Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ


Ποινική δίωξη στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο

 

Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ βρέθηκαν στους λογαριασμούς του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλου. Ποινική δίωξη και κατά τριών συνεργατών του. "Για κόπους μιας ζωής" είχαν κάνει λόγο στο παρελθόν οι κατηγορούμενοι.

Ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, άσκησε στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκης για το οικονομικό έγκλημα Λάμπρος Τσόγκας.
Διώξεις ασκήθηκαν και κατά του τότε γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια ο οποίος είναι ήδη προφυλακισμένος, κατά του πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Ζορπίδη και ενός πρώην υπαλλήλου του δήμου.
Στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, που διατηρούσαν από κοινού με συγγενικά πρόσωπα, εντοπίστηκαν υπέρογκα ποσά που δεν δικαιολογούνταν από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, για τη δεκαετία 1998-2008.
Σύμφωνα με τον "Αγγελιοφόρο", η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά στο πολυσέλιδο πόρισμά της διαπίστωσε καταθέσεις στους κοινούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων και των συζύγων τους, που δεν συνάδουν με τα έσοδα που έχουν δηλωθεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
Ποσά που προκαλούν
Πιο αναλυτικά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του τέως δημάρχου βρέθηκε χρηματικό ποσό ύψους 1.000.040 ευρώ, ενώ τα ποσά στους λογαριασμούς του Μ. Ζορπίδη και του Μ. Λεμούσια είναι αντιστοίχως 6 εκατ. και 870.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον ανώτερο υπάλληλο του δήμου βρέθηκε κατατεθειμένο σε τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 160.000 ευρώ.
Οι παραπάνω, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να απολογηθούν για την εν λόγω υπόθεση στον γ΄ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, κατά την ανωμοτί εξέτασή τους σε προανακριτικό στάδιο, φέρεται να είπαν ότι πρόκειται για τους "κόπους μιας ζωής", ενώ έκαναν, παράλληλα, λόγο για καταθέσεις που προέρχονται από επενδύσεις.
Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση του εισαγγελέα εφετών
Αντίθετα, δεν βρέθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας στους λογαριασμούς των άλλων δύο πρώην Αντιδημάρχων, Θεόδωρου Αθανάσαρου και Αναστάσιου Γερογιάννη, οι οποίοι πάντως συμπεριλαμβάνονται στα 23 άτομα που κατηγορούνται για την υπεξαίρεση.
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος και στους τραπεζικούς λογαριασμούς του βρέθηκαν 3.500.000 ευρώ.
Ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να υποβάλλει την πρότασή του προς το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών για την παραπομπή ή όχι σε δίκη των 23 συνολικά κατηγορούμενων για την υπεξαίρεση, το ύψος της οποίας σύμφωνα με την επιθεωρήτρια που πραγματοποίησε την έρευνα αγγίζει τα 51,4 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσίευσε, αποφάσισε τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Μιχ. Λεμούσια, ο οποίος συμπλήρωσε το 6μηνο της προφυλάκισης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου