Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ



Ζητούν την επιστροφή επιδότησης ελαιολάδου από 120 αγρότες των Χανίων 

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ καλούνται να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ , 120 αγρότες των Χανίων οι οποίοι θεωρείται πως εισέπραξαν, ουσιαστικά παράνομα, επιδοτήσεις για ελαιόλαδο στην περίοδο 2004-2005 !!!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Flashnews.gr, πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση των «απανωγραψιμάτων του Αποκόρωνα» η οποία, όταν αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2007, προκάλεσε και πολιτικούς «τριγμούς» καθώς είχαν κυκλοφορήσει φήμες και για εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του 2007, αγρότης του Αποκόρωνα βρήκε μια λίστα με 57 ονόματα τα οποία εμφανίζοντο να έχουν δηλώσει παραγωγή εκατοντάδων τόνων ελαιολάδου από μικρό αριθμό ελαιοδένδρων και φυσικά οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζοντο να είχαν εισπράξει και τις σχετικές επιδοτήσεις.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα παραγωγού με 140 ελαιόδενδρα ο οποίος εμφανιζόταν να έχει δηλώσει παραγωγή 21 τόνων ελαιολάδου !!!
Η επίμαχη αυτή λίστα έφτασε στα χέρια του Εισαγγελέα, ενώ με την υπόθεση ασχολήθηκε η Ευρωπαική Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) στελέχη της οποίας πήγαν στα Χανιά και στην ΕΑΣ Αποκορώνου όπου έκαναν «φύλο και φτερό» όλα τα σχετικά στοιχεία.
Το αποτέλεσμα ήταν πως από τους ελέγχους το 2009, η OLAF ζήτησε από την Ελλάδα να επιστρέψει περίπου 374.000 ευρώ ως επιδοτήσεις που εισπράχτηκαν παράνομα.
Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα πριν από λίγες ημέρες, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Χανίων, έστειλε μέσω δικαστικού επιμελητή, ειδοποιητήρια σε 120 αγρότες οι οποίοι καλούνται, βάση των αποτελεσμάτων των ελέγχων της OLAF, να επιστρέψουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ χιλιάδες ευρώ από τις επιδοτήσεις που είχαν λάβει στην περίοδο 2004-2005.
 Οι αγρότες αυτοί, πολλοί από τους οποίους – σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews - δεν εμπλέκονται στα «απανωγραψίματα» αλλά από τους ελέγχους βρέθηκαν παρατυπίες, έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν ένσταση η οποία θα εξεταστεί από επιτροπή.
Να σημειωθεί πως οι φάκελοι όσων αγροτών έλαβαν τα ειδοποιητήρια και δεν επιστρέψουν τα χρήματα που ζητούνται θα σταλούν στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου