Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΜΑΣΕΣ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ



Κακουργήματα για ζημιά άνω των 50 εκατ. ευρώ στην ΕΑΣ

Αποζημιώσεις τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις νόμιμες στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης φέρονται να έδιναν οι διοικήσεις της ΕΑΣ από το 2006-10, ζημιώνοντας τον οργανισμό με σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εισαγγελία διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νομού περί καταχραστών του δημοσίου κατά 19 μελών των διοικήσεων της ΕΑΣ την περίοδο 2006-2010. 

Η κατηγορία αφορά σε αποζημιώσεις έως και τέσσερεις φορές παραπάνω από τις νόμιμες που φέρονται να έδιναν στους αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης από την επιχείρηση. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να αγνοούσαν το νόμο περί εταιριών κοινής ωφέλειας αλλά και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την οποία είχε προκαλέσει και αποδεχτεί το Υπ. Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ. 
Οι διοικήσεις των ΕΑΣ είχαν χορηγήσει αποζημιώσεις έως και 80.000 ευρώ προκαλώντας ζημία τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει και σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με αποτέλεσμα να πληρώσει η ΕΑΣ πάνω από 40 εκ. ευρώ γι αυτό.

Εν μέσω κρίσης 
Τα χρήματα αυτά φέρονται να δόθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης από το ταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2010. 
Οι 19 κατηγορούμενοι στις εξηγήσεις που κλήθηκαν να δύσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντ. Ελευθεριανος, είπαν πως η ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση κοινής ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις. Ωστόσο σύμφωνα με δικαστικές πηγές ως προς αυτό υπήρχε όχι μόνο η γνωμοδότηση του 2006 αλλά και ανάλογη το 2012.

Συνολικά δε, σύμφωνα με την εκτίμηση της εισαγγελικής έρευνας οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στην ΕΑΣ από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκ ευρώ ,εκ των οποίων τα 40εκ μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου