίνουν σε πρόγραμμα αναδάσωσης,κάτι που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Μιλάμε για μια τεράστια περιοχή στο Ρέθυμνο, πάνω απο 15.000 στρέμματα, για την οποία προχωρά Εισαγγελική έρευνα καθώς έχουν δοθεί χρήματα σε περίπου 250 ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν τις δασικές εκτάσεις ως αγροτικές και έπαιρναν επιδοτήσεις.
"

"Βοσκοτόπια" ο μισός Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων

Στο μεταξύ, όταν πέρυσι είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας υπόθεση ψεύτικων ενοικιάσεων βοσκοτόπων σε ορεινές περιοχές των Σφακίων και του Μυλοποτάμου, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την πραγματική έκταση των αποκαλύψεων.

Όπως φαίνεται οι επιτήδειοι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν τους αριθμούς των αιγοπροβάτων που δήλωναν για την εξισωτική αποζημίωση, έτσι ώστε να είναι σε αντιστοιχία με τις απαιτούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων, δεν δίστασαν να δηλώσουν ως βοσκότοπους και τον μισό Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων, όπου είναι και το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς.

Μάλιστα για την "δουλειά" αυτή χρειάζοντο και συνεργούς αφού κάποιοι εμφανίστηκαν ως "ιδιοκτήτες" του Εθνικού Δρυμού, νοικιάζοντας τις εκτάσεις του στους κτηνοτρόφους.


Όπως είπε σήμερα ο κ.Καρούντζος "μετά απο ανώνυμα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η Δ/νση Δασών Χανίων πέρυσι τον Αύγουστο, ξεκίνησε μια αλληλογραφία με τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως διαπιστώθηκε σε μιαν έκταση περίπου 25.000 τετραγ.χιλιομέτρων απο τα 50.000 τετραγ.χιλιόμετρα που είναι η συνολική έκταση του Εθνικού Δρυμού, υπο μορφή ενοικίασης απο ιδιώτες είχαν καταταθεί στις υπηρεσίες ψεύτικα έγγραφα και πολλοί κτηνοτρόφοι πήραν επιδοτήσεις καθώς είχαν δηλώσει τις εκτάσεις αυτές ως κτηνοτροφικές. Εμείς ως Δ/νση Δασών, δώσαμε τον φάκελο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Εισαγγελία Χανίων.

Μας ανησυχεί το ότι για αυτά τα 25.000 στρέμματα εμφανίζονται περίπου 300 άνθρωποι ως ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες. Η έρευνα που κάναμε αφορά απο το 2009 και μετά. Δεν γνωρίζουμε τι γινόταν πριν και ποιό είναι το ύψος των παράνομων χρηματοδοτήσεων, κάτι που θα ερευνήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Δικαιοσύνη".

Επίσης ένα απο τα ερωτήματα που καλείται να ερευνήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και η Δικαιοσύνη, είναι το πως υποβλήθηκαν οι συγκεκριμένες αιτήσεις απο τους εν λόγω κτηνοτρόφους για την εξισωτική αποζημίωση, όταν είναι γνωστό πως οι εκτάσεις που δηλώνονται - βάση του ΟΣΔΕ - "ταυτοποιούνται" πάνω σε ψηφιακούς χάρτες.

Κανείς δεν είδε στους ψηφιακούς χάρτες πως τα εν λόγω βοσκοτόπια, ενοικιασμένα ή ιδιωτικά, ευρίσκοντο στον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων;

Να σημειωθεί πως ανάλογες έρευνες γίνονται και για άλλες περιοχές που φαίνεται πως έχουν δηλωθεί ως βοσκότοποι, όπως είναι:

Αναδασωτέες εκτάσεις στην περιοχή Άναβος και Κατσιγιαννόλακος του Δήμου Κανδάνου-Σελίνου.
Αναδασωτέες εκτάσεις στο Βλάτος του Δήμου Κισάμου
Το φαράγγι Θερίσου, αλλά και το νησί Θοδωρού στον Δήμο Χανίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου