Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ

Συνέταιρος του Πανίκα ο απατεώνας μεγαλοοφειλέτης




Ο πρώην νομάρχης και νυν εν αργία περιφερειάρχης συνέστησε το 1994 την εταιρεία «ΑΥΡΑ Τεχνοχώρος Πολιτισμού ΑΕ»… με τον μεγαλύτερο φοροφυγά και μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου, Νικόλαο Κασιμάτη. Η εταιρεία εξέδιδε τιμολόγια για «πάσα χρήση» και εισέπραττε παρανόμως επιστροφές Φ.Π.Α. από το Δημόσιο.

Ο «φαντομάς» Νίκος Κασιμάτης φιγουράρει πρώτος στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, με χρέη ύψους 950 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κατάλογο του Υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.



Την περίοδο που ασκούνται κατηγορίες στον Νίκο Κασιμάτη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο με Φ.Π.Α. στην Ελλάδα, άνω των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τον έχει ήδη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του για υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο στις εκλογές του 2002, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως στηρίζει και εμπιστεύεται τον συνέταιρό του. Ενδεικτικό της δράσης και του ποιου του Κασιμάτη είναι ότι απέδρασε από το γραφείο του ανακριτή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, για να συλληφθεί πέντε χρόνια αργότερα. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν διαπίστωσαν ότι είχε κάνει πλαστική επέμβαση αλλαγής προσώπου και χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα.

Πλέον, ο μεγαλοαπατεώνας βρίσκεται στη φυλακή, καθώς εκτίει ποινή για την υπόθεση πλαστών τιμολογίων. Όταν αποκαλύπτεται πως η εταιρεία ΑΥΡΑ Τεχνοχώρος Πολιτισμού έκοβε πλαστά τιμολόγια, κύριος κατηγορούμενος είναι ο Ν. Κασιμάτης. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, παρότι συνιδρυτής της, δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή, δήλωση η οποία έγινε δεκτή χωρίς περαιτέρω διερεύνηση από τις Αρχές.

Δείτε το ΦΕΚ: Ίδρυση της εταιρείας Αύρα Τεχνοχώρος Πολιτισμού Α.Ε.



Την εποχή εκείνη ο Π. Ψωμιάδης ήταν αντιπρόεδρος της εταιρείας φαίνεται από το ΦΕΚ



Ακόμη όμως και όταν ζητήθηκαν τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας για έλεγχο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ισχυρίστηκε πως καταστράφηκαν σε πυρκαγιά, ισχυρισμός ο οποίος έγινε και πάλι δεκτός, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση από το Σ.Δ.Ο.Ε..

Και ο αδερφός του Ψωμιάδη στο παιχνίδι

Εκπρόσωπος της εταιρείας ήταν ο αδελφός του πρώην νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, Διονύσης, ο δε τότε νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε αποδώσει σε προεκλογικές σκοπιμότητες την εμπλοκή της εταιρείας του στο σκάνδαλο.

Πώς στήθηκε η απάτη 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει έως τώρα οι διωκτικές αρχές, η μεγάλη απάτη εκτυλίχθηκε στο διάστημα από το 1994 έως και το 2001, οπότε άρχισε η αποκάλυψή της. Επιτήδειοι προσέγγιζαν άτομα, όπως υπερήλικες, ανέργους και τοξικομανείς, και έναντι αμοιβής ίδρυαν στο όνομά τους εταιρείες-φαντάσματα. Εν συνεχεία, μέσω αυτών των εταιρειών εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές ή δήθεν εξαγωγές, με σκοπό να καρπωθούν παράνομα τεράστια ποσά από την επιστροφή Φ.Π.Α..

Σύμφωνα με πηγή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ), «στο σκάνδαλο ενέχονται οι απατεώνες επιχειρηματίες που έστηναν τις εταιρείες-φαντάσματα ή και αυτοί που διακινούσαν μέσα από τις δικές τους -πραγματικές εταιρείες- τα εικονικά τιμολόγια, ενέχονται όμως και εφοριακοί και τελωνειακοί που έκαναν τα στραβά μάτια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «συμμετοχή στο σκάνδαλο εκούσια ή ακούσια έχουν και πολιτικά πρόσωπα, τα οποία διόριζαν σε θέσεις-κλειδιά συγκεκριμένους εφοριακούς και τελωνειακούς ή έκλειναν τα αυτιά τους σε καταγγελίες που είχαν τεθεί υπ' όψιν τους».

Η απάτη αποκαλύφθηκε έπειτα από εκτεταμένη έρευνα του τότε ΣΔΟΕ σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, όταν παρατηρήθηκε ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εισέπρατταν ασυνήθιστα υπέρογκα ποσά για επιστροφή φόρου. Η ζημία την οποία υπέστη το Δημόσιο δεν έχει υπολογιστεί ακόμη, αλλά εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 20 δισ. δρχ.).

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, εμπλοκή στην υπόθεση έχουν περισσότεροι από 20 εφοριακοί, πέντε από τους οποίους βρίσκονται ήδη στις φυλακές, κατηγορούμενοι για δωροδοκία, προκειμένου να υπογράφουν τις παράνομες επιστροφές Φ.Π.Α., παρότι γνώριζαν ότι οι συναλλαγές ήταν εικονικές. Επίσης εμπλέκονται τουλάχιστον 70 ιδιώτες, εννέα από τους οποίους βρίσκονται στη φυλακή, ενώ δεκάδες δικογραφίες είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου