Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΤόμσεν: Ο «σκληρός» του ΔΝΤ που αφήνει πίσω του καμένη γη... 

Τόμσεν: Ο «σκληρός» του ΔΝΤ που αφήνει πίσω του καμένη γη...

 

Ο Πολ Ματίας Τόμσεν είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τις ειδικές αποστολές του ΔΝΤ. Εκτελεί με ψυχρό και κυνικό τρόπο τις εντολές και το σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει, χωρίς συναισθηματισμούς αλλά σχεδόν πάντα και χωρίς αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όποιες χώρες αναλαμβάνει να «βοηθήσει» , τις φέρνει στο χείλος της αβύσσου. Ενίοτε, ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνει, όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής» φροντίζει να τους δίνει και μια σπρωξιά στην πλάτη, όπως έκανε με τη Γιουγκοσλαβία, η οποία μετά το πέρασμα του Τόμσεν από το Βελιγράδι, απλά... εξαφανίστηκε κι έδωσε τη θέση της σε μια σειρά από αδύναμα κράτη.
Ο Πολ Ματίας Τόμσεν, γεννήθηκε σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στη χερσόνησο της Γιουτλάνδης το 1955 αλλά μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη.
Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο της δανικής πρωτεύουσας, όπου και έπιασε δουλειά αφού τελείωσε το μεταπτυχιακό του. Ήταν 1979 και ο Τόμσεν μόλις 24 ετών.
Το 1982, πιάνει δουλειά στο ΔΝΤ και πέντε χρόνια μετά αναλαμβάνει την πρώτη «μεγάλη δουλειά». Ήταν η Γιουγκοσλαβία, η οποία μέχρι το τέλος της ενασχόλησής του με αυτήν είχε μεταμορφωθεί σε πεδίο μαχών, σφαγών και βομβαρδισμών.
Μεταξύ 1990 και 1991 μέχρι το ξέσπασμα του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου ο Τόμσεν διετέλεσε επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ταμείου στο Βελιγράδι, όπου και ανέλαβε να ολοκληρώσει ένα προμελετημένο έγκλημα, την αποσταθεροποίηση της Γιουγκοσλαβίας.
Το 1981 το εξωτερικό χρέος της Γιουγκοσλαβίας είχε αγγίξει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το 1982 το ΔΝΤ ανέλαβε τη στενή επιτήρηση της οικονομίας της χώρας, μέχρι που αυτή οδηγήθηκε στη διάσπαση.
Κάνοντας μια ανασκόπηση στην καριέρα του Τόμσεν και τους σταθμούς του σε άλλες χώρες της παλιάς γιουγκοσλαβικής επικράτειας, τη Ρουμανία, τη Ρωσία αλλά και την Ισλανδία, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι πρόκειται για ένα είδος σύγχρονου Ιμπραήμ που αφήνει πίσω του καμένη γη.
Από τα παραπάνω κράτη, μόνο η Ρωσία και η Ισλανδία αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον καθώς μπόρεσαν να απαλλαγούν γρήγορα από τον Τόμσεν.
Για τον Πολ Τόμσεν υπήρξαν κατά καιρούς πολλές φήμες. Ότι ο ελληνικός τρόπος ζωής τον «άγγιξε», ότι του άρεσε το πολυτελές lifestyle κι ότι σε μια-δυο βραδινές εξόδους του ξέφυγε από το πρωτόκολλο.
Η πιο επίμονη φήμη ωστόσο λέει ότι έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση, εδώ και δύο χρόνια με γνωστή τηλεοπτική δημοσιογράφο, κάτι που δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί.

1 σχόλιο: