Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ Νο 2


Μαθήματα ανθρωπιάς στις κρατούμενες του Κορυδαλλού 

Μαθήματα ανθρωπιάς από τον εθνικό μας γευσιγνώστη. Ο άνθρωπος που έβαλε την κουζίνα και τις λιχουδιές όλης της Ελλάδας στις τηλεοράσεις μας, δεν περιορίζεται μόνο στο να παρουσιάζει τις συνταγές ενός επιτυχημένου πιάτου. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Ηλίας Μαμαλάκης αποδεικνύει ότι είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος, που γνωρίζει τα προβλήματα της κοινωνίας και θέλει πραγματικά να βοηθήσει όσους μπορεί (και όσους το επιθυμούν) με τον δικό του τρόπο. Και ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά η αγαπημένη συνήθειά του, η μαγειρική. Ο Ηλίας Μαμαλάκης τον τελευταίο καιρό περνάει πολύ συχνά τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού. Οχι, δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τον Νόμο, απλώς δίνει τη δική του χείρα βοηθείας στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι ένα άτομο ιδιαίτερα ψαγμένο, με πάρα πολλές ευαισθησίες που έχει κάνει αυτές τις ευαισθησίες του τρόπο ζωής, χωρίς να το γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Αξιοποιώντας με τον πιο ανθρώπινο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο που του αφήνει η φετινή αποχή του από τα τηλεοπτικά πράγματα, προσφέρει χαρά, γνώσεις και δημιουργική απασχόληση στις κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού.
Γυναίκες όλων των ηλικιών περιμένουν με χαρά και αγωνία τη στιγμή που θα βγουν από τα κελιά τους για να υποδεχτούν κοντά τους στην αυλή των φυλακών τον Ηλία Μαμαλάκη. Τι τους προσφέρει; Τι άλλο παρά μαθήματα μαγειρικής, δοσμένα φυσικά με τον δικό του μοναδικό τρόπο, που συνδυάζει εκτός από τις σωστές δοσολογίες των υλικών για ένα νόστιμο αποτέλεσμα και τις πληροφορίες τόσο για τη γαστρονομική παράδοση όσο και για τη… λαογραφία κάθε πιάτου.
Το μαγείρεμα για τον Ηλία Μαμαλάκη είναι «πράξη αγάπης, έκφραση νοιαξίματος, έρωτας» όπως ο ίδιος έχει δηλώσει και με αυτόν τον τρόπο το μεταδίδει σττις κρατούμενες. Ο κορυφαίος μάγειρας με τα ιδιαίτερα μαθήματά του προσφέρει μια όαση μέσα στη μουντή καθημερινότητα αυτών των γυναικών, γι’ αυτό και η παρουσία του στο σωφρονιστικό κατάστημα κάθε άλλο παρά απαρατήρητη θα μπορούσε να περάσει.

Κάπως έτσι αυτή η πράξη αγάπης του Ηλία Μαμαλάκη διέρρευσε εκτός των τοίχων της φυλακής και έφτασε μέχρι τα δημοσιογραφικά γραφεία. Το γεγονός επιβεβαίωσαν στην «Espresso της Κυριακής» και από τη γραμματεία των φυλακών, λέγοντας ότι έχει επισκεφθεί κάποιες φορές τις κρατούμενες για να τους διδάξει την τέχνη του από κοντά.

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ομως εκτός από την κοινωνική προσφορά του στις κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού, υπάρχει άλλη μία δραστηριότητα που τον τελευταίο καιρό έχει συνεπάρει τον Ηλία Μαμαλάκη.

Πρόκειται για το «Διαστημότρενο του κ. Ιγνάτιου Ροδόλφου Ντε Λος Χούπα Γκλούπα», την πρώτη επί σκηνής παρουσίαση του θεατρικού που έχει γράψει ο συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης για το παιδικό θέατρο.

Η παράσταση που παίζεται στο Τρένο στο Ρουφ μεταφέρει τους μικρούς θεατές σε ένα απίθανο διαστημικό ταξίδι. Ποιος ήταν ο λόγος που ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο; «Η τηλεόραση δεν δουλεύει καλά φέτος και δεν θα είμαι εκεί. Κάνω αυτήν τη δουλειά στο Τρένο στο Ρουφ» ανέφερε ο Ηλίας Μαμαλάκης, όταν τον συναντήσαμε εν πλω στη νότια ακτή της Μικράς Ασίας. Οσο για το ταξίδι του στη Μικρά Ασία; Μας απάντησε: «Είναι ένα προσωπικό ταξίδι για να επισκεφθώ το κομμάτι του Ελληνισμού εκεί, τη Μίλητο, την Αλικαρνασσό και άλλες περιοχές».

«ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ»
Επικοινωνήσαμε με τον Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος δεν αρνήθηκε τη δράση του, ωστόσο δεν θέλησε και να μιλήσει γι’ αυτήν: «Ο εθελοντισμός είναι κάτι το οποίο το κάνεις για σένα, για την ψυχή σου. Δεν θα ήθελα, λοιπόν, να μιλήσω γι’ αυτό και δεν μου αρέσει να δημοσιοποιηθεί κάτι σχετικό» είπε χαρακτηριστικά στην «Espresso της Κυριακής», κρατώντας όπως πάντα χαμηλούς τόνους. Ομως τέτοιες πράξεις πρέπει να γίνονται γνωστές ώστε να αναγνωρίζεται το ήθος ορισμένων ανθρώπων και να βρίσκουν μιμητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου