Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ VIP






Τα «μαζεύουν» για τα VIP ταξίδια

Αναδιπλώνονται οι εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου μετά τις αποκαλύψεις της zougla.gr σχετικά με την προκλητική απαίτηση των δωρεάν ταξιδιών (και μάλιστα στην πρώτη θέση) με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Το μείζον ηθικό θέμα ανέκυψε εκ νέου μετά το ενημερωτικό σημείωμα προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που απέστειλε (στις 18 Ιουλίου 2012) η προϊσταμένη του τμήματος εκκαθάρισης, αποζημιώσεων και δαπανών της Βουλής, ονόματι, Ευλαμπία Πεντάρη.
Μέσω του διαβαθμισμένου εγγράφου γνωστοποιούνταν στους εκπρόσωπους των εταιρειών ότι βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ζ’ Ψηφίσματος της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής, που αφορά την «ατέλεια» των βουλευτών, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιτρέπουν τη δωρεάν μεταφορά των εθνοπατέρων με την απλή επίδειξη της βουλευτικής τους ταυτότητας.
Παρέμβαση Μεϊμαράκη
Η αποκάλυψη της zougla.gr για την ενεργοποίηση ενός «ξεχασμένου» προνομίου, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Συνεργάτες του επεσήμαναν στη zougla.gr ότι παρόλο που τα δωρεάν ακτοπλοϊκά ταξίδια αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα από το 1975, εντούτοις την τελευταία 10ετία υπάρχει άτυπη πολιτική απόφαση να μην γίνεται χρήση του συγκεκριμένου προνομίου.
«Κανένας βουλευτής δεν πήγε ποτέ να ζητήσει να ταξιδέψει δωρεάν», ανέφεραν και συνέχιζαν: «Ο κ. Μεϊμαράκης αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το δημοσίευμα έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να ενημερώσουν σχετικά τους βουλευτές και να μην κάνουν χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος».
Τα ίδια πρόσωπα μάλιστα ανέφεραν ότι το θέμα ανακινήθηκε από δυο «πρωτάρηδες» βουλευτές οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα προνόμια τους και αποφάσισαν να κάνουν δωρεάν ταξιδάκι.
Βέβαια πρέπει να αποσαφηνιστεί ο λόγος αποστολής του ενημερωτικού σημειώματος της κ. Πεντάρη προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα όπως:
1) η έγγραφη ενημέρωση προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για την «ατέλεια» των βουλευτών έγινε κατόπιν προτροπής των δυο συγκεκριμένων εκπροσώπων του ελληνικού Κοινοβουλίου;
2) για ποιο λόγο κινήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία από τη στιγμή που η άτυπη πολιτική απόφαση αναφέρει ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να κάνουν χρήση του συγκεκριμένου προνομίου;
3) πως διασφαλίζεται ότι κανείς από τους «300» δεν κάνει χρήση του προκλητικού προνομίου;
Αντιδρούν οι βουλευτές
Η zougla.gr επικοινώνησε με βουλευτές του κοινοβουλίου, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το συγκεκριμένο προνόμιο, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνεται χρήση αυτού μόνο από βουλευτές που προέρχονται από νησιά.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμένος, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση του δικαιώματος αυτού από βουλευτές που το χρησιμοποιούν για να πάνε διακοπές.

Περισσότερο οξύς ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το συγκεκριμένο προνόμιο θα πρέπει να πάψει να ισχύει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του στελέχους της Ν.Δ., κ. Θάνου Πλεύρη, ο οποίος τόνισε ότι σε στιγμές κρίσεις τα προνόμια των βουλευτών θα πρέπει να περιορίζονται. «Δεν είναι δυνατόν η ατέλεια να χρησιμοποιείται από βουλευτές που θέλουν να κάνουν διακοπές» κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου