Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ;



Συνεχίζεται η αναταραχή στις αγορές από τους άστοχους χειρισμούς των Ευρωπαίων
«Κεραυνοί» κατά της γερμανικής «συνταγής» για την κρίση

Ο κυκεώνας δηλώσεων και σεναρίων που πυροδότησε η απόφαση του Eurogroup να επιβάλλει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις, συνεχίζεται αμείωτος.
Η ... επιμονή του νεόκοπου Προέδρου του Eurogroup, Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισενμπλουμ, να «επιτίθεται» στο μέχρι σήμερα άβατο και άτρωτο των καταθέσεων, προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές και εκνευρισμό, πλέον ακόμα και στον πυρήνα της Ευρωζώνης, ακόμα και στην γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού!
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επέστρεψε ... δριμύτερος και σε δηλώσεις του στο δίκτυο RTL την Τετάρτη δήλωσε πως στόχος του ιδίου αλλά ΚΑΙ των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών είναι να «σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις». Για να μην υπάρχει αυτή τη φορά η παραμικρή αμφιβολία ο ... Ολλανδός υπουργός ξεκαθάρισε: «Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες. Αυτό θα πρέπει να το συνηθίσουν οι αγορές».

Το πρόβλημα είναι πως ούτε ο κ. Ντάισενμπλουμ, ούτε οι πολύ πιο έμπειροι από αυτόν Σόιμπλε, Μέρκελ και λοιποί της Ε.Ε, δεν λένε να κατανοήσουν πως οι αγορές δεν πειθαναγκάζονται από αποφάσεις και επιλογές πολιτικών. Ιδίως όταν αυτοί αδυνατούν να πείσουν κι αυτούς ακόμα τους... πελάτες τους, τους πολίτες των κρατών τους που δυσφορούν πλέον ανοικτά από τις επιλογές της ηγεσίας τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Γερμανών πολιτών που δεν εμπιστεύονται πλέον ούτε καν την «αγαπημένη» τους Καγκελάριο Μέρκελ, όταν πρόκειται για τα λεφτά τους! Σχετική δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη έδειξε πως το 54% των Γερμανών δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις των πολιτικών ότι η «συνταγή» της Κύπρου δεν θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον.
Λογικό καθώς για τους Γερμανούς οι καταθέσεις τους στις τράπεζες είναι η «ιερή τους αγελάδα». Σε τέτοιο βαθμό ώστε μετά το νέο «χτύπημα» με τις δηλώσεις Ντάισενμπλουμ, χρειάστηκε να παρέμβει ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Χέρμπερτ Σάιμπερτ, ο οποίος διαβεβαίωσε το γερμανικό λαό πως «ό,τι έγινε στην Κύπρο δεν θα ξαναγίνει»...
Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών «υπενθύμισε» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως ο νόμος στη Γερμανία απαγορεύει να «πειραχτούν» ακόμα και οι μεγάλες καταθέσεις στη χώρα! Την ίδια ώρα ο τέως επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βάλλει εκ νέου εναντίον της Μέρκελ και γενικότερα κατά της γερμανικής οικονομικής πολιτικής. Την Τετάρτη μίλησε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο και ευθέως δήλωσε πως το σχέδιο για την Κύπρο έβλαψε και θα βλάψει και στο εγγύς μέλλον την Ευρώπη...
Σε ανάλογο τόνο κινήθηκε και ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ο οποίος προειδοποίησε ότι χάνεται η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη.
Ο κύριος Σαρκοζί, από το Βέλγιο όπου βρίσκεται, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης το 2008, όταν ο ίδιος σε συνεργασία με τον Βέλγο τότε υπουργό Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, «εργάστηκαν για να διασφαλίσουν τα χρήματα των μικρών καταθετών στις τράπεζες». Και κάλεσε τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να αναλογισθεί τι συνέβη τότε και πως διαχειρίστηκαν οι τότε υπεύθυνοι την κρίση... Κατέληξε δε λέγοντας : «Δεν ασκώ κριτική σε κανέναν. Απλώς λέω ότι η εμπιστοσύνη σε ένα ζευγάρι, σε μια οικογένεια, σε μια χώρα, σε μια οικονομία, είναι αυτό που χρειάζεται τον περισσότερο χρόνο για να οικοδομηθεί και αυτό που χάνεται πιο εύκολα. Ας το θυμόμαστε αυτό»...
Καυστικά σχόλια για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και κυρίως για την δραματική διάσωση της Κύπρου επιφύλασσε και στην έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο – IIF. Η έκθεση φέρει τον εύγλωττο τίτλο «The Post Solidarity Era», (Σ.Σ: «Η εποχή μετά την αλληλεγγύη»).

Συνοπτικά στην έκθεση το Ινστιτούτο τονίζει πως μολονότι η υπόθεση της Κύπρου έχει τις λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις στην κρίση του ευρώ μέχρι σήμερα, εξαιτίας του μικρού μεγέθους της κυπριακής οικονομίας και την περιορισμένη απειλή μετάδοσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Με κυριότερο το γεγονός πως η απόφαση των εταίρων για στήριξη της χώρας «αποτέλεσε μια καθοριστική μεταστροφή από τις προηγούμενες αντιμετωπίσεις της κρίσης του ευρώ, όπου ο στόχος ήταν να παρέχονται εγγυήσεις στους senior πιστωτές των τραπεζών μεταξύ των οποίων, το σημαντικότερο, στους καταθέτες».
Μια εξέλιξη, που σύμφωνα με τους αναλυτές του IIF, κρύβει τον κίνδυνο να προσθέσει βάρη και τραπεζικά προβλήματα στις πιο αδύναμες οικονομίες, και ειδικά στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία –και ίσως και την Γαλλία, αλλά και να ωθήσουν τις αγορές να ξανασκεφτούν και να ... αποτιμήσουν τον κίνδυνο διάλυσης του ευρώ!
«Η Ευρώπη κάνει λάθος στο θέμα της Κύπρου», υποστηρίζει και ο οίκος αξιολόγησης της Moody’s κάνοντας λόγο για «αδέξιους χειρισμούς που δημιουργούν κινδύνους μετάστασης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».

Ο οίκος προειδοποιεί μάλιστα ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί «έχουν υπερεκτιμήσει τις ικανότητες τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης». Και σημειώνει πως «οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι "αρνητικός παράγοντας" για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των μελών της Ευρωζώνης».
Τέλος, μια ακόμα παράμετρο των “άστοχων” χειρισμών των Ευρωπαίων στο θέμα της Κύπρου υπογραμμίζουν οι Financial Times. Που γράφουν πως οι επιλογές των Ευρωπαίων στη διαχείριση της κρίσης χρέους οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση στη συνολική αξία των κρατικών ομολόγων που κυκλοφορούν. Με δεδομένο πως ακριβώς αυτές οι εκδόσεις είναι το βασικότερο εργαλείο άντλησης χρηματοδότησης στην παγκόσμια οικονομία, η συρρίκνωσή τους σε ποσοστό άνω του 60% από τότε που ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση οδηγεί μαθηματικά σε μπαράζ υποβαθμίσεων των ανεπτυγμένων οικονομιών... 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου