Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΓΑΙΔΟΥΡΙΩΝ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ



ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ 

Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Ενα πρωτοφανές για τα ελληνικά -και όχι μόνον- δεδομένα δίκτυο πολιτικής διαφθοράς, που οργάνωνε, διακινούσε και μοίραζε τις μίζες από τα εξοπλιστικά, είχε στηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με ιθύνοντα νου τον κ. Ακη...
Τσοχατζόπουλο. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις μέχρι τώρα δικαστικές έρευνες. Το εν λόγω δίκτυο συγκροτούσαν έμπιστοι, αλλά και «παρατρεχάμενοι» του πανίσχυρου, τότε, πρώην υπουγού. Πρόσωπα που σήμερα αναδύονται από τις δικαστικές έρευνες σε ρόλους σκοτεινούς στο παρασκήνιο της αγοράς των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων -ρωσικοί πύραυλοι και υποβρύχια- βρέθηκαν από πολύ νωρίς κοντά στον κ. Τσοχατζόπουλο. Αλλοι από την αρχή, ως στενοί του συνεργάτες, ενώ άλλοι επελέγησαν στη διαδρομή, ως κατάλληλοι για το παιχνίδι με τις προμήθειες.
Ο κ. Ιω. Σμπώκος, τότε γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, που επί των ημερών του «έπεσαν» οι υπογραφές και για τους ρωσικούς πυραύλους TORM1, αλλά και για τα υποβρύχια, αναδεικνύεται πια -και από την απολογία του κ. Νικ. Ζήγρα- ως ο άνθρωπος που ήταν πανταχού παρών, το κλειδί στη διακίνηση του μαύρου χρήματος, αλλά και ο αποδέκτης τεράστιων χρηματικών ποσών. Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Ζήγρας, σε δύο μόνον σειρές στην γραπτή απολογία του, τού αποδίδει ίδια ευθύνη για τις μίζες με εκείνη που αποδίδει στον κ. Τσοχατζόπουλο. «Οι τελικοί αποδέκτες, λέει, του συνόλου των χρημάτων είναι οι Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος».
Κυκλοφορεί ελεύθερος
Ο τελευταίος, που έχει εμπλακεί ποινικά στις έρευνες για τα υποβρύχια, κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ η ανάμειξή του στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, που προκύπτει από πολλά στοιχεία, είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Είναι, τέλος, εκείνος που ακόμα τον... κυνηγάει ο κ. Τσοχατζόπουλος για να του επιστρέψει, όπως έγραφε στο ημερολόγιό του, χρήματα από τις μίζες που έχει στα χέρια του, γεγονός που επιβεβαίωσε στην απολογία του και ο κ. Ζήγρας. «Τα χρήματα αυτά, είπε στον ανακριτή, τα ζητάει απεγνωσμένα μέχρι σήμερα ο Τσοχατζόπουλος από τον Σμπώκο, τον οποίο αποκαλεί στις σημειώσεις του “Βοσκό”».
Ενδιαφέρων όμως είναι και ο ρόλος του κ. Ντίνου Μιχαηλίδη, τότε υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου και στενού φίλου του κ. Τσοχατζόπουλου. Στη διακίνηση μετρητών και επιταγών, αλλά και στο στήσιμο εταιρειών- πλυντηρίων, για τις προμήθειες από τους ρωσικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κατάθεση Ζήγρα, είχε πολύτιμη συνεισφορά. Ο κ. Μιχαηλίδης είναι εξαίρετος γνώστης των πολιτικών διαδρόμων, με σοβαρές γνωριμίες στη Ρωσία. Κέρδισε την εμπιστοσύνη του κ. Τσοχατζόπουλου και μπήκε ενεργά στη διακίνηση του πολιτικού χρήματος, δίδοντας σχετικά δείγματα γραφής.
Στο μάτι του κυκλώνα
Οι συναντήσεις του με τον κ. Τσοχατζόπουλο γίνονταν απευθείας ή με τη μεσολάβηση του κ. Ζήγρα, που στην κατάθεσή του αποκάλυψε πολλά για τον ρόλο του. Ο κ. Μιχαηλίδης φέρεται να είναι εκείνος που μεταφέρει τεράστια ποσά «έξω». Σήμερα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των δικαστικών ερευνών.
Τα γρανάζια όμως αυτών των μηχανών διακίνησης του πολιτικού χρήματος δεν θα είχαν κινηθεί με την ακρίβεια ελβετικού ρολογιού αν δεν μεσολαβούσαν δύο σημαντικά πρόσωπα. Ο επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου, με ιδιαίτερες σχέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο της Ρωσίας, που βρέθηκε σε θέση διευθύνοντος συμβούλου σε μια off shore που διαχειρίστηκε τα αντισταθμιστικά οφέλη του εξοπλιστικού προγράμματος -Drumillan Hellas- και ο Al Sayd Foyad, που μετείχε στο διοικητικό συμβούλιο αυτής της εταιρείας και ήταν εκείνος που -όπως έχει προκύψει από τις έρευνες- έσπασε σε έξι επιταγές τη μίζα των 81 εκατ. ευρώ και διασφάλισε τη διακίνησή της σε λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού μέσω άλλων εξωχώριων εταιρειών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου