Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΤΡΕΛΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ




Οι χρυσές αμοιβές για τις «αόρατες» αποκρατικοποιήσεις. 
Βιομηχανία παράτασης συμβάσεων


Οι διαγωνισμοί με προδιαγραφές-λάστιχο και οι συνεχείς αναβολές σε προκηρύξεις του ΤΑΙΠΕΔ έχουν δημιουργήσει ολόκληρη βιομηχανία παράτασης συμβάσεων με συμβούλους, με αποτέλεσμα το Ταμείο να επιβαρύνεται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 

Οι καθυστερήσεις σε κρίσιμους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, όπως η παραχώρηση των μεγάλων λιμανιών της χώρας, της Εγνατίας Οδού, της ΛΑΡΚΟ, των προβληματικών αμυντικών βιομηχανιών κ.λπ. μεταφράζονται σε πρόσθετα έσοδα για τους συμβούλους που απασχολούνται εδώ και μήνες. 

Οι δεκάδες σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ (υπάρχουν διαγωνισμοί με τους οποίους ασχολούνται πέντε ή και επτά σύμβουλοι!) αμείβονται με δύο τρόπους: τα συμβόλαιά τους προβλέπουν μηνιαίες απολαβές, αλλά και μπόνους επιτυχίας (success fee) στην περίπτωση που ο διαγωνισμός ολοκληρωθεί και το περιουσιακό στοιχείο του Ταμείου πωληθεί ή παραχωρηθεί με πολυετή σύμβαση.

Για να πάρετε μια ιδέα, προ ημερών η διοίκηση του Ταμείου (προτού αναλάβει την προεδρία ο Στ. Σταυρίδης) αποφάσισε να παρατείνει για ακόμα έναν χρόνο τις συμβάσεις των συμβούλων HSBC και Price Waterhouse Coopers (PwC), που είχαν προσληφθεί από τον Σεπτέμβριο του 2011(!), κόβοντας το μηνιαίο τίμημα στο μισό. Η HSBC θα λαμβάνει 15.000 ευρώ τον μήνα (από 30.000 μέχρι σήμερα) και η PwC 10.000 ευρώ (από 20.000). 

Οι νέες συμβάσεις δεν αλλάζουν το μπόνους επιτυχίας για τους δύο συμβούλους, οι οποίοι θα πάρουν συνολικά 1.850.000 ευρώ σε περίπτωση που ολοκληρωθεί αισίως ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ. 

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, παρά τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους (στους δύο που προαναφέρθηκαν πρέπει να προστεθούν και οι νομικοί σύμβουλοι), πάει συνεχώς προς τα πίσω, είτε επειδή ανακύπτουν νομικά προβλήματα είτε επειδή αποδεικνύεται (έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια...) ότι το σχέδιο πώλησης είναι ανεφάρμοστο είτε επειδή παρεμβαίνουν πιστωτές της εταιρίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακόμα και ο μοναδικός διαγωνισμός που κατάφερε να ολοκληρώσει τους τελευταίους μήνες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αυτός που αφορούσε το ακίνητο στην Κασσιόπη Κέρκυρας, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τη διεθνή εικόνα της χώρας. 

Το ακίνητο παραχωρήθηκε στην αμερικανική επενδυτική εταιρία NCH Capital, αλλά στα μέσα της εβδομάδας το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε, για λόγους εθνικής ασφάλειας, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή και τη μεταφορά του σε νέα θέση. 

Το ΣτΕ αποφάσισε αρνητικά επειδή το ΤΑΙΠΕΔ και οι σύμβουλοί του δεν είχαν ανακοινώσει τη νέα θέση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. 

Το τελευταίο γνωμοδότησε υπέρ χωρίς να γνωρίζει πού θα πάει το οχυρό, εξέλιξη που δεν δέχθηκε το ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή που οι διαγωνισμοί -και συνεπώς οι πληρωμές- καθυστερούν λόγω της προχειρότητας, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ήταν μόλις 5.000.000 ευρώ και προέρχονταν από πώληση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank (!), με τις ζημιές στα 1.830.000 ευρώ εξαιτίας των παχυλών αμοιβών στις στρατιές των συμβούλων.

Το θέμα με τους συμβούλους θίγει σε επιστολή της και η Αννα Ζωηρού, το μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που αποπέμφθηκε επειδή καταψήφιζε όλες τις αποφάσεις και απειλούσε τα άλλα μέλη πως θα πάνε φυλακή! 

Η κυρία Ζωηρού (επιλογή του Γ. Καρατζαφέρη την περίοδο που στήριζε την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, η οποία στη συνέχεια ενεπλάκη σε διαμάχη με βουλευτές για την πραγματική εμπειρία και σπουδές της) υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει «με όλες αυτές τις επεκτάσεις και ανανεώσεις που κάνει η διοίκηση στα συμβόλαια των διαφόρων συμβούλων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες κυριολεκτικά γίνονται τελευταία στιγμή ή ακόμα και εκ των υστέρων!». Προσθέτει ότι «πάντα με εντυπωσίαζε το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ποτέ τον χρόνο να διενεργήσει διαγωνισμούς γι' αυτά τα έργα και επιλέγει τις ανανεώσεις και τις επεκτάσεις των υπαρχουσών συμβάσεων».

Ο τέως πρόεδρος του Ταμείου Τ. Αθανασόπουλος ανέφερε με κάθε ευκαιρία το θέμα της διαφάνειας, αλλά μέσα σε έξι μήνες είχε αλλάξει τρεις εκπροσώπους Τύπου! 

Ετσι, σήμερα την επικοινωνία του μεγαλύτερου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στον κόσμο έχει αναλάβει μία υπάλληλος που είχε «αποσπαστεί» από την εταιρία δημοσίων σχέσεων V+O. Επιπλέον, όποιος ρίξει μια ματιά στα περιεχόμενα της τελευταίας τρίμηνης έκθεσης του ΤΑΙΠΕΔ θα διαπιστώσει ότι δεν περιλαμβάνει και τόσο αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες για συμβούλους. Το θέμα της διαφανούς λειτουργίας του Ταμείου θεωρείται προτεραιότητα από τους δανειστές, χωρίς να σημαίνει ότι ενδιαφέρονται πραγματικά. 

Μάλλον επιδιώκουν να συνεχιστεί το σημερινό χαοτικό καθεστώς λειτουργίας προκειμένου κάποια στιγμή να επιβάλουν τη δική τους διοίκηση.


Οι κρίσιμοι διαγωνισμοί του Απριλίου

Από δύο διαγωνισμούς κρέμεται η επίτευξη του στόχου για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις για το 2013, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας στο Μνημόνιο. 

Σε περίπτωση νέας καθυστέρησης στους διαγωνισμούς για την πώληση της ΔΕΠΑ (και του ΔΕΣΦΑ) και του ΟΠΑΠ, υπάρχει ο κίνδυνος να μην πιάσουμε τον στόχο εσόδων, με αποτέλεσμα να επιβληθούν αυτόματα νέες περικοπές σε δαπάνες του Δημοσίου, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. 

Η αποπομπή του Τάκη Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ οδήγησε σε νέα παράταση των δύο διαγωνισμών, με τη διοίκηση του Ταμείου να υποστηρίζει ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν μέσα στον Απρίλιο.

Επειδή το Ταμείο έχει συνηθίσει την αγορά σε συνεχείς παρατάσεις, οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι σίγουροι για την τελική ημερομηνία. 

Την περασμένη Τετάρτη, για παράδειγμα, στο Ταμείο αποφάσισαν να δώσουν 10 ημέρες παράταση για τη διαμόρφωση των οριστικών σχημάτων διεκδίκησης του ΟΠΑΠ, καθώς υπήρχαν σχετικά αιτήματα από υποψηφίους. 

Η προθεσμία έληγε την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου