Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ


Όργιο με τα φάρμακα στην Κρήτη

Πρωτοφανή σπατάλη προς όφελος προμηθευτών ιατρικού υλικού αποκάλυψε ΕΔΕ που διενεργήθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Αντισυμφυτικά και αιμοστατικά υλικά, που προορίζονται αποκλειστικά για επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη χρησιμοποιούνταν σε απίστευτα μεγάλες ποσότητες από μία συγκεκριμένη κλινική σε καισαρικές τομές και γυναικολογικές επεμβάσεις.

Κατά την τριετία 2007-2009 το ποσό που δαπανήθηκε από τη συγκεκριμένη κλινική για τα υλικά αυτά, ξεπερνάει το 916.864,51 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες άλλων κλινικών στο ίδιο Νοσοκομείο δεν ξεπερνούν τις λίγες χιλιάδες ευρώ.

Το ποσό αυτό δαπανήθηκε από την Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ -που χρησιμοποίησε τα περισσότερα υλικά (59,17%) από όλες τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου- διευθυντής της οποίας είναι ο γυναικολόγος καθηγητής Ιωάννης Ματαλλιωτάκης.

Στα στοιχεία αυτά καταλήγει το πόρισμα  ΕΔΕ που διενεργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Λουτράδη και Πέτρο Δρακάκη και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιορδάνη Ναυρόζογλου.

Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι το 2010, αφού είχε ήδη διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ η χρήση των ίδιων υλικών μειώθηκε στο ελάχιστο και το κονδύλι που δαπανήθηκε για την αγορά τους, είναι της τάξης των 15.000-20.000 ευρώ.
«Στοιχεία-φωτιά» στο πόρισμα των καθηγητών

Στο πόρισμα της ΕΔΕ, που υπογράφουν οι 3 πανεπιστημιακοί καθηγητές, επισημαίνονται τα εξής:

1) Στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική παρατηρήθηκε χρήση αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών κατά την τριετία 2007, 2008 και 2009, η οποία κρίνεται μακράν και ασυνήθιστα μεγαλύτερη του αναμενόμενου που προκύπτει από τα στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας. Η Μ-Γ Κλινική (συμπεριλαμβανομένου του Μαιευτηρίου στο οποίο επίσης πραγματοποιεί μαιευτικές επεμβάσεις) χρησιμοποίησε περισσότερα υλικά από όλες τις υπόλοιπες χειρουργικές κλινικές του ΠΑΓΝΗ (59,17% του συνόλου της χρήσης σε όλες τις χειρουργικές κλινικές).

2) Η χρήση αυτή αφορά κυρίως τον διευθυντή της Κλινικής κ. Ματαλλιωτάκη (ποσοστό 68,72%), με κόστος 916.864,51 ευρώ.

3) Υπήρξε «προληπτική χρήση αιμοστατικών υλικών. Δεν υπάρχει ένδειξη προληπτικής χρήσης από τις αντίστοιχες κατασκευάστριες εταιρίες. Δεν υπήρξε ερευνητικό πρωτόκολλο.

4) Υπήρξε μεγάλη χρήση αντισυμφυτικών υλικών, των οποίων η χρησιμότητα είναι αμφιλεγόμενη.

5) Υπήρξε χρήση πληθώρας αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών σε καισαρικές τομές χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Τα υλικά αυτά είναι: 1) ADEPT, 2) ΜΕSOFOL, 3) SUPROGEL, 4) SURGIWRAP, 5) TISSUDURA

6) Τα υλικά SUPROGEL & TISSUDURA, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και σε καισαρικές τομές και σε γυναικολογικές επεμβάσεις, είναι κατασκευασμένα για να τοποθετούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στη ΣΚΛΗΡΑ ΜΗΝΙΓΓΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Οι καθηγητές που διενήργησαν την ΕΔΕ, τονίζουν ότι η χρήση αυτή (ποσοστό 69%) αφορά κυρίως στον διευθυντή της Κλινικής Γ. Ματαλλιωτάκη και κρίνουν ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα της χρήσης των αιμοστατικών και αντισυμφυτικών υλικών στην Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική (κατά την τριετία 2007, 2008 και 2009) από τα ελεγκτικά όργανα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Η ΕΔΕ έχει ήδη αποσταλεί στον Εισαγγελέα Ηρακλείου που ερευνά την υπόθεση.

«Γιατί στοχοποιούν εμένα και δεν κάνουν ΕΔΕ σʼ όλο το νοσοκομείο;»

«Είναι στην κρίση του κάθε γιατρού να χρησιμοποιεί τα υλικά που θέλει. Δεν καταλαβαίνω γιατί στοχοποιούν εμένα και γιατί δεν κάνουν ΕΔΕ για όλο το νοσοκομείο που χρησιμοποιεί αιμοστατικά και αντισυφμυτικά. Εγώ πάντα έκανα και κάνω το καλύτερο δυνατόν για την υγεία των ασθενών μου», δηλώνει ο κ. Ματαλλιωτάκης στην τοπική εφημερίδα «Πατρίς»

«Έχω καταθέσει όλα τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι όλο αυτό το διάστημα δεν είχαν καμιά επιπλοκή οι γυναίκες που παρακολούθησα ενώ η θνησιμότητα ήταν μηδενική. Όλα αυτά δεν αρκούν;», καταλήγει ο καθηγητής.

Δείτε εδώ τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα που προβάλει το zougla.gr .


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου