Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΜΕ ΤΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ !


Ποια είναι η ομάδα μουσικοχορευτικών δρώμενων που πήρε 329.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ [βίντεο]

Ποια είναι η ομάδα μουσικοχορευτικών δρώμενων που πήρε 329.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ

Αίσθηση προκάλεσε άρθρο του Νίκου Ξυδάκη χθες στην Καθημερινή (με τίτλο «Πλιάτσικο με ΕΣΠΑ»), όπου παραπέμποντας στη Διαύγεια αποκάλυπτε πως μια ομάδα χορού, που ιδρύθηκε το 2006 και έχει παρουσιάσει ως τώρα 4 παραγωγές, μπήκε στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Αττικής εξασφαλίζοντας 329.000 ευρώ.

Προφανώς η διαδικασία ένταξης στο ΕΣΠΑ είναι απολύτως αυστηρή, χρονοβόρα και απαιτεί πλήθος δικαιολογητικών που κρίνονται από ειδική επιτροπή – το να κατορθώσει κάποιος να πάρει κοινοτικά χρήματα είναι μεν όνειρο (κυρίως για τον πολιτισμό που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση) αλλά και απίστευτα δύσκολο.
Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση της γενικής γραμματείας Πολιτισμού στον κόμβο Διαύγεια (http://goo.gl/wnhka), διατίθεται στην ομάδα Ηχόδραμα το ποσό των 329.000 ευρώ για το έργο «Βελτίωση πολιτιστικών υπηρεσιών στην Αττική και προβολή του σύγχρονου πολιτισμού μέσω παραγωγής, προβολής και παρουσίασης χοροθεατρικών και μουσικοχορευτικών παραστάσεων εμπνευσμένων από την ελληνική ιστορία και παράδοση και παρουσιαζόμενων με σύγχρονα μέσα, καθώς επίσης και μέσω διοργάνωσης σεμιναρίων σύγχρονου χορού». Γράφει μεταξύ άλλων ο Νίκος Ξυδάκης στο χθεσινό του άρθρο: «Είναι πολλά άραγε τα 329 χιλιάδες ευρώ; Εξωφρενικά πολλά. Για να αντιληφθούμε το ποσόν στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών παραγωγών και των επιχορηγήσεων, ας δούμε τα εξής στοιχεία. Την περίοδο 2009-10, το σύνολο των επιχορηγήσεων του υπουργείου προς 23 ομάδες χορού ήταν 468 χιλ. ευρώ. Το 2011, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου, επιχορηγήθηκε μόνο το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, με 60 χιλ. Το 2012 επιχορηγήθηκαν πάλι το Σωματείο με 50 χιλ. και το Κέντρο Ισιδώρας Ντάνκαν με 10 χιλ. ευρώ.»

Το έργο και η φιλοσοφία της ομάδας
Ανατρέχοντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας διαβάζουμε για τη δημιουργία και τη φιλοσοφία της: «Η Πολιτιστική Ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ ιδρύθηκε το 2006 και είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με μεγάλη εμπειρία σε δημιουργία και παρουσίαση χορευτικών και μουσικοχορευτικών δρώμενων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που προβάλλουν τον σύγχρονο πολιτισμό, αντλώντας θέματα από την Ελληνική ιστορία και παράδοση και παρουσιάζοντάς τα με σύγχρονα μέσα (σύγχρονος χορός, σύγχρονες μουσικές συνθέσεις, σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, ψηφιακή απεικόνιση). Έχει δημιουργήσει πολλές αξιόλογες παραγωγές, όπως «Η ΦΟΝΙΣΣΑ» (βασισμένη στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη), «ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ», «ΑΠΟΛΛΩΝ-AMATERASU: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ» (υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα), τα δε μέλη της έχουν πραγματοποιήσει καλλιτεχνικές συνεργασίες με τη Διεθνή Αμνηστία, τον Ερυθρό Σταυρό και την Όπερα του Ντύσσελντορφ. Οι παραγωγές αυτές είναι πολυθεάματα με μουσική, χορό, αφήγηση και προβολή ψηφιακών εικόνων και βίντεο. Ο χορός είναι σύγχρονος και χορεύουν επαγγελματίες χορευτές κλασικού και σύγχρονου χορού.

Τα μουσικοχορευτικά δρώμενα «Η ΦΟΝΙΣΣΑ», «ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» και «ΑΠΟΛΛΩΝ-AMATERASU: Στα Ίχνη του Ήλιου» είναι πολυθεάματα με μουσική, τραγούδι, χορό, αφήγηση και προβολή εικόνων. Η μουσική είναι πρωτότυπη, δημιουργία του μουσικοσυνθέτη Γιάννη Πισιμίση (έχει ζήσει και εργαστεί πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. και έχει συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις στις Η.Π.Α. και μουσικοχορευτικές παραστάσεις στην Ελλάδα). Η μουσική αποδίδεται με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα. Ο χορός είναι σύγχρονος (χορογράφησε η Σέβη Δημητριάδου και η χορευτική ομάδα ΗΧΟΔΡΑΜΑ), και χορεύουν επαγγελματίες χορευτές κλασικής εκπαίδευσης. Οι μουσικές συνθέσεις και οι χορογραφίες αντλούν στοιχεία από την παράδοση και από σύγχρονες τάσεις στο χορό και στη μουσική.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου