Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ


Προς νέα διεθνή ξεφτίλα με λουκέτο στην Επίδαυρο!

Μετά τον καταιγισμό από πέτρες και τη ρίψη χημικών στο «στολίδι» της πόλης, την πλατεία Συντάγματος, οι (λιγοστοί;) τουρίστες μας έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλο ένα απρόοπτο: το ενδεχόμενο κλείσιμο της Επιδαύρου!

Το πιο φημισμένο αρχαίο θέατρο της χώρας απειλείται να γίνει ο χώρος των απεργιακών διενέξεων των ηθοποιών, που φυσικά βρήκαν τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να εκφράσουν τα αιτήματά τους και να γίνουμε άλλη μια πέτρα -πολιτιστικού αυτή τη φορά - σκανδάλου για τα ξένα ΜΜΕ.

Την αρχή στον (αρχαίο) χορό των κινητοποιήσεων που θα κρατήσουν την Επίδαυρο κλειστή σήμανε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας που βλέπει τις θεατρικές παραστάσεις του να ματαιώνονται! Είναι πραγματικά απορίας άξιο, τη στιγμή που το ΚΘΒΕ ήταν έτοιμο να σβήσει τα πενήντα κεράκια από τη στιγμή της λειτουργίας του -η οποία έλαβε χώρα και πάλι σε αρχαίο θέατρο-, τώρα αποφασίζει το ίδιο να κρατήσει σβηστά τα φώτα της πλατείας - συγκεκριμένα της θυμέλης.

Έφτασε ένα εξώδικο που έστειλαν οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για να επιβεβαιωθεί οριστικά η ακύρωση των «Μικρών Διονυσίων» την Παρασκευή και το Σάββατο, 9 και 10 Ιουλίου, στην Επίδαυρο. Ωστόσο αναμένεται να δοθεί κανονικά η πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 15 του ίδιου μηνός.

Όπως ανακοινώνει το Κρατικό Θέατρο, οι παραστάσεις ακυρώνονται «παρά τις προσπάθειες της Διοίκησης και Διεύθυνσης του Θεάτρου» που επέμεινε ότι το θέμα θα διευθετηθεί από το υπουργείο εντός των ερχόμενων μηνών.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην απόφαση του νόμου να ενταχθεί το θέατρο σε καθεστώς ΔΕΚΟ και ζητούν πάση θυσία την εξαίρεσή του. Επίσης ζητούν δεδουλευμένα και εκτός έδρας αποζημιώσεις, οι οποίες επίσης "ψαλιδίζονται" σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με το νέο νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων - που υπακούν στις νέες ανάγκες του Μεσοπρόθεσμου.

Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Θέατρο, το οποίο προσανατολίζεται να ακολουθήσει το χορό που άνοιξε το ΚΘΒΕ προχωρώντας, όπως φημολογείται, σε αποχή ή συμβολική κατάληψη του χώρου! Η παράσταση του Εθνικού «Σκηνοβάτες» είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουλίου με έναν τεράστιο θίασο, τον οποίο σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.

Τραγική ειρωνεία; Η ιστορία του έργου διηγείται το πώς επιβιώνουν και τι σκαρφίζονται οι ηθοποιοί σε δύσκολους καιρούς για να επιβιώσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου