Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΙΑΣΕΙ ;

Πόσα δισ. έφυγαν από την Ελλάδα και πού πήγαν (SOOC/ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ)



Πόσα δισ. έφυγαν από την Ελλάδα και πού πήγαν

Τα 115 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν στην κορύφωσή τους οι συνολικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, στην περίοδο της μεγάλης φυγής των κεφαλαίων προς το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η «καθαρή» απώλεια σήμερα υπολογίζεται στα 56,8 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο τα 32,5 δισ. έφυγε για το εξωτερικό και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του έχει επιστρέψει στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών και του ευρωσυστήματος, τα οποία παρουσιάζει σήμερα η  «Καθημερινή», δείχνουν ότι από αυτό το ποσό των 32,5 δισ., τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό τα 22,2 δισ. σε καταθέσεις, τα 5,3 δισ. σε ομόλογα, το 1 δισ. σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια και 4 δισ. σε μη τραπεζικά προϊόντα, όπως τα ακίνητα και ο χρυσός.
Οσο για το προς τα πού κινήθηκαν τα ελληνικά κεφάλαια, πρώτες επιλογές ήταν η Βρετανία (10 δισ.), η Ολλανδία (6-10 δισ.) και η Γερμανία (8 δισ.), ενώ ακολούθησαν η Κύπρος (7 δισ.) και η Ελβετία (2 δισ.). Επιπλέον, μέσα στο 2012 όταν «φούντωσε» ο φόβος για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνης, υπήρχαν μικρότερες εκροές κεφαλαίων σε πολλούς προορισμούς, όπως η Ιταλία και η Αυστραλία.

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, τα υπόλοιπα 24,3 δισ. που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες παρέμειναν εντός των συνόρων, για κάλυψη των αναγκών και κρυμμένα σε... σεντούκια και κάτω από στρώματα. Ακόμη, 12-15 δισ. ευρώ δόθηκαν για πληρωμές φόρων, μισθών και άλλων υποχρεώσεων.
Η πρώτη μεγάλη φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες παρατηρήθηκε το 2010 και η δεύτερη κορύφωση υπήρξε το πρώτο μισό του 2012. Στη συνέχεια υπήρξε αργή, αλλά σταθερή αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας με συνέπεια την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.

Από την έρευνα της «Καθημερινής», προκύπτει πως η συνολική εκροή κεφαλαίων έφτασε τα 115 δισ. ευρώ στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και της εγχώριας αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου