Μία μαύρη τρύπα ... χωρίς πάτο αποκαλύφθηκε από τον έλεγχο ορκωτών ελεγκτών λογιστών στη «∆ΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ (∆.ΕΠ.Α.)». Το σχετικό πόρισμα αποκαλύπτει σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων αλλά μια ολόκληρη ... φάμπρικα με τιμολόγια, έργα που δε γίνονταν ποτέ, αλλά ... πληρώνονταν κανονικά, και ένα πραγματικό παράκεντρο, που λειτουργώντας εξωθεσμικά κατηύθυνε έργα και δράσεις, χωρίς κανένα έλεγχο!

Η περίοδος ελέγχου αφορά την τετραετία από το 2006 ως το 2010, με τον κύκλο εργασιών να φθάνει τα 10 εκ. ευρώ και τα έργα που πληρώθηκαν αλλά για τα οποία δεν μπήκε ... ούτε μια πέτρα πάνω στην άλλη αγγίζουν σε ποσοστό το 35% επί του συνόλου των έργων.

Το ... μνημείο κακοδιαχείρισης αναμένεται να έρθει και στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μινώα Πεδιάδος και φυσικά η υπόθεση θα διερευνηθεί περαιτέρω και ως προς το κομμάτι της ποινικής ευθύνης όσων εμπλέκονται...

Μεταξύ των συμπερασμάτων υπογραμμίζονται τα εξής:

1) δεν έχουν εκτυπωθεί τα θεωρημένα ισοζύγια, για τις χρήσεις 2006-2009 με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να εμφανίζονται ανοικτοί και συνεπώς να μην έχουν οριστικοποιηθεί. Επίσης δεν έχουν καταχωρηθεί οι ισολογισμοί, ο λογαριασμός γενικής εκμετάλλευσης καθώς και οι αντίστοιχοι πίνακες διάθεσης στο θεωρημένο βιβλίο απογραφών και ισολογισμών.
Το Δ.Σ έχει εγκρίνει τους ισολογισμούς μόνο των χρήσεων 2006 και 2007. Επίσης δεν έχει υποβάλλει για έγκριση τις οικονομικές καταστάσεις των χρήσεων 2006-2010 στο "ήμο Αρκαλοχωρίου, ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό μέτοχο της επιχείρησης και το μόνο αρμόδιο για την νόμιμη έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και της απαλλαγής των μελών του Δ.Σ. της επιχείρησης από κάθε ευθύνη.
2) Από τον έλεγχο των καρτελών του λογαριασμού "ταμείο", διαπιστώσαμε ότι γινόταν πληρωμές "τοις μετρητοίς", κατά παράβαση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας αλλά και της φορολογικής νομοθεσίας (σελ.13).
3) α. Όλα τα έργα αφορούν νέα έργα (καθώς οι επισκευές και συντηρήσεις παρουσιάζονταν ως νέα έργα για να εγκριθούν από την περιφέρεια) με την αξία όμως των υλικών και των τιμολογίων εργολάβων να μην δικαιολογούν σε όλες τις περιπτώσεις το ύψος της αντίστοιχης τιμολόγησης προς το "ήμο.
β. Όπως αναφέρουμε στη σελίδα 33 δεν έγινε ο λογιστικός χειρισμός που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ και του ΕΓΛΣ για μέρος από τα "Έσοδα από κατασκευή έργων". Ποσό ευρώ 1.760.280,49 καταχωρήθηκε σαν επιχορηγήσεις από το δήμο προς την τεχνική επιχείρηση, με τελικό αποτέλεσμα να ζημιωθεί το Ελληνικό δημόσιο από τη μη απόδοση ΦΠΑ, συνολικού ποσού 281.053,19 ευρώ, καθώς η μη λογιστικοποίηση και καταβολή του φπα προς το Ελληνικό Δημόσιο θεωρείται σύμφωνα με το νόμο ποινικό αδίκημα (σελ.17&33).
γ. Από τον έλεγχό μας προέκυψε ότι τα έργα δεν υλοποιούνταν στο 100% του προϋπολογισμού τους (ιδιαίτερα για τα έργα που εκτελούνταν με επίβλεψη του δήμου) αλλά σε σημαντικά, σε μερικές περιπτώσεις, μειωμένο ποσοστό ολοκλήρωσης ενώ στο δήμο παραδίνεται σαν ολοκληρωμένο (και τιμολογούνταν ως ολοκληρωμένο) και ενώ υπάρχουν οι σχετικές επιμετρήσεις υπογεγραμμένες τόσο από το μηχανικό του "ήμου όσο και από το μηχανικό της επιχείρησης ότι το έργο έχει γίνει σύμφωνα με τη μελέτη (δηλαδή στο 100%) σε όλα τα έργα (σελ.31-33 &36-38).

Μέσα στο πλαίσιο του ελέγχου μας και για επιβεβαίωση της ορθής εκτέλεσης των έργων με επιστολή μας ζητήσαμε από τον πρόεδρο της εταιρείας να ελεγχθεί μέρος αυτών αρχικού προϋπολογισμού περίπου 670.000,00 από ανεξάρτητους μηχανικούς που δεν έχουν εμπλοκή στα έργα.
Ωστόσο, λόγω αδυναμίας (άρνησης μηχανικών, δήμου, τεχνικού επιμελητηρίου) δεν μπορεί να γίνει αυτοψία των έργων, κι έτσι δεν είναι εφικτό να επαληθευτούν τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα και δεν επιβεβαιώνονται τα κονδύλια των ισολογισμών των υπό έλεγχο χρήσεων 2006, 2007, 2008, 2009 και 2010. "Μετά τα παραπάνω και λόγω του ότι υπάρχουν σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα εφιστούμε περαιτέρω διερεύνηση για τον καταλογισμό πιθανών ευθυνών. Τελειώνοντας, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επεξήγηση ή διευκρίνιση".

Δείτε εδώ όλη την έκθεση ελέγχου.



Πηγή