Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ



 

ΕΡΕΥΝΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η μεγάλη απάτη της εταιρείας "φάντασμα" στο κέντρο της Αθήνας που εκμεταλλεύεται εκατοντάδες ανέργους... 

 

-Λειτουργεί ανενόχλητη χωρίς κανέναν έλεγχο από το ΣΔΟΕ 17 ολόκληρα χρόνια
-Έχουν γίνει εκατοντάδες καταγγελίες στο ΙΚΑ
-Παρανομεί κατά συρροή και η πολιτεία κωφεύει
-Μεγάλη ευθύνη έχει και ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα αγγελιών που δεν ταυτοποιεί τα τηλέφωνα και αφήνει στο έλεος της εκμετάλλευσης εκατοντάδες  άνεργους πολίτες


Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι. Την ώρα που εκατοντάδες καταγγελίες υπάρχουν ήδη και στο...
διαδίκτυο για την «εταιρεία» μαϊμού που εδρεύει στην οδό Λιοσίων 104 και άλλες τόσες στα γραφεία του tromaktiko από απεγνωσμένους πολίτες, οι «κύριοι» και οι «κυρίες» συνεχίζουν όχι απλά να δρουν ανενόχλητοι κοροϊδεύοντας δεκάδες κόσμου καθημερινά, αλλά έχουν παράλληλα ύφος εκατό καρδιναλίων, λες και μιλούν σε άτομα του υποκόσμου και όχι σε απλούς ανθρώπους που έτυχε να πέσουν στην ανάγκη τους, λόγω της μεγάλης ανεργίας που κατακλύζει τον κόσμο στις μέρες μας. Δουλειά μας είναι να μιλάμε με αποδείξεις και ιδού λοιπόν το φιάσκο της εταιρείας στην
οδό Λιοσίων που έχει ήδη δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια στο βιογραφικό της (σύμφωνα με μαρτυρίες των υπαλλήλων) χωρίς κανένας αρμόδιος φορέας να την ελέγχει.
ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ 
Είστε άνεργος και ψάχνετε σε μεγάλη εφημερίδα ευρέσεως εργασίας για την επόμενη δουλειά σας. Το μάτι σας πέφτει στην αγγελία για υπάλληλους γραφείου με παχυλό μισθό και φυσικά δεν χάνετε ευκαιρία. Καλείτε αμέσως στο τηλέφωνο όπου μια «κυρία» σας ενημερώνει ταχύτατα πως οι θέσεις είναι περιορισμένες αλλά μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού άμεσα. Δεν παραλείπει να τονίσει τα οφέλη, που δεν είναι άλλα από βολικά ωράρια, πρωινά και απογευματινά και μισθός 1,100 ευρώ στο 8ωρο καθαρά και 820 στο 6ωρο με άμεση πρόσληψη και μπόνους! Σας κλείνει ραντεβού με τον κύριο Τάδε. (Συνήθως χρησιμοποιούν ονόματα επωνύμων και μεγάλων ανθρώπων του επιχειρηματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, προφανώς για εντυπωσιασμό). Τα πρόσωπα αυτά δεν εμφανίζονται ποτέ όπως θα δείτε και στην συνέχεια.
Μόλις φτάσεις στα γραφεία τους, ανεξάρτητα από τι ώρα έχεις κλείσει το ραντεβού, πρέπει να είσαι υπάκουος φρόνιμος και με υπομονή να περιμένεις να σε ενημερώσουν οι υπεύθυνοι. Εάν τους τσαντίσεις μπορούν ακόμα και να σου κλείσουν την πόρτα στα μούτρα εκμεταλλευόμενοι με βάρβαρο τρόπο την ανάγκη σου για δουλειά!
Η υπάλληλος εμφανίζεται αφού πρώτα την σιγουρέψει η κατώτερή της ότι όλοι κάθονται στην θέση τους σαν καλά παιδιά, ανεξάρτητα από την αφόρητη ζέστη που επικρατεί εκεί μέσα. Ούτε αέρα δεν σε αφήνουν να πάρεις και έτσι και ανέβεις στον πέμπτο όροφο, ούτε λόγος να ξανά κατέβεις. Αν θελήσεις να βγεις έξω, τότε πολύ απλά δεν σε δέχονται και πρέπει να φύγεις!
Αρχίζει την ομιλία της, και παπαγαλίζει άριστα το μάθημά της: «Αναρωτιέστε γιατί είσαστε τόσα άτομα εδώ για μια μόνο θέση εργασίας ; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει μόνο μία! (Το δούλεμα δηλαδή ξεκινάει με το καλημέρα σας). Οι θέσεις είναι πολλές όπως και οι εταιρείες μας. Σε Γλυφάδα, Φάληρο, Αθήνα και θα ανοίξουν και άλλες πέντε. Έχουμε 6 εκατομμύρια πελάτες αυτή τη στιγμή και όλοι σας μπορείτε να εργαστείτε εάν το θέλετε σε διάφορες θέσεις. Σε λίγο θα σας δει ο υπεύθυνος με τον οποίο κλείσατε το ραντεβού. Προς το παρών συμπληρώστε σε αυτό το χαρτί τα στοιχεία σας». Και εκεί που περιμένεις όπως σε κάθε φυσιολογικό επαγγελματικό ραντεβού να δεις τον υπεύθυνο μόνος σου, ξαφνικά ανοίγει μια πόρτα και μπαίνεις σε ένα δωμάτιο σαν αίθουσα διάλεξης όπου μια άλλη «κυρία» σε ενημερώνει για τα καθέκαστα, μαζί με όλους όσους περίμεναν. Φυσικά τα ονόματα με τα οποία έκλεισες ραντεβού τον κύριο τάδε ή τάδε ή τάδε, δεν θα τα δεις ποτέ γιατί προφανώς δεν υπάρχουν! Άσχετα αν η υπεύθυνη αναφέρει πως έτυχε ένα έκτακτο μίτινγκ για τα στελέχη και δεν μπόρεσαν να έρθουν και για αυτό σας ενημερώνουμε όλους μαζί. Απλή τακτική!
Τώρα αν τύχει να μένεις κάπου κοντά στις περιοχές που εδρεύουν οι υπόλοιπες εταιρείες μην μπεις στον κόπο να τους ζητήσεις να δουλέψεις εκεί γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν! Θα σου πουν όχι κοφτά, παρόλο που καθώς αραδιάζουν τις εταιρείες θα σου λένε ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας σε όλες… Αλλά στο μέλλον…
Σκοπός σου είναι να απαντάς στις εισερχόμενες κλείσεις των πελατών , σου λένε στην αρχή ενώ όταν σου τάζουν μπόνους και αναρωτιέσαι το μπόνους πως θα το πάρεις, σου πετάνε και το παραμύθι ότι θα πρέπει να μάθεις να πουλάς και τις συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας και σου δείχνουν ένα μηχανηματάκι που ανάθεμά αν κάνει καν την δουλειά του. Η κύρια όμως δουλειά σας είναι να σηκώνεται τα τηλέφωνα και να απαντάτε στους πελάτες της εταιρείας, συνεχίζουν να λένε. Η ενημέρωση γίνεται με τόσο φθηνό και κακόγουστο τρόπο που πραγματικά απορείς γιατί τόση αυστηρότητα στην αρχή, όταν όλη η προχειρότητα έρχεται στην συνέχεια και μάλιστα από τους ίδιους
Με τα πολλά φτάνουμε σε άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο που δεν είναι άλλο από την ασφάλιση. Όσοι ΔΕΝ επιθυμούν ασφάλιση λόγω του ότι βρίσκονται σε κάποιοι ταμείο ανεργίας έρχονται μια συγκεκριμένη ημερομηνία για δουλειά. Οι υπόλοιποι, αυτοί που θα ασφαλιστούν πηγαίνουν την επόμενη κι όλας ημέρα για τα «σεμινάρια» και στην συνέχεια για εργασία. Εάν δε, τους αναφέρεις πως είσαι σε ταμείο αλλά θέλεις να είσαι νόμιμος και να διακόψεις το ταμείο σου γίνονται έξαλλοι και σου απαγορεύουν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα!

«Όχι δεν θα διακόψεις το ταμείο σου. Δεν τα δούλεψες τόσο καιρό; Θα τους τα πάρεις τώρα! Εμείς εδώ δεν θα σε δώσουμε! Το μόνο που θέλουμε είναι ένα χαρτί ότι είσαι στο ταμείο ανεργίας και θα εργαστείς κανονικά»! Σημειωτέο ότι ο μισθός σου (εάν τον πάρεις ποτέ) θα είναι ίδιος είτε σου βάλουν ΙΚΑ είτε όχι. Επίσης σε ενημερώνουν ότι αν τελικά αποφασίσεις να ασφαλιστείς αυτό θα γίνει από την πρώτη μέρα και σε πιέζουν να φέρεις χαρτιά και αποδεικτικά για το ποιος είσαι, όμως δεν θα σε πληρώσουν από την πρώτη μέρα, αφού η εκπαίδευση είναι χωρίς μισθό. (βίντεο). Το ψέμα στο ψέμα δηλαδή. Ωστόσο από την πρώτη κι όλας στιγμή αντί να εκπαιδευτείς δουλεύεις κανονικότατα! Δείτε παρακάτω πώς γίνεται αυτό.

ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 

Όταν λοιπόν έρχεται η μέρα να πας τα χαρτιά σου και να ξεκινήσεις σου λένε ότι πρέπει να είσαι εκεί από τις εννέα παρά τέταρτο εάν έχεις επιλέξει το πρωινό ωράριο. Σαν καλός υπαλληλάκος και θέλοντας να δώσεις καλή εντύπωση ειδικά την πρώτη μέρα, πας στην εργασία σου στην ώρα που σου είπαν, όμως μένεις έκπληκτος όταν διαβάζεις την ανακοίνωση έξω από την πόρτα ότι «η εταιρεία δεν θα λειτουργεί προσωρινά λόγω εργασιών αναβάθμισης του τηλεφωνικού κέντρου». Όλως τυχαίως μια γιαγιά στέκεται στην πόρτα η οποία σε ενημερώνει να μην ανησυχείς για αυτό το χαρτί και ότι εσύ θα μπεις στην ώρα σου κανονικά στις 09.00!

- Εσείς εδώ δουλεύεται; 

- Χρόνια τώρα σου απαντάει και κόβει τις πολλές πολλές συζητήσεις. 


Μέχρι να περάσει η ώρα μπαίνεις στο διπλανό καφενείο για έναν καφέ στα γρήγορα. 

- Και εσείς για δουλειά, σας λένε οι υπάλληλοι. 

- Ναι. Είναι καλά; 

(Κουνάνε το κεφάλι πάνω κάτω) 

- Θα δεις μόνος σου, σου απαντάνε και σε γεμίζουν ανησυχία. 

- Πληρώνουν; Ρωτάς.

- Εάν πουλήσεις ναι. Μάλλον δηλαδή. Ξέρεις πόσος κόσμος έρχεται εδώ καθημερινά; Αυτό που βλέπεις δεν είναι τίποτα (και είναι ήδη έξω από την πόρτα καμιά πενηνταριά άτομα που περιμένουν να μπουν). Η ουρά φτάνει μέχρι απέναντι πολλές φορές. Και πόσοι από αυτούς φεύγουν απογοητευμένοι. Τα πρόσωπα κάθε μέρα αλλάζουν! 


Μέχρι και στο καφενείο γνωρίζουν τις συνθήκες εργασίας, ξέρουν τις απάτες και την κοροϊδία που συμβαίνει στην διπλανή πόρτα. Με δυσκολία μιλάνε όμως. Σε αφήνουν απλά να δεις τα αίσχη μόνος σου.


Λίγη ώρα αργότερα έρχεται η βραζιλιάνα υπεύθυνη. Ξεκλειδώνει την κύρια είσοδο αλλά δεν σε αφήνουν ακόμα να μπεις. 
Πρώτα στοιχηθείτε! Σαν στο σχολείο. 

«Όσοι έχουν έρθει πρώτη μέρα να πάνε δεξιά και όσοι έχουν ξανά έρθει αριστερά»
. Όλα αυτά μέσα στην μέση του δρόμου! Η κατά τα άλλα σοβαρή εταιρεία με τους σοβαρούς υπαλλήλους οι οποίοι αν τολμήσεις και κάνεις λάθος ή κάποια ερώτηση που δεν τους συμφέρει θυμώνουν, βάζουν τους «παλιούς» μέσα και κατεβάζουν το βιογραφικό που παρέδωσες την πρώτη φορά που είχες πάει εκεί. Αρχίζουν να φωνάζουν ονόματα. Οι μισοί έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται από την πρώτη κι όλας στιγμή και δεν εμφανίζονται. Οι υπόλοιποι περιμένουν υπομονετικά να ακούσουν το όνομά τους. 


Ύστερα κλείνουν ξανά την πόρτα και κάθε τόσο ανοίγει μια ακόμα υπάλληλος όπου βάζει έναν έναν μέσα. Εάν δεν έχεις χαρτιά δεν μπαίνεις στο κτίριο. Εάν έχεις φέρει όλα όσα σου έχουν ζητήσει τότε παίρνεις την άδεια και προχωράς στο επόμενο στάδιο γελοιοποίησης. 

ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ 

Μπαίνεις στο κτίριο και η πόρτα πίσω κλείνει ερμητικά. Ανεβαίνεις στον επάνω όροφο, όπου εσύ και όλοι οι υπόλοιποι απελπισμένοι άνεργοι ανυπομονείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή σας. Οι υπεύθυνοι σε ενημερώνουν τι πρέπει να κάνεις. Η δουλειά είναι καθαρά πωλήσεις αυτής της συσκευής και όχι να απαντάς στα τηλεφωνήματα των πελατών όπως σου είχαν πει στην αρχή. Οι άνθρωποι του καφενείου είχαν δίκιο… 


Μάλιστα έχουν το θράσος από την πρώτη κι όλας μέρα να κόψουν μια σελίδα τυχαία από τον τηλεφωνικό κατάλογο και να την μοιράσουν στους παρευρισκόμενους. Μαζί σου δίνουν άλλες δεκαπέντε περίπου σελίδες, οι οποίες περιέχουν όρους και στοιχεία για την συσκευή και το πώς θα την πουλήσεις στον κόσμο και σε ρίχνουν αμέσως στην αρένα. Κοινώς εργάζεσαι από την πρώτη κι όλας ημέρα. Για αυτό οι «κύριοι» για να είναι πλήρως καλυμμένοι σου δίνουν πρώτα να υπογράψεις ένα χαρτί στο οποίο αναφέρει πως έχεις όλη την ευθύνη για την εργασία σου σε αυτή την εταιρεία και πως μόνος σου δέχτηκες να δουλέψεις ανασφάλιστος και πως η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό. Εάν έρθει το ΙΚΑ ή οποιοσδήποτε άλλος έλεγχος (ο οποίος δεν θα σταματήσει στο χαρτί της εισόδου που αναφέρει ότι η εταιρεία είναι κλειστή), εσύ θα έχεις υπογράψει την καταδίκη σου. Αναρωτιέμαι σε αυτήν την περίπτωση η εταιρεία δεν έχει καμία ευθύνη που προσλαμβάνει ανασφάλιστους; 


Σημειωτέον ότι οι υπάλληλοι που παραμένουν στην είσοδο, εάν δουν ύποπτες κινήσεις, μέχρι να ξεκλειδώσουν την πόρτα, αφού και καλά περιμένουν τον φύλακα να έρθει, ενημερώνουν το υπόλοιπο προσωπικό πως έχει έρθει το ΙΚΑ ή η επιθεώρηση εργασίας και εσύ θα πρέπει για καλό και για κακό να μεταφερθείς άμεσα στον όροφο όπου υποτίθεται ότι έχεις έρθει για την συνέντευξη της πρώτης μέρας και όχι για εργασία. Για το τέλος σου επιφυλάσσουν το καλύτερο. Όλο εκείνο το παραμύθι για σταθερό μισθό και μπόνους ξαφνικά καταρρέει μπροστά στα μάτια σου όταν σε ενημερώνουν πως για να πληρωθείς πρέπει να ξεπεράσεις ένα αξιοσέβαστο αριθμό πωλήσεων, ακόμα και αν χρειαστεί μήνες ολόκληρους για να τα καταφέρεις. Ο μισθός από τα 1.110, αφού υπογράψεις πρώτα την σύμβαση, ως δια μαγείας μειώνεται τραγικά και έχουν και το θράσος να σου λένε πως εάν ρωτηθείς από κάποια αρμόδια υπηρεσία να πεις ότι δουλεύεις λιγότερες ώρες. Εκμεταλλεύονται ανθρώπους κάθε ηλικίας, από νέους μέχρι και ηλικιωμένους, προσλαμβάνουν κόσμο χωρίς κανένα κριτήριο αξιολόγησης και φυσικά αλλάζουν το ονειρικό τοπίο που σε μαγεύει στην αρχή, σε ένα εφιαλτικό αβέβαιο επαγγελματικό ταξίδι… 


Οι περισσότεροι μετά τις πρώτες τρεις μέρες φεύγουν και έτσι η εταιρεία προσλαμβάνει καθημερινά κόσμο εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια. Κόσμος που δουλεύει ουσιαστικά χωρίς να πληρώνεται ενώ παράλληλα τα τέρατα αυτά κάνουν κανονικά την δουλειά τους ανενόχλητοι. Αλήθεια η επιθεώρηση εργασίας, το ΙΚΑ ή το ΣΔΟΕ δεν έχουν λάβει γνώση για το θέμα; Και αν ναι τότε τι κάνουν; Και η ειρωνεία που αφήσαμε για το τέλος: Την εταιρεία αυτή την έχει Έλληνας και μετά σου λένε γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Που είναι η πολιτεία επιτέλους;


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου