Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ !!

Απόφαση - σοκ της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων με το «μοντέλο Κύπρου»

Σε όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Απόφαση - σοκ της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων με το «μοντέλο Κύπρου»

Το ανακοίνωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ μέσω Twitter στις 3 τη νύχτα- ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ, προς το παρόν, οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ- Πρώτοι θα χάσουν τα χρήματά τους οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες πάνω απο 100.000 ευρώ- Θα ισχύσει απο το 2016 η απόφαση- Σταϊκούρας: Το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν υφίσταται στη σκέψη μας Ούτε οι καταθέτες δεν θα γλιτώσουν από ένα μελλοντικό “κούρεμα¨των καταθέσεών τους, με απόφαση και με τη βούλα των Ευρωπαίων!

Την απόφαση των ιθυνόντων της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών να συμπεριληφθούν οι καταθέτες, σε περιπτώσεις μελλοντικών τραπεζικών καταρρεύσεων, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την μεθοδολογία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών. Και προανήγγειλε την “συμμετοχή” καταθετών στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζικών ιδρυμάτων γράφοντας: “Μεγάλο βήμα απόψε – Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν στο μέλλον τα λάθη των τραπεζιτών”. (διαβάστε εδώ σχετικά)

Σύμφωνα με τη συμφωνία οι τράπεζες θα υποχρεώνονται εφεξής να αποταμιεύουν “χρήματα για δύσκολες ημέρες”, δημιουργώντας έτσι ένα είδος ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Στοχος είναι να ενισχυθούν, να “θωρακισθούν” οι τράπεζες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο στο μέλλον και παράλληλα να μπορέσουν επιτέλους να επιτελέσουν το ρόλο τους, δηλαδή να “δανείζουν την πραγματική οικονομία”. Το βήμα αυτό χαρακτηρίζεται ως το σημαντικότερο στο δρόμο για την Τραπεζική Ένωση της Ευρώπης.

Παράλληλα κάθε χώρα μελος της ΕΕ θα συστήσει ένα δικό της fund για την τραπεζική συνοχή. Στο συγκεκριμένο ταμείο θα συνεισφέρουν κεφάλαια όλες οι τράπεζες της κάθε χώρας με στόχο ως το 2025 να έχουν συγκεντρωθεί στο περί ου ο λόγος fund κεφάλαια ίσα με το 1% του συνόλου των ασφαλισμένων καταθέσεων σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, το νέο σύστημα θα ισχύσει από τις αρχές του 2016. Με βάση τη συμφωνία το νέο "bail-in" των τραπεζών θα περιλαμβάνει ως πρώτη κίνηση την συμμετοχή στα βάρη διάσωσης της προβληματικής τράπεζας των μετόχων και των κατόχων ομολόγων των τραπεζών. Ως δεύτερο βήμα θα έρχεται η συμμετοχή καταθετών, πλην όμως οι μικροκαταθέτες, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις ως 100.000 ευρώ εξαιρούνται αρχικώς από τη διάσωση καθώς τονίζεται πως ΠΡΩΤΑ θα συμμετάσχουν στη διάσωση όλοι όσοι έχουν κεφάλαια άνω των 100.000 ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr στις 6 Απριλίου σε ρεπορτάζ του Βασίλη Δαλιάνη οι Ευρωπαίοι ετοίμαζαν σχετική ντιρεκτίβα για «κούρεμα» καταθέσεων όπως είχε δηλώσει, τότε,ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αυτή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν “δημόσια λεφτά”, δηλαδή κεφάλαια φορολογούμενων, για την διάσωση μιας τράπεζας, πλην όμως αυτό θα επιτρέπεται να συμβεί μόνο σε “εξαιρετικές περιπτώσεις”, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση Μπαρνιέ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο κ. Gunnar Hoekmark, ο οποίος επέβλεπε τις σχετικές διαπραγματεύσεις για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας πως : “με τον τρόπο αυτό θωρακίζουμε τη διαδικασία bail-in στέλνοντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα πως εφεξής οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών θα είναι αυτοί που θα αναλαμβάνουν το ρίσκο για τις τράπεζες και όχι οι απλοί φορολογούμενοι”.

Η συμφωνία τώρα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στις τεχνικές της λεπτομέρειες και κατόπιν να λάβει την επίσημη έγκρισή της από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ένωσης. 
Σταϊκούρας: Το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν υφίσταται στη σκέψη μας
«Το «κούρεμα» των καταθέσεων δεν υφίσταται στη σκέψη μας» αναφέρει ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε λίγε ώρες μετα την αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μισέλ Μαρνιέ.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο περιοδικό «Επίκαιρα» υποστήριξε  ότι η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας και την αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων. Πρόσθεσε πως αυτό το σκοπό έχει και η ανακεφαλαιοποίηση «η οποία και αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί», ξεκαθάρισε όμως ότι το σενάριο του «κουρέματος» καταθέσεων δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη.

Αλμούνια: Διαψεύδει τα περί κουρέματος ασφαλισμένων καταθέσεων

Νωρίτερα πάντως ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, δια του εκπροσώπου του Αντουάν Κολομπανί, διέψευδε πως έχει τεθεί θέμα «κουρέματος» των ασφαλισμένων καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ, στην Ε.Ε, απαντώντας με τον τρόπο αυτό τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος σε δελτίο τύπου που διένειμε την Τρίτη άφηνε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου