Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΙΝΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΟΖ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ



Φρίκη για τις συνθήκες σκλαβιάς στη Μανωλάδα

Σωρεία αντιδράσεων και λαϊκή κατακραυγή, αλλά και την καταδίκη σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, προκαλεί η επίθεση με όπλα και πυροβολισμούς κατά περίπου 200 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, στη Μανωλάδα Ηλείας, όταν πήγαν στα κτήματα, στα οποία εργάζονταν, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Απολογισμός, 29 τραυματίες, εκ των οποίων ορισμένοι σοβαρά. Η αστυνομία συνέλαβε τον ιδιοκτήτη της καλλιέργειας και έναν εκ των επιστατών του, ενώ οι άλλοι δύο επιστάτες, που επίσης φέρονται να εμπλέκονται στο περιστατικό, αναζητούνται από την αστυνομία.

Οι εικόνες που προβάλλονται στα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, παραπέμπουν σε σκηνικό πολέμου και προκαλούν ντροπή για την εικόνα της Ελλάδας, η οποία, για άλλη μια φορά, διασύρεται διεθνώς.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν και στη σύλληψη ενός τρίτου ατόμου στο χωριό Πηνειάς Ηλείας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη. Πρόκειται για έναν 38χρονο, ο οποίος, όπως προέκυψε από την έρευνα, το βράδυ της Τετάρτης προσέφερε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις Έλληνες που πυροβόλησαν τους μετανάστες, για να μην εντοπιστούν από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, Χρήστος Παρθένης, ο κτηματίας και οι επιστάτες του ήταν εξοπλισμένοι με τρόπο, που παραπέμπει στην εποχή της δουλείας στις φυτείες της Αμερικής.

Όπως ήταν φυσικό, η είδηση για τα αποτρόπαια γεγονότα της Μανωλάδας έκανε το γύρο του κόσμου, με το Al Jazeera, το CNN, το BBC, το Associated Press, τη Washington Post και πολλά άλλα ξένα μέσα να μεταδίδουν την είδηση και την Ελλάδα να γίνεται ξανά πρωτοσέλιδο.

Ουσιαστικά μάλιστα, μέσω των καυστικών για την Ελλάδα άρθρων στον ξένο Τύπο, «πέρασε» μια «γραμμή» για μποϊκοτάζ της ελληνικής φράουλας -και δη, αυτής που παράγεται στην περιοχή της Μανωλάδας.

Όπως ήταν φυσικό, το θλιβερό περιστατικό της Μανωλάδας προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε ανάλογα φαινόμενα.

Για το λόγο αυτό, το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, τον περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδας, Ιωάννη Δικόπουλο, αλλά και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί το αστυνομικό τμήμα Βάρδας Ηλείας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Από την πλευρά του, την κατά προτεραιότητα διερεύνηση των όσων έγιναν στην Μανωλάδα Ηλείας ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.

«Η βάρβαρη και απάνθρωπη ένοπλη επίθεση Ελλήνων εργοδοτών κατά εργαζομένων μεταναστών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ανασύρει απεχθείς εικόνες ενός δουλεμπορικού Νότου, που στη χώρα μας δεν έχουν καμία θέση» σχολίασε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου