Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΣ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣ ΓΑΪΔΟΥΡΑ ;


Ρεπούση:Καταργήστε τις «νεκρές γλώσσες», αρχαία ελληνικά και λατινικά

Προκαλεί και πάλι η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ  Μαρία Ρεπούση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μιλώντας στη Βουλή όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το ενιαίο λύκειο ζήτησε να καταργηθεί η υποχρεωτική διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Γ Λυκείου και να είναι υποχρεωτική μόνο για όσους ακολουθήσουν κλασσικές σπουδές.
Σύμφωνα με το newsbomb.gr η κα Ρεπούση χαρακτήρισε τόσο τα αρχαία ελληνικά όσο και τα λατινικά «νεκρές γλώσσες», ενώ δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να διδάσκονται τα αρχαία 11 ώρες από τις 34 στην Γ΄ Λυκείου.


Προχώρησε βέβαια και ένα βήμα παραπάνω λέγοντας πως εάν θέλουν οι Έλληνες να τιμήσουν και να αναδείξουν τον πολιτισμό τους, να φροντίσουν τα μουσεία, την εκπαίδευση, την τέχνη και τις δημοκρατικές αξίες.
Αναφέρθηκε επίσης και στο μάθημα των θρησκευτικών λέγοντας πως δεν πρέπει να κλείνουμε το μάτι στην εκκλησία και το σχολείο πρέπει να είναι ουδετερόθρησκο, μιας και υπάρχουν κατηχητικά.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ο οποίος απάντησε με έντονο τρόπο πως τα αρχαία δεν είναι νεκρή γλώσσα, ενώ σημείωσε πως τα αρχαία είναι ο πλούτος της γλώσσας και αυτό είναι κάτι που συνεισφέρει.
Απαντώντας επίσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος στην κα Ρεπούση δήλωσε πως τα λατινικά πραγματικά είναι νεκρή γλώσσα, αλλά ξεκαθάρισε πως σε ότι αφορά στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών 10 ώρες διδάσκονται αρχαία ελληνικά μόνο στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών.
Βεβαίως, η κα. Ρεπούση η ξεχνά, ή το πιθανότερο δεν γνωρίζει, ότι τα λατινικά δεν είναι τόσο «νεκρή γλώσσα» όσο τους αποδίδει, αφού αποτελούν πέρα από την βάση πολλών λατινογενών γλωσσών, αποτελούν και την βάση διεθνών ορολογιών που αφορούν την διεθνή διπλωματία, την νομική κ.ο.κ. άρα σαν βασική γνώση είναι καλό να υπάρχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου