Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Φ.Π.Α.


Μαφιόζοι στην κομπίνα με τον ΦΠΑ
Στο ΣΔΟΕ τα στοιχεία από την μεγαλύτερη απάτη

Σ' ολόκληρη την Κρήτη λειτούργησε η σπείρα


Έρευνα-μαμούθ σε ολόκληρη την Κρήτη διεξάγει το ΣΔΟΕ για το σκάνδαλο της παράνομης επιστροφής ΦΠΑ μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης που έκρινε επιβεβλημένο το «άνοιγμα» της μετά τα πρώτα συγκλονιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα στο Ηράκλειο.

Στο στόχαστρο των στελεχών της υπηρεσίας βρίσκονται περίπου 8 χιλιάδες ελεγχόμενοι αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και επιχειρηματίες. Μέχρι στιγμής το ύψος του ποσού από την επιστροφή ΦΠΑ υπολογίζεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια εκτιμάται ότι αφορούν εικονικά παραστατικά.

Για κατά τόπους «οργανωμένες συμμορίες» μιλά ο Διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης, Στέλιος Λαντζουράκης, ο οποίος χτυπάει «καμπανάκι» σε όλους όσοι έχουν «κομβικό ρόλο στην επιστροφή ΦΠΑ». 
 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία έρευνα του ΣΔΟΕ σ’ ολόκληρη την Κρήτη για το σκάνδαλο της παράνομης είσπραξης ΦΠΑ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο στόχαστρο των στελεχών της υπηρεσίας βρίσκονται 7-8 χιλιάδες ονόματα ελεγχομένων αγροτών, κτηνοτρόφων αλλά και επιχειρηματιών, οι οποίοι επίσης φέρονται να έκαναν ανταλλαγή εικονικών τιμολογίων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί και διασταυρώνονται , το ύψος του ποσού επιστροφής ΦΠΑ ανέρχεται σε 90 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1/3, δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, πιστεύεται ότι αφορούν εικονικά παραστατικά και άρα έχουν εισπραχθεί παράνομα.

Στελέχη του ΣΔΟΕ ανέφεραν στην «Π» ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία πρωτοφανή σε έκταση έρευνα που αφορά πολλές δικογραφίες, οι οποίες και θα ενοποιηθούν. Η έρευνα διευρύνθηκε σ’ ολόκληρη την Κρήτη, από το ένα άκρο έως το άλλο, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης που έκρινε επιβεβλημένο να ξεκινήσει παράλληλη έρευνα και στους τέσσερις νομούς του νησιού, δίνοντας σχετικές οδηγίες στις κατά τόπους εισαγγελικές Αρχές.

Το «άνοιγμα» της έρευνας ήταν αναπόφευκτο μετά τα σοβαρά στοιχεία που εντόπισαν στελέχη του ΣΔΟΕ ξεκινώντας την έρευνα τους σε συγκεκριμένες περιοχές του Ηρακλείου και κυρίως σε χωριά του Μονοφατσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο εμβαθύνει η έρευνα, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των εμπλεκομένων στην απάτη και πληθαίνουν οι κραυγαλέες περιπτώσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι για να διαχειριστούν την έρευνα-μαμούθ, στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν ταξινομήσει τα ελεγχόμενα ονόματα με βάση το ποσό επιστροφής ΦΠΑ, θέτοντας ένα πλαφόν.

Ετσι κάθε φορά «τσιμπούν» ένα όνομα που φέρεται να έχει πάρει μεγάλη επιστροφή και κάνουν διασταύρωση των στοιχείων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκαλύψεις είναι τόσο καταιγιστικές που απειλείται ακόμα και ενδοοικογενειακή σύρραξη.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ελεγχόμενου, ο οποίος με βάση τις καταστάσεις έχει εισπράξει παράνομα ποσό 240.000 ευρώ.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο ελεγχόμενος είχε χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους τα στοιχεία συγγενικών του προσώπων, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και φυσικά «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν έμαθαν την αλήθεια. Λίγο έλειψε μάλιστα να γίνουν φονικά και έτσι για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο ελεγχόμενος αναγκάστηκε να πάει στην εφορία και να κάνει συμβιβασμό.

Ανοίγουν στόματα

Σε πολλές περιπτώσεις ελεγχόμενοι αναγκάζονται να ανοίξουν το στόμα τους και να κατονομάσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποίησαν τα στοιχεία τους προκειμένου να «καρπωθούν» τα ποσά από την επιστροφή ΦΠΑ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μίας 80χρονης από το Ηράκλειο, η οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και στοιχεία.

Η υπερήλικη, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε ιδέα για την εμπλοκή της. Ανέφερε ότι μάζευε χόρτα όταν την προσέγγισε γνωστό της πρόσωπο-το κατονομάζει-το οποίο της πρότεινε να του δώσει την αστυνομική της ταυτότητα με αντάλλαγμα 1500 ευρώ.

Τα 500 ευρώ θα τα έπαιρνε προκαταβολικά και τα 1000 στην πορεία, όταν θα έπαιρνε και εκείνος τα χρήματα από την παράνομη επιστροφή.

Σε άλλη περίπτωση στελέχη του ΣΔΟΕ «τσίμπησαν» Ηρακλειώτη, ο οποίος δήλωνε ότι με μία φορτωτική, πούλησε 140 τόνους πεπονιού!!!

Πέραν όμως από τους ελεγχόμενους, στόματα ανοίγουν και από πλευράς προέδρων και γραμματέων συνεταιρισμών, οι οποίοι φέρονται να έχουν τώρα στριμωχθεί από τον έλεγχο. «Κάποιοι δεν μπορούν να αποφύγουν να απαντήσουν «ποιοι πήραν τα λεφτά» και δίνουν συγκεκριμένα ονόματα» ανέφερε στην «Π» στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Όπως τονίζεται, όσο προχωράει η έρευνα, τόσο πληθαίνουν οι ενδείξεις και για εμπλοκή στα κυκλώματα δημοσίων υπαλλήλων και γενικότερα ανθρώπων που κατέχουν θέσεις-κλειδιά. 
 Με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει, το ΣΔΟΕ πιστεύει ότι έχει να κάνει με οργανωμένες συμμορίες που δρουν κατά τόπους και κινούν τα νήματα για την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ και επιδίωξη του είναι να υπάρξει παραπομπή στην Δικαιοσύνη ακόμα και για την κατηγορία της «σύστασης συμμορίας».

Πάντως το λακωνικό σχόλιο που έκανε στην «Π» ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κρήτης, Στέλιος Λαντζουράκης, έχει πολλούς αποδέκτες.

«Το σχέδιο υλοποιήθηκε με την συμμετοχή ανθρώπων που παίζουν κομβικό ρόλο στην επιστροφή ΦΠΑ. Ποιοι παίζουν κομβικό ρόλο; Πολλοί μπορούν να καταλάβουν και αυτούς θα τους στείλουμε στην Δικαιοσύνη» υπογράμμισε με νόημα. 
 Στα πρότυπα της μαφιόζικης σπείρας

Εμφάνιζαν τζίρους εκατομμυρίων από επιχειρήσεις φαντάσματα





Σε εικόνες «βγαλμένες» από μαφιόζικη ταινία παραπέμπει η δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν ποσά της τάξεως των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την επιστροφή ΦΠΑ στους «αγρότες». Και ήταν χρήματα που προέρχονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους.

Οι απίστευτη δράση των αετονύχηδων διαθέτει όλες τις πτυχές του οικονομικού εγκλήματος: Τους «βαρόνους» που εισέπρατταν τη «μερίδα του λέοντος», τους απλούς…συμμετέχοντες, θύτες και θύματα μαζί, που έπαιρναν τα «ψίχουλα», πλαστά και εικονικά τιμολόγια που «δικαιολογούν» ανύπαρκτες συναλλαγές, εταιρείες «φαντάσματα», αινιγματική δραστηριότητα δημοσίων υπαλλήλων και πάρα μα πάρα πολλά χρήματα….

Η βασική σκέψη του οικονομικού εγκλήματος ήταν, όπως τις περισσότερες φορές σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, απλή. Αυτή τη φορά ήταν η εκμετάλλευση ενός νόμου με σκοπό το παράνομο κέρδος. Σύμφωνα λοιπόν με τη νομοθεσία (εγκύκλιος Π 953/1988), οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μπορούν να εισπράττουν μέρος της αξίας στην οποία έχουν πουλήσει τα προϊόντα τους με τη μορφή της λεγόμενης «επιστροφής ΦΠΑ». Αν για παράδειγμα έχουν πουλήσει προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ, μπορούν να εισπράξουν από το κράτος 110 ευρώ (11% επιστροφή η οποία στο παρελθόν ήταν 5%). Αυτό το μέτρο συμβάλει τυπικά στην ενίσχυση των αγροτικών εισοδημάτων και την ενθάρρυνση των αγροτών που πράγματι παράγουν προϊόντα. Με σκοπό μάλιστα η ενίσχυση να δίδεται άμεσα (επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου) είχε εκδοθεί εγκύκλιος βάσει της οποίας πρώτα γίνεται η επιστροφή και στη συνέχεια ο έλεγχος των παραστατικών τα οποία κατατίθενται. Επί κυβερνήσεων Ν.Δ. είχε εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία στις κραυγαλέες περιπτώσεις γίνεται έλεγχος και των τιμολογίων πριν την επιστροφή των χρημάτων στους «δικαιούχους». Η εγκύκλιος αυτή όμως είχε ως αποδέκτες τους επιθεωρητές και διευθυντικά στελέχη κι όχι στους υπαλλήλους που παραλάμβαναν τα τιμολόγια.

Πως γίνονταν οι απάτες

Ετσι, οι συνθήκες ευνοούσαν εκείνους που ήθελαν να αποκομίσουν υψηλά κέρδη. Και το έκαναν! Πώς; Υπήρξαν κάποιοι που οργάνωσαν το οικονομικό έγκλημα. Δεν ήταν απαραίτητο να βρίσκονται στο ίδιο «κύκλωμα». Σε συνεργασία με απλούς αγρότες και βέβαια με το…αζημίωτο, εξέδιδαν εικονικά και πλαστά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων. Εικονικά από σοβαρές εταιρείες που όπως αποδείχθηκε δεν είχαν…ιδέα (είναι εύκολο να βρει κάθε ενδιαφερόμενος το ΑΦΜ μιας εταιρείας) ή από επιχειρήσεις «φαντάσματα». Υπήρχε για παράδειγμα «επιχείρηση» με έδρα ένα…χωράφι στη Θήβα και…κτίριο ένα τσίγκινο κατασκεύασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας που έχει, εδώ και χρόνια, σχηματίσει το ΣΔΟΕ. Αυτή η «επιχείρηση» λοιπόν έκανε… «τζίρους» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως!! Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ οδηγήθηκαν πολλές φορές, βάσει των στοιχείων των τιμολογίων, σε διευθύνσεις «επιχειρήσεων» χωρίς καν κτίρια… ή που ήταν δηλωμένες μέσα σε σπίτια ανυποψίαστων ανθρώπων. Αυτές οι επιχειρήσεις είχαν κάνει έναρξη στην εφορία και εξέδιδαν κανονικά τιμολόγια. Ήταν όμως εικονικά.

Υπήρχαν ωστόσο και τα πλαστά τιμολόγια. Απλά χαρτιά τρυπημένα ακόμα και με…καρφίτσες. Τα μέλη των κυκλωμάτων είχαν εφεύρει απίστευτους τρόπους να τρυπούν τιμολόγια. Ακόμα και οι ελεγκτές χρειάζονταν σε ορισμένες περιπτώσεις μεγενθυτικούς φακούς για να διαπιστώσουν ότι το «τρύπημα» ήταν πλαστό ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν βρίσκονταν διαφορές….

Οι επιτήδειοι λοιπόν συγκέντρωναν τιμολόγια και τα κατέθεταν στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, επικεφαλής κυκλωμάτων φέρονται πρόεδροι και υπάλληλοι αγροτικών συνεταιρισμών στα χωριά. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση συνεταιρισμού εδώ που…πυρπολήθηκε μία νύχτα πριν τον έλεγχο των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ…

Αυτό δε σημαίνει ότι όλοι οι συνεταιρισμοί μετείχαν σε κυκλώματα! Πολλοί έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Ποιοι μετείχαν, είναι θέμα διερεύνησης από τις αρμόδιες Αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι συνεταιρισμοί, βάσει νομοθεσίας, απλά συγκεντρώνουν τα τιμολόγια και τα καταθέτουν στις εφορίες καθώς δεν έχουν ρόλο ελεγκτή.



Τρελά κέρδη!

Τα τιμολόγια λοιπόν κατατίθενται στις κατά τόπους Εφορίες και οι υπάλληλοι (όπως προαναφέρθηκε) δεν ήταν υποχρεωμένοι πρώτα να ελέγχουν και στη συνέχεια να εγκρίνουν την καταβολή των ποσών. Το αντίθετο: Πρώτα καταβάλλονταν τα ποσά και στη συνέχεια γίνονταν δειγματοληπτικά έλεγχοι. Το…”πουλάκι” όμως μέχρι τότε είχε πετάξει!

Έτσι, ένας «παραγωγός» πήρε επιστροφή ΦΠΑ για 75 τόνους σκόρδα (Να σημειωθεί ότι νομός Ηρακλείου ετησίως καταναλώνει 5 τόνους σκόρδα). Ένας άλλος για 50 τόνους αγκινάρες που παρήγαγε μέσα στον Ιανουάριο, βάσει πάντα εικονικών τιμολογίων. Πουλήθηκαν, εικονικά, εκατοντάδες τόνοι λάδι! Κάποιοι «παρήγαγαν» δεκάδες τόνους ξινόχοντρο, κουκιά, σιτηρά, γάλα και ότι άλλο μπορεί να βάλει ανθρώπου νους!

Τα κέρδη, που μέχρι τώρα έχουν διαπιστωθεί, είναι τρελά! Για παράδειγμα, μέσα σ’ ένα χρόνο τα 62 μέλη ενός συνεταιρισμού εισέπραξαν 1,5 εκατ. ευρώ!! Ορισμένες οικογένειες, κυρίως των επικεφαλής κυκλωμάτων, εισέπρατταν ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, όχι με δουλειά στο χωράφι, αλλά μέσα σε σπίτια όπου φτιάχνονταν εικονικά και πλαστά τιμολόγια.

Και δεν ήταν μόνο αγρότες εκείνοι που εισέπρατταν παράνομα επιστροφή ΦΠΑ. Ήταν και ετεροεπαγγελματίες. Οποιοσδήποτε μπορούσε να εμφανίσει τιμολόγια ότι δήθεν πούλησε αγροτικά προϊόντα και να πάρει χρήματα, αρκεί αυτά να είχαν κάποια στοιχειώδη αληθοφάνεια. Παλιό κόλπο: Ανέγραφαν τα ονόματα συγγενικών ή έμπιστων προσώπων, δήθεν ότι έκαναν πώληση αγροτικών προϊόντων, για να μη φαίνεται μόνο ένας ώστε να μην κινούνται υποψίες. Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος τότε της Νομαρχίας (2007) εμφανιζόταν να εισέπραξε σε 14 διαφορετικά ονόματα προσφιλών προσώπων 237.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο!!



Υποψίες….

Όπως προαναφέρθηκε οι υπάλληλοι των Εφοριών δεν είχαν την υποχρέωση να ελέγχουν πριν δώσουν έγκριση για την καταβολή των χρημάτων από τα κρατικά ταμεία. Έτσι, τυπικά έκαναν τη δουλειά τους. Υπήρχαν όμως και κραυγαλέες περιπτώσεις που αποτελούσαν θέμα κοινής λογικής. Δεν είναι δυνατόν να εγκρίνονται τιμολόγια με δεκάδες τόνους προϊόντων που δε συνηθίζονται στην Κρήτη όπως όσπρια από ένα χωριό που δεν…φημίζεται για την παραγωγή οσπρίων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία Δ.Ο.Υ. επέστρεψε μέσα σε ένα χρόνο 4 εκατ. ευρώ σε 197 «δικαιούχους».

Τα όρια μεταξύ τυπικότητας και δόλου είναι μερικές φορές δυσδιάκριτα και χρήζουν διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές.



…καίγονται και τα χλωρά!

Μία από τις χειρότερες επιπτώσεις του συγκεκριμένου οικονομικού εγκλήματος, είναι το «πάγωμα» για μακρύ χρονικό διάστημα της επιστροφής ΦΠΑ στους ειλικρινείς παραγωγούς που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν από την Εφορία. Κάθε φορά που ανακινείται το συγκεκριμένο σκάνδαλο, «παγώνουν» οι πληρωμές των αγροτών! Έτσι δεν παίρνουν στην ώρα τους τα χρήματα που δικαιούνται χιλιάδες αγρότες, πραγματικοί παραγωγοί προϊόντων, που περιμένουν από τα ποσά αυτά να καλύψουν ένα τμήμα του κόστους παραγωγής! 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου