Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΒΡΩΜΕΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ





Υπέβαλε την αίτηση χρεοκοπίας η γερμανική Praktiker

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η γερμανική εταιρεία Praktiker AG, ενώ όπως ανακοίνωσε σχεδιάζει αναδιάρθρωση, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

«Η αίτηση κατατέθηκε με σκοπό τη δημιουργία ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Όπως και η μητρική εταιρεία, έτσι και οι θυγατρικές που λειτουργούν καταστήματα Praktiker στη Γερμανία κατέθεσαν αίτηση χρεοκοπίας, για λόγους υπερβολικού χρέους. Ωστόσο, τα καταστήματα θα συνεχίζουν να λειτουργούν προς το παρόν.

Η εταιρεία επεσήμανε πως «τα καταστήματα Max Bahr, τα οποία ανέρχονται σε 132, αλλά και οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου δεν επηρεάζονται από τη διαδικασία».

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε:


Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αντιμετωπίζει η γερμανική αλυσίδα Praktiker AG, έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης της εταρείας εχθές Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η Praktiker ανέφερε ότι «μαζί με το υπερβολικό χρέος, ως λόγο για τη χρεοκοπία, υπάρχει επίσης και η έλλειψη ρευστότητας».

Όπως σημείωσε η εταιρεία, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν καθώς κάποιες ομάδες πιστωτών δεν παρείχαν την έγκρισή τους.

Η αλυσίδα λιανικής πρόσθεσε πως χρειάστηκε επιπλέον κεφάλαια καθώς η πώληση του μεριδίου της στη θυγατρική Batiself SA του Λουξεμβούργου δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Τα αναμενόμενα έσοδα από την πώληση είχαν συμπεριληφθεί στο χρηματοοικονομικό πλάνο της εταιρείας για το 2012.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires η Praktiker εμφάνισε ζημιές μετά φόρων 188,9 εκατ. ευρώ το 2012, που ήταν μικρότερες από τις ζημιές των 554,7 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα περίπου 3 δισ. ευρώ πέρυσι, μειωμένες κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία επικαλέστηκε τη φτωχή οικονομική κατάσταση που επιβάρυνε τις διεθνείς αγορές, καθώς και τον άστατο καιρό την περίοδο της άνοιξης που έπληξε την εγχώρια ζήτηση.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, η Praktiker προχώρησε σε διακοπή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του διεθνούς χαρτοφυλακίου της.

Πως σχολιάζει η Praktiker Hellas

Από την ελληνική θυγατρική του γερμανικού ομίλου αναφέρουν πως "η Praktiker Hellas, όπως και όλες οι εταιρείες της Praktiker που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό (Praktiker International GmbH) καθώς και οι εταιρείες της Max Bahr (Premium Βrand του Ομίλου στη Γερμανία), δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Praktiker AG που αφορούν ενέργειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων του Ομίλου για συγκεκριμένες δραστηριότητες στη Γερμανία και συνδέονται με την αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων από τις συγκεκριμένες μονάδες.

Η Praktiker Hellas παραμένει η μόνη κερδοφόρα αλυσίδα στον κλάδο της στην Ελλάδα, και μία από τις καλύτερες σε αποδόσεις στον Όμιλο Praktiker, με κύκλο εργασιών 196 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2012. Η εταιρεία λειτουργεί απρόσκοπτα από το 1991, έχοντας σήμερα 14 καταστήματα και ηλεκτρονικό κατάστημα που πρόσφατα αναβαθμίστηκε.

Το εκτεταμένο πλάνο δραστηριοτήτων της ελληνικής εταιρείας, ως μέλος του Ομίλου Praktiker, συνεχίζεται κανονικά, αναμένοντας ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για το 2013.

Με ισχυρό δίκτυο και brand name, ευρεία πελατειακή βάση, εξαιρετική συνεργασία με τους προμηθευτές και συνεργάτες της και ανερχόμενο μερίδιο αγοράς, η εταιρεία προσβλέπει σε ακόμη καλύτερες αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια, συνεχίζοντας να συμβάλει στην οικονομική ζωή της χώρας”.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου