Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ


Βόμβα Ρεν: «Κούρεμα καταθέσεων θα ενσωματώνει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία»

«Βόμβα» Ολι Ρεν: Ετοιμάζουμε ευρωπαϊκή οδηγία για «κούρεμα» καταθέσεων

Νέα δεδομένα στο καυτό ζήτημα του «κουρέματος» καταθέσεων σε τράπεζες που χρεοκοπούν, έφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν, με μία δήλωση-«βόμβα».
Οπως ανέφερε ο κ. Ρεν στο φινλανδικό δίκτυο YLE, στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα προβλέπεται συμμετοχή των επενδυτών και των καταθετών σε περίπτωση πτώχευσης τραπεζών.
«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση», δήλωσε ο κ. Ρεν, ωστόσο «η επερχόμενη οδηγία θα προϋποθέτει πως επενδυτές και καταθέτες θα συμβάλουν στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μίας τράπεζας».

Ο κ. Ρεν εξήγησε ποιοι θα πληγούν πρώτοι και μέχρι ποιο όριο είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις: «Υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία. Πρώτα θα συμβάλουν οι μέτοχοι και στη συνέχεια, πιθανώς, οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό - οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες».
Οι δηλώσεις του κ. Ρεν επιβεβαιώνουν όσα είχε πει μετά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε τονίσει πως το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη και άλλες χώρες που μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου