Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΛΑ


Η άνοδος και η πτώση του «Μr. LAK»

Η σύλληψη του Λάκη Γαβαλά από κλιμάκιο ανδρών του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. για χρέη προς το δημόσιο ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον εκκεντρικό επιχειρηματία, που είδε την αυτοκρατορία ένδυσης που είχε στήσει, να καταρρέει αυτή τη χρονιά.

Από τα σοκάκια του Πειραιά μέχρι τα τρελά πάρτι στη Βραζιλία και τη συνεργασία του με τον οίκο Hermes, η ζωή του Λάκη Γαβαλά είναι ένα συναρπαστικό fashion μυθιστόρημα με την άνοδο, την πτώση και τελευταίο κεφάλαιο τη σύλληψη ενός ανθρώπου, που ήθελε μόνο να περνάει καλά.         

Δυστυχώς για τον ίδιο, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε τα δύο τελευταία χρόνια, με συρρίκνωση των πωλήσεων, αθέτηση συμφωνιών, δεκάδες οφειλές παραγγελιών σε πελάτες που είχαν πληρώσει και χρέη προς το δημόσιο, τα οποία δεν έχουν εξοφληθεί.

Διαπραγματευόταν ο ίδιος την πώληση της εταιρείας του στον επιχειρηματία κ. Σάμι Φάις, προκειμένου να βρει διέξοδο από την οικονομική «κόλαση» που βίωνε και να αποφύγει υπαγωγή του ομίλου του στο άρθρο 99, τελικά όμως ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα brands, όπως τους Dsquared και τη Moncler, δεν απέφυγε την υπαγωγή και ό,τι αυτό συνεπάγεται.      

Στους δρόμους του Πειραιά, όπου μεγάλωσε τη δεκαετία του ’50, πολύ μακριά από τα βόρεια προάστια και το επιβλητικό νεοκλασικό του Τσίλερ, όπου κατοικούσε τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας χτίσει τον προσωπικό του μύθο, ο Λάκης Γαβαλάς ανδρώθηκε διαφορετικά από τους συνομήλικούς του.

Κάπως έτσι έφτασε να σχεδιάζει την δικιά του Kelly bag για τον οίκο Hermes ή να συνεργάζεται με τους Dolce & Gabbana και τους Dsquared -κατά κόσμον Ντιν και Νταν. Μόνο που, για να το κάνει αυτό, χρειάστηκε να δουλέψει και μάλιστα πολύ σκληρά.

Αυτό που κατάλαβε από μικρό παιδί ακόμα, ήταν ότι δεν ήθελε με τίποτα να κάνει το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος δούλευε στα νταμάρια, κόβοντας μάρμαρα.

Ως «ντελικάτος» έφηβος προτίμησε να ξεκινήσει σε ένα μαγαζί στο Μοναστηράκι, το οποίο πουλούσε σχολικές τσάντες. Εκεί ξεκίνησε να τις «πειράζει», βάζοντας ή ράβοντας διάφορα πράγματα πάνω τους, προκειμένου να είναι διαφορετικές από τις άλλες.

Είχε ήδη τελειώσει το γαλλικό λύκειο και δεν ήθελε πλέον να εξαρτάται οικονομικά από τους γονείς του, χρειάστηκε όμως να επιστρατεύσει όλη του την πειθώ, για να πείσει τους ιδιοκτήτες του καταστήματος να αλλάξουν τις τσάντες.

Όπως θυμόταν χρόνια αργότερα σε μια από τις συνεντεύξεις του, «βασικά τους έλεγα να κάνουμε μια τσάντα λιγάκι πιο χαρούμενη, πιο διασκεδαστική, από την κλασική σάκα του σχολείου. Τους έπεισα. Οι τσάντες μου πουλήσανε περισσότερο από όλες τις άλλες. Ήταν διαφορετικές, πρωτοποριακές και πάνω απ' όλα καλόγουστες».

Η άνοδος και η πτώση!

Η ιταλική RAI τον επέλεξε για χορευτή στο μπαλέτο της No 1 σταρ τότε, της Ραφαέλα Καρρά και μετακόμισε μόνιμα στην Ιταλία, όπου κάνει μεγάλη αίσθηση και διάσημοι σχεδιαστές της εποχής που τον είδαν να χορεύει στο μπαλέτο της Καρρά, τον αναζητούσαν την επομένη, αφού τον ήθελαν να χορέψει στα δικά τους  σόου.

Ο Γαβαλάς, μολονότι ήταν καινούριος στον χώρο, τολμούσε να βάλει πάντα τους δικούς του όρους, οι οποίοι γίνονταν δεκτοί, κάτι πρωτόγνωρο για τα ιταλικά τηλεοπτικά δρώμενα από έναν άγνωστο.

Θα περάσουν εννέα χρόνια πριν επιχειρήσει να ανοίξει τα δικά του φτερά στην Ελλάδα, όπου επιστρέφει, έχοντας αποκομίσει τεράστιες εμπειρίες από τον κόσμο της μόδας.

Ανοίγει το δικό του κατάστημα ρούχων στο νησί της Ρόδου, όπου ίσχυε ακόμα το tax free και εισάγει από την Ιταλία φίρμες όχι ιδιαίτερα γνωστές με λογικές τιμές.

Πολλοί ταξιδεύουν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας -και όχι μόνο- προκειμένου να αγοράσουν ένα κομμάτι από το μαγαζί του, ενώ ο ίδιος ο Γαβαλάς ακόμα και σήμερα δεν δηλώνει σχεδιαστής.

Γνωρίζει όμως τα πάντα γύρω από τη μόδα, ενώ πάντα ήταν υπέρμαχος της άποψης ότι στυλ είναι να ανατρέπεις.

Έστησε την Lakis Gavalas S.A. πριν από τρεις περίπου δεκαετίες, έχοντας σαν πρωταρχικό στόχο να λανσάρει στην αγορά brands που μονοπωλούν και μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή.

Η εταιρεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο site της, παρουσίαζε αύξηση του τζίρου της τα τελευταία πέντε χρόνια σε ποσοστό 20%, γεγονός που την καθιστούσε ικανή για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μόνο που οι τελευταίοι μήνες αποδείχτηκαν καταστροφικοί για την αυτοκρατορία του Λάκη, η οποία βιώνει επώδυνες στιγμές, τόσο με το πρόστιμο για την μη καταβολή ΦΠΑ, όσο και με την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων.

Η επιλογή του κτιρίου που έχει στεγάσει την εταιρεία του, σε μια έκταση τριάντα τριών χιλιάδων τ.μ., μέσα στην οποία βρίσκονται τρία κτίρια που απλώνονται κυκλικά σε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα ελίτ αρχιτεκτονικής, δεν αποδείχτηκε τελικά καλή.

Ο ίδιος μπορεί να δούλευε πολύ, είχε υιοθετήσει όμως ένα λουκ που τον έχρισε style icon, κυκλοφορώντας με γυναικείες τσάντες Hermes, ενώ τόλμησε να φορέσει  αξεσουάρ που δεν θα τολμούσε κανείς άλλος, όπως ένα εσώρουχο της Agent Provocateur, το οποίο είχε φορέσει στο λαιμό του σαν φουλάρι, σε μια από τις δεκάδες δημόσιες εμφανίσεις του.

Όπου και αν πήγαινε με τη Rolls Royce ή την Bentley Arrage του χρησιμοποιούσε πάντα οδηγό, ο οποίος πριν από αυτόν, όπως ακούγεται, πηγαίνει για να ελέγξει το χώρο!

Ταξιδεύει πολύ συχνά στο εξωτερικό και η χάρη του έχει φτάσει από το Μιλάνο μέχρι τη Βραζιλία, ενώ τα καλοκαίρια η Μύκονος είναι ένας από τους αγαπημένους του προορισμούς.

Το εκπληκτικό σπίτι στην περιοχή της Φτελιάς, ένα καταφύγιο για τον άνθρωπο που άλλαξε τη μόδα, εικάζεται ότι θα πουληθεί.

Ο Λάκης Γαβαλάς ρίσκαρε πολλά και τελικά προδόθηκε, λένε κάποιοι, όχι μόνο από την ανεμελιά του, αλλά και από δικούς του ανθρώπους, που δεν έκαναν σωστή διαχείριση και τον έστειλαν στον «Καιάδα» της μόδας και στη σύλληψη.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου