Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ


Αντίκτυπο και στην Ελλάδα θα έχει το κυπριακό θέμα

Αρνητική ψήφος ακόμα και για το αναμενόμενο αναμορφωμένο πακέτο κουρέματος, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρωζώνη.
Όπως εκτιμά η JP Morgan, ο συνδυασμός καθυστέρησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου, οι διαφωνίες της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση και η παρατεταμένη κρίση ακυβερνησίας στην Ιταλία θα οδηγήσουν σε ένα νέο επεισόδιο της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη που μπορεί να αναζωπυρωθεί. Κατά τον τρόπο αυτόν, ο αμερικανικός οίκος συνδυάζει το κυπριακό πρόβλημα με τις εξελίξεις στη χώρα μας.
Καθοριστικό σημείο θεωρεί το μέγεθος της φυγής καταθέσεων που θα σημειωθεί στην Κύπρο, λόγω των εξελίξεων.
Ακόμα και σε πρώτη φάση, θεωρεί το αποτέλεσμα του κουρέματος σαν ιδιαίτερα προβληματικό βραχυπρόθεσμα. Και προβλέπει ότι οι τράπεζες στην Κύπρο μπορεί να μείνουν κλειστές καθ' όλη την εβδομάδα.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο οδηγούν σε γενικότερα ερωτήματα για το κατά πόσον η ευρωπαϊκή πλευρά είναι αποφασισμένη να σπάσει τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κρατικών δανείων. Όπως σημειώνει, το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή ανέφερε ότι η ευρωζώνη στερείται μιας αποτελεσματικής εγγύησης καταθέσεων. Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου επαναφέρει την αίσθηση ότι η εγγύηση των καταθέσεων είναι τόσο αξιόπιστη, όσο τα κράτη που την υποστηρίζουν. Όπως αναφέρει, αυτό δεν θα μείνει για πολύ απαρατήρητο στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Στο σημείο αυτό δηλαδή, η JP Morgan υπονοεί αυτό που οικονομικοί παρατηρητές, αλλά και μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι δηλαδή μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε φυγή καταθέσεων από την Ευρώπη.  
Ο αμερικανικός οίκος εντυπωσιάζεται από την ευκολία με την οποία οι Γερμανοί πολιτικοί επιμένουν για έλλειψη συστημικού ρίσκου στην Κύπρο και, την ίδια ώρα, “σπρώχνουν” πολιτικές που θα “τεστάρουν” το συστημικό ρίσκο.

RBS: Αυξάνεται το συστημικό ρίσκο

Αντίστοιχα, η RBS υπογραμμίζει το μεγάλο συστημικό ρίσκο της Κύπρου και σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ξαναπαίζουν ένα σκληρό πολιτικό πόκερ τακτικής με τις αγορές. Θέτει στο επίκεντρο του προβλήματος το εύρος της χρεοκοπίας της πρώην Λαϊκής, νυν CPB Bank, για την οποία σημειώνει ότι δεν είχε πλέον τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης ούτε από τον ELA.
Σημειώνει ότι το χειρότερο σενάριο για την Κύπρο είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση εξόδου από το ευρώ και το καλύτερο να εφαρμοστεί ένα πακέτο αντίστοιχο με αυτό που έχει προταθεί, το οποίο θα βγάλει, σε πρώτη φάση, την οικονομία από το σκοτάδι. Παρά ταύτα σημειώνει ότι, όσο οι τράπεζες αργούν να ανοίξουν, το ρίσκο μεγαλώνει. Η μεγάλη εικόνα, όπως αναφέρει η βρετανική τράπεζα, χαρακτηρίζεται από λάθη πολιτικής και τοξικά περιουσιακά στοιχεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου