Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΥ ΟΣΟ ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΠ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ


Εταιρεία – φάντασμα «έφαγε» 8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για προμήθειες στην ΕΥΠ

Εταιρεία – φάντασμα «έφαγε» 8 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για προμήθειες στην ΕΥΠ

Ενα απόρρητο έγγραφο που βγαίνει στο φως αποκαλύπτει την καλοστημένη απάτη από εταιρεία φάντασμα που προμήθευε την ΕΥΠ με «κοριούς» και μέσω υπεράκτιων εταιρειών στην Κύπρο κατάφερε να τα υπερτιμολογήσει έως και 1000%.
Το έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» είναι από την Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περιγράφει καρέ καρέ την επιχείρηση και υπογράφεται από τον επικεφαλής της αρχής Παναγιώτη Νικολούδη.
Πρόκειται για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για νόμιμες παρακολουθήσεις τα οποία στοίχιζαν κανονικά 800.000 ευρώ αλλά την περίοδο 2006-2007 χρεώθηκαν στο Δημόσιο πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ.
Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η κυπριακή εταιρεία LIS, η εκδότρια των τιμολογίων είσπραξης ύψους 8.075.979 ευρώ, είναι απλά μια εταιρεία - φάντασμα και υπάρχει απλά ως ένας φάκελος σε δικηγορικό γραφείο της Λευκωσίας, ενώ η δομή της αποκλείει κάθε δυνατότητα και πιθανότητα πραγματοποίησης του έργου το οποίο εμφανίζεται να κάνει.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως προπέτασμα από την εταιρεία Βαμβούκης και η εγγραφή της στα αρμόδια αρχεία της Κύπρου έγινε στις 24 Οκτώβρη 2005 λίγο μετά την ημερομηνία (11 Οκτώβρη) κατά την οποία η ΕΥΠ αποφάσισε να προμηθευθεί τα συστήματα από τις εταιρείες Syborg και Βαμβούκης.

Το κόλπο γκρόσο
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας Βαμβούκης για να πετύχουν το σχέδιο έκαναν τα εξής:

  • Παρέστησαν ψευδώς ότι τα συστήματα είχαν ανάγκη αναβάθμισης και ότι δήθεν απεστάλησαν στην πωλήτρια γερμανική εταιρεία
  • Παρέστησαν ότι η αναβάθμιση έγινε από την κυπριακή εταιρεία - φάντασμα LIS
  • Υπολόγισαν ψευδώς το κόστος υπηρεσιών αναβάθμισης ενώ το πραγματικό ήταν 798.000 ευρώ, όπως προέκυψε από έρευνα στη γερμανική εταιρεία.
  • Η ελληνική εταιρεία, πάντως, χρησιμοποίησε και άλλες εταιρείες όπως την Byroco Nominees Ltd και Diagoras Nominees Ltd πίσω από τις οποίες έκρυψε το πρόσωπό του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Χρήστος Βαμβούκης.


Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο οι αντιπρόσωποι της εταιρείας χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για να «ξεπλύνουν» τα προϊόντα εγκλήματος το 2006 και 2007. Πέτυχαν να ρίψουν το προϊόν εξαργυρώνοντας επιταγές και μέσα από αλλεπάλληλες τραπεζικές συναλλαγές , μεταβιβάσεις,εντολές έκδοσης επιταγών κ.α.
Σημειωτέον ότι το σύστημα παρακολούθησης νομάζεται «Σύστημα Νόμιμης Επισύνδεσης» και τα δύο μηχανήματα τα προμηθεύθηκαν στην ΕΥΠ με απόφαση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη.

Η προμήθεια οριστικοποιήθηκε από τον Βύρωνα Πολύδωρα τον Οκτώβριο του 2006.
Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν και υπολογίζουν την απάτη στα 8 εκατομμύρια ευρώ η Αρχή κατά του ξεπλύματος αναφέρει στο έγγραφό της ότι υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση εγκλημάτων της απάτης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
Από τον κατηγορούμενο έχουν ήδη δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία αξίας 5.600.000 ευρώ, ενώ η Αρχή αφήνει αιχμές πως στην απάτη συμμετείχαν και δημόσιοι λειτουργοί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου