Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΤΡΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

  Τρία στελέχη του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη ζητούσαν 25.000 για να σβήσουν πρόστιμο 10


Τρία στελέχη του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη ζητούσαν 25.000 για να σβήσουν πρόστιμο 100.000 ευρώΤρία στελέχη του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν από τη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με την κατηγορία ότι εκβίαζαν καταστηματάρχη ότι θα του επέβαλλαν πρόστιμο, που μπορούσε να ανέλθει στις 100.000 ευρώ, εάν δεν τους παρέδιδε το ποσό των 25.000 ευρώ.
Μαζί τους συνελήφθη για την εμπλοκή της στην υπόθεση και μια λογίστρια η οποία κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην εκβίαση και την παθητική δωροδοκία. Τρία στελέχη του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη ζητούσαν 25.000 για να σβήσουν πρόστιμο 100.000 ευρώ
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, εκβίασης, εγκληματικής οργάνωσης, κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και υπεξαγωγής εγγράφων.

Πρόκειται για έναν 60χρονο προϊστάμενο Τμήματος, ένα 55χρονο ελεγκτή και αναπληρωτή Τμηματάρχη, ένα 37χρονο ελεγκτή, οι οποίοι υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και μια 50χρονη ημεδαπή, λογίστρια.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν, στα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της παθητικής δωροδοκίας κατά συναυτουργία κακουργηματικής μορφής, που τελέστηκε από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία, της εκβίασης κατά συναυτουργία και της άμεσης συνέργειας σε εκβίαση, της εγκληματικής οργάνωσης, της κατάχρησης εξουσίας, της παράβασης καθήκοντος καθώς και της υπεξαγωγής εγγράφων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ημεδαπού, ιδιοκτήτη καταστήματος στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την οποία στις αρχές του τρέχοντος μηνός, δύο υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης (37χρονος και 55χρονος), κατά τη διάρκεια ελέγχου στο κατάστημα του, αφαίρεσαν από τη σύζυγό του ένα βιβλίο της επιχείρησης, στο οποίο σημείωνε άτυπα τις οικονομικές του συναλλαγές.
Ο καταστηματάρχης ενημέρωσε την λογίστρια του (50χρονη συλληφθείσα), η οποία αφού μετέβη στο κατάστημα και συναντήθηκε με τους δυο υπαλλήλους, τον πληροφόρησε ότι για να μην βεβαιώσουν πρόστιμο, το οποίο μπορούσε να «ανέλθει» στις 100.000 ευρώ, απαιτούσαν αρχικά το ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες η απαίτηση διαμορφώθηκε στο ποσό των 25.000 ευρώ.
Στη συνέχεια και αφού προηγήθηκαν συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ του καταστηματάρχη και της λογίστριας, για τον τρόπο παράδοσης των χρημάτων, χθες (8-7-2013) ο καταστηματάρχης της παρέδωσε το προσημειωμένο ποσό των 25.000 ευρώ, στο γραφείο της. Οι αστυνομικοί, που επιτηρούσαν διακριτικά το χώρο, την συνέλαβαν ενώ στην τσάντα της βρέθηκε και κατασχέθηκε όλο το ποσό, που της είχε παραδώσει ο καταστηματάρχης.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το ποσό προορίζονταν για τον 60χρονο υπάλληλο, ο οποίος στη συνέχεια θα το μοιράζονταν με τους άλλους δυο συναδέλφους του.
Ακολούθησε η σύλληψη και των τριών υπαλλήλων και σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο του 60χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το βιβλίο, το οποίο είχαν αφαιρέσει οι δυο άλλοι υπάλληλοι από το κατάστημα, το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και η υπηρεσιακή εντολή ελέγχου του ΣΔΟΕ, προς τον 55χρονο και τον 37χρονο, για την πραγματοποίηση ελέγχου στο κατάστημα.

Σε έρευνα στο γραφείο του 55χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε υπηρεσιακό έγγραφο με τα αποτελέσματα του ελέγχου στο κατάστημα του καταγγέλλοντα, όπου εμφαίνεται ότι δεν διαπιστώθηκε παράβαση και ότι δεν κατασχέθηκε κάτι.
Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη στη Θεσσαλονίκη τριών υπαλλήλων της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν από τον Εισαγγελέα κατηγορίες για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απειλή βλάβης επιχείρησης κατ' επάγγελμα, παθητικής δωροδοκίας από κοινού και υπεξαγωγής εγγράφων από κοινού, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι θα κινηθούν άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για περιπτώσεις υπαλλήλων, που συλλαμβάνονται και απαγγέλλονται εναντίον τους κατηγορίες για τέτοιου είδους αδικήματα. Πάγια θέση του Υπουργείου είναι μηδενική ανοχή σε παράνομες συμπεριφορές από στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλλήψεις αφορούν έναν προϊστάμενο Τμήματος, και δύο ελεγκτές, οι οποίοι υπηρετούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του Σ.Δ.Ο.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και μια 50χρονη λογίστρια. Οι συλλήψεις έγιναν ύστερα από καταγγελία ιδιοκτήτη καταστήματος στη Θεσσαλονίκη. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην 5η Ειδική Ανακρίτρια αύριο το πρωί στις 9:00.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες, σε κάθε παρόμοιο περιστατικό που ήθελε προκύψει, να το καταγγέλλουν άμεσα στις αρμόδιες αρχές προκειμένου τέτοιου είδους συμπεριφορές να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου