Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΤΩΧΕΙΑΚόβεται το ΕΚΑΣ σε 60.000 συνταξιούχους
 
 Με την καταβολή της Σύνταξης Ιανουαρίου, από σήμερα, χιλιάδες συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται δραστικά, καθώς Μνημονιακός νόμος προβλέπει την διακοπή καταβολής του Επιδόματος, από 1η Ιανουαρίου 2014, σε όσους δικαιούχους  είναι κάτω των 65 ετών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει (επίσης βάσει μνημονιακής υποχρεώσης) την επιβολή νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε όλα τα προνοιακά επιδόματα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης,  μεταξύ των συνταξιούχων που θα δουν από σήμερα κιόλας, αφού το ΙΚΑ καταβάλλει την σύνταξη Ιανουαρίου, τα εισοδήματά τους να μειώνονται συγκαταλέγονται και περισσότερα από 20.000 άτομα με αναπηρία, που έλαβαν σύνταξη πριν τη συμπλήρωση του 65ου έτους, εξαιτίας της αναπηρίας τους.
Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, συνολικά οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και είναι κάτω από την ηλικία των 65 ετών είναι 60.000 και λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 400 και 600 ευρώ.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν πως το ετήσιο κόστος χορήγησης για τους αναπήρους προσεγγίζει τα 38 εκατ. ευρώ και το συνολικό κόστος και για τους υπόλοιπους κάτω των 65 φτάνει τα 105 εκατ. ευρώ.
Οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία ζητούν έστω και την τελευταία στιγμή λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις γιορτές να υπάρξει ρύθμιση του προβλήματος και να εξαιρεθούν από το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι οι συνταξιούχοι με αναπηρία οδηγούνται σε τεράστια «φτωχοποίηση». 
Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν δραστικές περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας, μέσα από την επιβολή  νέων εισοδηματικών κριτηρίων, όπου δεν υπάρχουν καθώς και περιουσιακών στοιχείων. 

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως προχωράει στην αναστολή καταβολής 10.500 προνοιακών επιδομάτων, επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν έχει καταχωρηθεί ο σωστός ΑΜΚΑ. Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναστολής στην καταβολή των επιδομάτων τους, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, προέρχονται από τον ΟΓΑ.

Όπως προκύπτει από την αναλυτική καταγραφή των προνοιακών επιδομάτων εποπτείας του υπουργείου Εργασίας στο σύστημα «Ήλιος» ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 172.751 και χορηγούνται μέσω Δήμων σε 164.106 δικαιούχους. Το Δεκέμβριο καταβλήθηκε ποσό 55.232.691 ευρώ για προνοιακά επιδόματα. Υπάρχουν 48.729 συνταξιούχοι που λαμβάνουν και προνοιακά επιδόματα, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι ανάπηροι (22.590).  Το 29,5% των δικαιούχων που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, χωρίς να είναι απαραίτητα συνταξιούχοι είναι ηλικίας έως 25 ετών. Επίσης, το 35,7% των δικαιούχων είναι ηλικίας 26 – 50 ετών.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου