Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ

Οργιο σπατάλης στο Δημόσιο: Δίνουν προνοιακά επιδόματα σε 768... νεκρούς

Οργιο σπατάλης στο Δημόσιο: Δίνουν προνοιακά επιδόματα σε 768... νεκρούς

Οριστικό τέλος στο «πάρτι» των μαϊμού συντάξεων και επιδομάτων μπαίνει σταδιακά καθώς η παρακολούθηση των προνοιακών επιδομάτων που χορηγούνται από τους δήμους ενσωματώθηκε πλέον στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ», τα στοιχεία διασταυρώνονται και αποκαλύπτονται οι... απατεώνες. Τελευταίο λαβράκι  769 περιπτώσεις προνοιακών επιδομάτων τα οποία συνεχίζονταν να καταβάλλονται ενώ οι άνθρωποι που τα δικαιούνταν είχαν πεθάνει.
Στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» τα αποτελέσματα του οποίου για το μήνα Δεκέμβριο, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έχει ενσωματωθεί παρακολούθηση των 172.571 επιδομάτων που χορηγούνται σε 164.106 δικαιούχους από τους δήμους υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, μέσω διασταυρώσεων των αποτελεσμάτων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» με τα στοιχεία του «ΑΡΙΑΔΝΗ» και τους ΑΜΚΑ προέκυψε η καταβολή επιδομάτων σε 768 θανόντες.
Επίσης, από τον έλεγχο των στοιχείων των δικαιούχων προέκυψε για 10.500 επιδόματα εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων ταυτοποίησης και ΑΜΚΑ.
Συγκεκριμένα, μετά από εξονυχιστική έρευνα διαπιστώθηκαν 768 περιπτώσεις νεκρών που εισπράττουν προνοιακά επιδόματα, αλλά και 10.500 περιπτώσεις δικαιούχων με λάθος στοιχεία (ΑΜΚΑ) που εισπράττουν επιδόματα και εκείνοι.

Τι θα γίνει για τα «μετά θάνατον» επιδόματα και τις ύποπτες περιπτώσεις
Μετά τον σάλο που ξέσπασε για τις περιπτώσεις των νεκρών οι οποίοι εισπράττουν προνοιακά επιδόματα, τα στοιχεία τους θα αποσταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο και αναστολή των πληρωμών, ενώ στις περιπτώσεις στις οποίες θα διαπιστωθεί παραποίηση των στοιχειών από επιτήδειους, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Εθνος».
Παράλληλα, όσον αφορά τις 10.500 περιπτώσεις δικαιούχων με λάθος στοιχεία του ΑΜΚΑ, αναμένεται να ακολουθηθεί και για αυτούς η ίδια διαδικασία, δηλαδή η διακοπή της καταβολής του επιδόματος μέχρι να υπάρξει πλήρης ταυτοποίηση των στοιχείων ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πραγματικούς δικαιούχους.

Το 30% όσων δικαιούνται επιδόματα, παίρνουν και σύνταξη σε πολλές περιπτώσεις πάνω από 1.000 ευρώ
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το 30% όσων δικαιούνται τα επιδόματα εισπράττει παράλληλα και σύνταξη, αφού με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπονται περιορισμοί, αναφέρει το Εθνος σε ρεπορτάζ του, με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Από τους 164.106 δικαιούχους επιδομάτων, οι 48.729 δηλαδή το 30% εισπράττει και σύνταξη
  • 14.326 άτομα λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ και την ίδια στιγμή παίρνουν και προνοιακά επιδόματα
  • Από αυτούς, οι 4.540 εισπράττουν σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα.
  • Υπάρχουν και 93 περιπτώσεις «ρετιρέ», οι οποίοι παίρνουν πάνω από 3.500 ευρώ τον μήνα σύνταξη, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν και προνοιακά επιδόματα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών και ελέγχων «ΗΛΙΟΣ», ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.666.683 άτομα, και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.431.939 εκ των οποίων οι 10.127 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών. Επίσης, η συνολική δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 2.298.147.449,59 ευρώ και το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 932,80 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου