Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΧΑΖΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ

Δια χειρός Κρήτης το ξεπούλημα των δασών. Εισηγητής ο Σενετάκης, πρόεδρος της επιτροπής ο Δεικτάκης


Δια χειρός Κρήτης το ξεπούλημα των δασών. Εισηγητής ο Σενετάκης, πρόεδρος της επιτροπής ο Δεικτάκης

Κάλεσμα από φορείς για μαζική αντίδραση - Στον "Τοίχο της Ντροπής" οι βουλευτές που θα το ψηφίσουν

Για αύριο Τρίτη, 29 Ιουλίου προγραμματίζεται η εισαγωγή στο Β θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου που ξεπουλά τα δάση της χώρας για το ξεπούλημα των δασών σε κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα. Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας εισηγητής επί του νομοσχεδίου θα είναι ο Ηρακλειώτης βουλευτής Μάξιμος Σενετάκη, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοινώθηκε πως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην οποία συζητείται ήδη το νομοσχέδιο ανέλαβε ο Γιώργος Δεικτάκης.

Όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση που εστάλη από το γραφείο του κ. Δεικτάκη «Αμέσως μετά την εκλογή του ξεκίνησε η συζήτηση του Νομοσχεδίου σχετικά με την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την οικιστική πολιτική σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές ή χορτολιβαδικές, οι οποίες αγγίζουν μέχρι τους αιγιαλούς,  καθώς ακόμη την αναμόρφωση και απλοποίηση των δασικών Νόμων για την εξυπηρέτηση των επενδυτών και της ανάπτυξης με παράλληλο σεβασμό του περιβάλλοντος.  Για τον σκοπό αυτό ο κ.Γιώργος Δεικτάκης προσκάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να συνδιαμορφωθεί ένα Σχέδιο Νόμου δίκαιο και προσιτό στην ανάπτυξη».

Με τη φράση «οι οποίες αγγίζουν μέχρι τους αιγιαλούς» ο κ. Δεικτάκης στέλνει σαφές μήνυμα για σύνδεση των δύο νομοσχεδίων(για δάση και αιγιαλούς) και κλείνει το μάτι σε όσους έχει υποσχεθεί (με δημόσιες δηλώσεις τους) νομιμοποίηση καταπατήσεων στους αιγιαλούς εφόσον πληρώσουν σχετικό αντίτιμο.

Την ίδια στιγμή  φουντώνουν όλο και περισσότερο οι αντιδράσεις από επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς όλης της χώρας. Για εξόφθαλμα φωτογραφικές διατάξεις που ωφελούν συγκεκριμένες ομάδες ή ακόμα και πρόσωπα κάνει λόγο στο Candianews.gr  o πρόεδρος της Ένωσης Δασολόγων Ελλάδος, Νίκος Μπόκαρης ενώ το WWF ετοιμάζεται να αναρτήσει στον ¨Τοίχο της Ντροπής»  τα ονόματα και τις φωτογραφίες των βουλευτών που θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όσο και το αντίστοιχο για τους αιγιαλούς. 

 (Δείτε: http://www.candianews.gr/2014/07/26/pii-kritiki-vouleftes-tha-boun-ston-ticho-tis-ntropis/)
Το νομοσχέδιο έχει ήδη εισαχθεί προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και συζητήθηκε στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν παρείχε επαρκή χρόνο για τη διατύπωση ολοκληρωμένων απόψεων. «Δε δόθηκε καν ο επαρκής χρόνος στους επιστημονικούς φορείς να εκφράσουν τη θέση τους. Τόσο η Ένωση των δασολόγων όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο κληθήκαμε το προηγούμενο βράδυ να παραστούμε στην επιτροπή της Βουλής την αμέσως επόμενη μέρα. Παρόλα αυτά ήμασταν εκεί και διατυπώσαμε τις βασικές μας έστω αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» λέει στο Candianews.gr ο κ. Μπόκαρης.

 «Νομοσχέδιο – ταφόπλακα για τα δάση»
Μπόκαρης
Ο Νίκος Μπόκαρης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων 
Ο κ. Μπόκαρης τονίζει τις κραυγαλέες φωτογραφικές διατάξεις που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Η πρόβλεψη για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο αγκάθι καθώς στην ουσία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τη δόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις και δείχνει να εξυπηρετεί συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα. Παράλληλα, με το τέχνασμα της παροχής μέρους της καταπατηθείσας γης στο κράτος νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες των οικοδομικών συνεταιρισμών, κάτι που επίσης δείχνει να έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ομάδες κοινωνικές και επαγγελματικές», αναφέρει ο κ. Μπόκαρης.  «Εν τέλει», τονίζει ο κ. Μπόκαρης, «όλο το νομοσχέδιο έχει φωτογραφικό χαρακτήρα και ευνοεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα ενώ όπως και το αντίστοιχο του αιγιαλού εισάγει τη φιλοσοφία της νομιμοποίησης όλων των αυθαιρεσιών εφόσον το κράτος εισπράξει ένα μικρό αντίτιμο για να κάνει τα στραβά μάτια… Τελικά πρόκειται για νομοσχέδιο – ταφόπλακα για τα δάση» λέει ο κ. Μπόκαρης.
Στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκαν και συγκεκριμένα παραδείγματα όπως αυτό της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές που μόνο με μία γραμμή του νόμου της παρέχεται το δικαίωμα να κατασκευάσει ένα ολόκληρο νέο εργοστάσιο στη Χαλκιδική και σε αντίθεση με τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

 Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος  - Κάλεσμα φορέων και πολιτών σε Ψήφισμα
Αρνητική θέση για το νομοσχέδιο για τα δάση πήραν δεκάδες φορείς ενώ το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος καλεί σε έκδοση ψηφίσματος ενόψει της αυριανής εισαγωγής του θέματος στο θερινό τμήμα της Βουλής. Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Στο Κράτος Δικαίου ο νόμος, εκτός από το τυπικό στοιχείο της ψήφισής του από τη Βουλή, οφείλει να διαθέτει και συγκεκριμένα ποιοτικά γνωρίσματα τα οποία του εξασφαλίζουν το κύρος γνησίου κανόνα δικαίου και την αποδοχή των πολιτών.

Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αποσκοπεί στην επίλυση ενός δημοσίου προβλήματος, το οποίο έχει δομηθεί και μελετηθεί επαρκώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει να είναι γενικός, αντικειμενικός και αφηρημένος, να μην εξαντλείται δηλαδή σε αποσπασματικές ρυθμίσεις ατομικών περιπτώσεων ή στη χαριστική ικανοποίηση μεμονωμένων συμφερόντων που «σκοντάφτουν» στην κείμενη νομοθεσία. Τέλος, πρέπει να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Ο τελευταίος λόγος ανήκει, βέβαια, στα Δικαστήρια, πλην όμως η Εκτελεστική εξουσία είναι σε θέση να κάνει μια, κατά το μάλλον ή ήττον, ασφαλή πρόβλεψη για τη συνταγματικότητα των νομοσχεδίων της, αρκεί να διαβάσει το Σύνταγμα και τη νομολογία, ιδίως του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το επίμαχο νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών- Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας» είναι προφανές ότι αντιλαμβάνεται ως δημόσιο πρόβλημα την υπερεπάρκεια της χώρας σε δάση και δασικές εκτάσεις, τα οποία πρέπει, ως εκ τούτου, να αποψιλωθούν και να οικοδομηθούν, καθώς την ανεπαρκή επιχειρηματική τους εκμετάλλευση και την ανάγκη να εγκατασταθούν σε αυτά από δεξαμενές καυσίμων και μονάδες διαχείρισης αποβλήτων μέχρι σφαγεία, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τουριστικά χωριά και νεκροταφεία. Αντιλαμβάνεται επίσης ως δημόσιο πρόβλημα την υπερβολική προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να αίρεται η υποχρεωτική αναδάσωση, να ανακαλούνται οι αναδασώσεις χιλιάδων στρεμμάτων και να επιτρέπονται πλείστες όσες χρήσεις σε καμμένα και αποψιλωμένα. Θεωρεί επίσης ως δημόσιο πρόβλημα την ανεπάρκεια οικισμών στη χώρα, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η δημιουργία αορίστου αριθμού νέων οικισμών, εική και ως έτυχε, σε 50, 100 και 200 στρέμματα ακόμα και μέσα σε δάση, κατά το δοκούν των επιχειρηματιών, καθ’ υπέρβαση ακόμα και των Ρυθμιστικών Σχεδίων που επιβάλλουν την ανάσχεση εξάπλωσης πόλεων όπως η Αθήνα.

Θεωρεί ότι η σάρωση παγίων νομοθετημάτων, όπως ο Δασικός Νόμος 998/1979, και η αντικατάστασή τους με σωρεία φωτογραφικών διατάξεων, καθώς και η τροποποίηση δεκάδων διατάξεων που ψηφίστηκαν μέχρι και προχθές, δεν θα δημιουργήσουν καμία ανασφάλεια στους πολίτες που θα κληθούν να συμμορφωθούν, καμμία σύγχυση στη Διοίκηση που θα κληθεί να τις εφαρμόσει και καμία καθυστέρηση στα Δικαστήρια που θα κληθούν να τις ελέγξουν.
Θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από το άρθρο 24 του Συντάγματος που επιβάλλει τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό και απαγορεύει τη μεταβολή που προορισμού των δασών και δασικών εκτάσεων, εκτός εάν συντρέχει ανάγκη άλλης χρήσεως ζωτικής για την εθνική οικονομία, με δεδομένα και παραμέτρους εθνικού επιπέδου, η δε θυσία του δάσους είναι το μοναδικό πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση της ανάγκης αυτής (ΣτΕ 2435/1993 κ.ά.), ούτε από το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, που επιτάσσει την υποχρεωτική αναδάσωση και αποκλείει τη διάθεση των αναδασωτέων για άλλο προορισμό. Θεωρεί ότι η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει παγίως κηρύξει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που επέτρεπαν την ιδιωτική πολεοδόμηση, καθώς και χρήσεις εντός δασών πολύ ηπιότερες από τις επίμαχες, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ίσως πάλι να θεωρεί ότι τα εμπόδια από τις συνταγματικές διατάξεις και τη νομολογία του ΣτΕ θα αρθούν σύντομα με την κατάργηση αμφοτέρων.
Αυτά θεωρεί το νομοσχέδιο. Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίοι θα κληθούν σε λίγες μέρες να αποφασίσουν, να έχουν διαφορετική γνώμη και να το καταψηφίσουν.

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου