Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ


Εστηναν κηδείες για να νομιμοποιήσουν νεκροταφείο

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τις οκτώ τελετές κηδειών που πραγματοποιήθηκαν παραμονές δεκαπενταύγουστου σε ζώνη απολύτου προστασίας και αναδασωτέα έκταση στον Υμηττό για να νομιμοποιηθεί το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας, φέρνουν στο φως οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στο φάκελο που στάλθηκε στον εισαγγελέα για να αξιολογήσει τις παραβάσεις και τις απολογίες και να επιβάλλει κυρώσεις στο δήμο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται επώνυμες μαρτυρίες κατοίκων, οι οποίες περιλαμβάνονται και στα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν προ μηνών, σύμφωνα με τις οποίες, τα περισσότερα φέρετρα ήταν άδεια (!) και όσοι νεκροί ενταφιάστηκαν «ψαρεύτηκαν» από τα αζήτητα για να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Το σίριαλ θρίλερ με το νεκροταφείο εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία καθώς ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κ. Κόκκορης και ο Μητροπολίτης Παύλος αντικρούουν τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι για ότι έγινε το περασμένο καλοκαίρι στον Υμηττό υπάρχουν βιντεοσκοπημένα στοιχεία (!) εν ήδη ντοκουμέντων που επαληθεύουν την βεβαιότητα των τελετών. «Από τις οκτώ τελετές οι τέσσερις συνοδεύονταν από συγγενείς και οικογένειες, οι υπόλοιποι τάφοι ήταν ομαδικοί», απαντούν από το δήμο Γλυφάδας.

Οτι και αν έγινε πάντως καταμεσής του θέρους και της χαλαρότητας των διακοπών, αποδεικνύει περίτρανα ότι η επιχείρηση νεκροταφείο στη Γλυφάδα ήταν προμελετημένη και οργανώθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζονται οι πραγματικές ανάγκες του δήμου.

Το παλιό νεκροταφείο έχει κορεστεί εδώ και καιρό και όπως επισημαίνουν συνεργάτες του δημάρχου, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δημοτικά σχολεία και υπάρχουν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων από το 1965, πως το χώμα είναι ακατάλληλο για την αποσύνθεση των θανόντων. Κανείς όμως δεν μπήκε στον κόπο να δώσει λύση μιας και για τα νεκροταφεία γίνεται μάχη στην Αττική ελλείψει χώρων και κορεσμού και όλα είναι παράνομα.

Ακόμη και οι 8 τελετές δεν έγιναν τυχαία

Φαίνεται λοιπόν ότι δήμος Γλυφάδας και εκκλησία σε αγαστή συνεργασία αποφάσισαν να παρακάμψουν την γραφειοκρατία που συνεπάγεται μια νέα χωροθέτηση και έστειλαν τα μηχανήματα για να διαμορφώσουν το χώρο (συνολικά 40 στρέμματα) στις 12 Αυγούστου. Έκτοτε και παρά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα, η εκκλησία με τρισάγια και λειτουργίες στο ναό επιχειρεί να μονιμοποιήσει το χώρο. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ακόμη και ο αριθμός των οκτώ κηδειών που τελέστηκαν αυθημερόν στο λυόμενο εκκλησάκι που στήθηκε στο κοιμητήριο, δεν ήταν τυχαίος.

Στηρίζεται σε μία παλαιότερη κοινή υπουργική απόφαση του 1978, σύμφωνα με την οποία δέκα σταυροί σε μία έκταση μπορούν αυτομάτως να μετατρέψουν το χώρο σε κοιμητήριο, χωρίς φυσικά να το νομιμοποιούν αφού και για τα κοιμητήρια ο νόμος προβλέπει διαδικασίες (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υγειονομικές μελέτες,

οικοδομική άδεια για το ναό κ.α) που είναι επιβεβλημένο να τηρηθούν. Είναι ένα κόλπο που σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη που έχει ασχοληθεί πολλές φορές με αντίστοιχες περιπτώσεις κάνουν οι δημοτικοί άρχοντες για να «οχυρώνουν» το χώρο. Στην περίπτωση βέβαια της Γλυφάδας οι νεκροί ήταν οκτώ αλλά αυτά αποτελεί μια μικρή λεπτομέρεια!

Ο δήμαρχος Γλυφάδας επιμένει ότι η χωροθέτηση του κοιμητηρίου στην επίμαχη θέση (τοποθεσία Πατητήρι) προβλέπεται στις μελέτες του ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) του 1995 και ζητά να υπάρξει άμεσα λύση από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να επιλυθεί ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του το τελευταίο διάστημα για συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο πρόβλημα δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά τις πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ ότι το σχέδιο για εναλλακτική λύση έχει ωριμάσει.

Η πρόταση για χώρο στην Ευελπίδων


Πληροφορίες αναφέρουν ότι προ εβδομάδων σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρη Κουκουλόπουλο και υπηρεσιακών παραγόντων από τον ΟΡΣΑ, προτάθηκε μία έκταση στην περιοχή του Υμηττού από την πλευρά της Ευελπίδων που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες και άλλων όμορων δήμων. Έκτοτε όμως δεν υπήρξε καμία επίσημη τοποθέτηση για το χώρο, με αποτέλεσμα όσο περνά ο καιρός η κατάσταση να γίνεται όλο και πιο αφόρητη για το δήμο που πιέζει μαζί με την εκκλησία για γρήγορες αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς στην περιοχή βρίσκεται το μπαζωμένο ρέμα της Ντούνας και υπάρχει ο φόβος με τις πρώτες βροχές η περιοχή να πλημμυρίσει όπως έγινε και πέρσι.

Κατά πληροφορίες οι επιθεωρητές έχουν αξιολογήσει τις παραβάσεις του δήμου Γλυφάδας για το παράνομο νεκροταφείο και ετοιμάζονται να επιβάλλουν τα νόμιμα πρόστιμα που κατά πληροφορίες θα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου