Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΝΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ





Βίντεο σοκ: Τους έβαλαν να χορέψουν για λίγο φαγητό

Σάλος από την χυδαία εκμετάλλευση ιθαγενών από τουρίστες. Δείτε τι τους έκαναν..
Θλίψη και οργή προκαλεί βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας, με τουρίστες να εξευτελίζουν τα μέλη προστατευόμενης φυλής στα νησιά Ανταμάν της Ινδίας.
Το βίντεο απεικονίζει γυναίκες της φυλής, να χορεύουν για τους τουρίστες με αντάλλαγμα λίγα τρόφιμα.
Η βρετανική εφημερίδα "Observer", ανέβασε στην ιστοσελίδα της το βίντεο που τράβηξε  ένας τουρίστας και δείχνει τις γυναίκες της φυλής Jarawa να χορεύουν και να τραγουδούν. Οι γυναίκες, ορισμένες από τις οποίες είναι γυμνές, ζητούν στη συνέχεια το φαγητό που τους είχαν υποσχεθεί.
Ένας αστυνομικός φέρεται να δωροδοκήθηκε προκειμένου να επιτρέψει να δοθεί η "παράσταση" για τους ξένους τουρίστες. Δεν έχει ωστόσο διευκρινιστεί το πότε τραβήχτηκε το βίντεο αυτό.
Σύμφωνα με την ινδική νομοθεσία για την προστασία των φυλών από τις εξωτερικές επιρροές και τις ασθένειες, απαγορεύεται στους ξένους να τραβούν φωτογραφίες ή ακόμη και να έρχονται σε επαφή μαζί τους.
Εντολή για έρευνα
Ο Κισόρ Τσάντρα Ντέο, υπουργός αρμόδιος για θέματα των φυλών, έδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας, χαρακτηρίζοντας "αποκρουστικό" το γεγονός.
"Είναι λυπηρό. Δεν μπορούμε να φερόμαστε σε ανθρώπινα όντα σαν να είναι ζώα σε εμποροπανήγυρη για να κερδίζουμε χρήματα. Αποδοκιμάζω πλήρως τον τουρισμό αυτού του είδους και θα τον απαγορεύσουμε", είπε ο υπουργός στο ινδικό πρακτορείο Press Trust.
Η οργάνωση Survival International, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των φυλών σε όλο τον κόσμο, κατήγγειλε ότι στο συγκεκριμένο βίντεο οι τουρίστες μοιάζουν να απολαμβάνουν τον "ανθρώπινο ζωολογικό κήπο".
"Είναι σαφές ότι η στάση ορισμένων απέναντι στις φυλές δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό. Οι Τζαράουα δεν είναι ζώα του τσίρκου για να χορεύουν κατόπιν εντολής", σχολίασε ο Στίβεν Κόρι, ο διευθυντής της οργάνωσης.
Ενστάσεις για το πότε τραβήχτηκε το βίντεο
Ωστόσο ένας Ινδός ανθρωπολόγος, ο Α. Τζούστιν, που εργάζεται στα νησιά Ανταμάν, εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το επίμαχο βίντεο γυρίστηκε πρόσφατα.
"Πριν από το τσουνάμι του 2004 θα μπορούσαν να (τους Τζαράου) αναγκάζουν να χορεύουν. Μετά το τσουνάμι εφαρμόστηκε μια πολιτική μεγάλης αυτονομίας με ελάχιστες παρεμβάσεις. Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως, τώρα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά τους", διαβεβαίωσε.
Η αστυνομία των νησιών υποστηρίζει επίσης ότι το βίντεο είναι παλιό, τουλάχιστον έξι ή επτά ετών, γιατί τότε οι Jarawa  κυκλοφορούσαν γυμνοί.
"Σήμερα ντύνονται όταν εμφανίζονται δημόσια", είπε ο Σασμέρ Ντεόλ. Παρ' όλ' αυτά, ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβωθεί η ταυτότητα αυτών που κατέβαλαν τα χρήματα και αυτού που τράβηξε τις εικόνες.
Πέρσι τον Ιούνιο η Survival International είχε κατηγορήσει οκτώ ινδικά ταξιδιωτικά πρακτορείο ότι οργανώνουν "ανθρώπινα σαφάρι" για τουρίστες που θέλουν να δουν και να φωτογραφίσουν τους Jarawa.
Ποιοι είναι οι Jarawa
Σήμερα η φυλή αριθμεί 403 μέλη και απειλείται με εξαφάνιση. Οι Jarawa λέγεται ότι ήταν μία από τις πρώτες φυλές που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ασία.
Είναι νομάδες και ζουν στα τροπικά δάση των νησιών Ανταμάν. Στα νησιά Ανταμάν και Νικομπάρ του Ινδικού Ωκεανού ζουν άλλες τέσσερις "πρωτόγονες" φυλές που αριθμούν λιγότερα από 350 μέλη η καθεμιά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου